Zondag 5 december 2021

IJzig Noord-Europa: aan het begin van de avond -18º in de regio Helsinki. Bij ons vandaag zonneschijn in Zeeland, elders overwegend bewolkt.

Koning Winter heeft Scandinavië in zijn ijzige greep. Aan het begin van zondagavond meldde het Noorse Karasjok -35,5º, in Zweden wees de thermometer in Nikkaluokta -37,3º aan. Zeer koud is het ook in de regio Helsinki. Om 18 uur (19 uur lokale tijd) meldde de luchthaven Vantaa bij Helsinki -18,0º.
In ons bepaalde een in betekenis afnemende depressie het weerbeeld. De kern bevond zich vanmiddag boven het zuidwesten en juist in en nabij het zenuwcentrum van de depressie gingen de gordijnen enige tijd wijd open. De Zeeuwen werden namelijk getrakteerd op 4 tot 5 uren zonneschijn! Elders bleef het overwegend meest zwaar of geheel bewolkt en lokaal viel er (met name in het noordoosten) enige regen of motregen. De etmaalmaxima liepen uiteen van 4,2º op het vliegveld van Maastricht tot 7,0º in Hoek van Holland, Wilhelminadorp en Westdorpe. De wind werd vanmiddag vrijwel overal zwak tot matig en in het Waddengebied vrij krachtig uit het oosten.


Maandag langere tijd droog, in de avond regen en natte sneeuw

Vanavond (pakjesavond) en de komende nacht zijn er wolkenvelden, maar ook enkele opklaringen. In opklaringsgebieden kan plaatselijk mist ontstaan. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De minima schommelen tussen -1 graad in opklaringen tot 2 graden in streken met vrij veel bewolking en langs de kust. Door bevriezing van natte weggedeelten is er kans op gladheid. De wind neemt af tot zwak en wordt veranderlijk.
Maandag is het geruime tijd droog. Verder zijn er vrij veel wolken, maar van het zuidwesten uit klaart het soms ook wat op. Op de nadering van een nieuwe storing neemt de bewolking tijdens de middag toe en met name in de avond gaat het regenen. Mogelijk gaat de regen verder landinwaarts over in natte sneeuw. De maximumtemperatuur komt uit op circa 3 graden. De zuidwestenwind is zwak tot matig, in de loop van de dag matig en langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig en ’s avonds hard.

 

Update geplaatst om 18:48 uur!

Weerman Jan Visser,  Purmerend, zondag 5 december 2021,  18:48 uur


Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Op de foto: Optimisme in California. De neerslagprognose van het GFS (Amerikaans weermodel) stuurt aan op neerslag van betekenis tussen 4 en 18 december. De getallen zijn hoeveelheden in inches. Een inch is ruim 25 mm. (bron: Tropical Tidbits.com).