Zaterdag 13 augustus 2022

Dertigste hittegolf (met terugwerkende vanaf dinsdag) een feit

De Bilt meldde kort na 12 uur een ‘voorlopig maximum’ (want we hebben nog het grootste deel van de middag te gaan) van 29,2º. Daarmee is de 30ste landelijke hittegolf, met terugwerkende kracht vanaf dinsdag 9 augustus, een feit. Er zijn nu 5 zomerse dagen op waarvan 3 (vanmiddag 4) tropisch. Bij volop zonneschijn wordt het later vanmiddag in het noorden 30, in het zuiden circa 33 graden. In het oosten vormen zich wel enkele stapelwolkjes: in Gasteren, Drenthe heeft Frank Faijdherbe de eerste al waargenomen. De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot zuidoosten.


Zondag eerst veel zon, later meer wolken en in het noordoosten kans op een lokale (onweers)bui. Middagtemperaturen tussen 30 en 33 graden.

De nacht naar zondag verloopt helder en het koelt af naar rond 18 graden. De wind waait zwak tot matig uit het oosten.
Zondag is het in de ochtend nog zonnig, daarna verschijnen er stilaan wat meer middelbare en hoge wolken aan het uitspansel. Later op de middag is er in het noordoosten zowaar kans op een lokale (onweers)bui. Daarbij zijn windstoten tot 60 km/uur mogelijk. Zondagavond kunnen ook op andere plaatsen (in het noorden en oosten) lokale buien met onweer tot ontwikkeling komen. De maxima komen uit op waarden tussen 30 en 33 graden. Op veel plaatsen (onder meer in De Bilt) wordt het de 5de tropische dag op rij en voor het eerst noteert het KNMI een tropische dag op een 14de augustus. Het datumrecord is 28,7º in 1973. De wind waait matig uit het zuidoosten tot oosten.

Update volgt vanavond!

Weerman Jan Visser, Purmerend, zaterdag 13 augustus, 12:55uur

Foto:

Zeehonden in de Dollard. Wytske Heida bericht: “Aan de Dollard (Groningen) zijn bij de Zeehondenkijkwand in de Polder Breebaart vele zeehonden te bekijken, zonder de dieren te verstoren. Zo te zien hebben ze geen last van de warmte.”

Heeft u mooie weer- of natuurfoto’s? Dan ontvang ik die graag via info@janvissersweer.nl