Woensdag 29 juni 2022

Zomerse dag in geheel Nederland

In geheel Nederland werd het vandaag zomers warm met, uitgaande van de KNMI-stations, maximumtemperaturen tussen 26 en 29 graden. Zo werd het op Vlieland 25,6, De Bilt 26,9 (5de zomerse dag van de maand) en in Arcen 28,6º. In Nijverdal (geen KNMI meetpunt) registreerde Herman Keizer 29,9º.
De hoge temperaturen werden bereikt bij flink wat zon, maar in het oosten was het onder invloed van instromende vochtige lucht uit Duitsland (samenhangend met advectie van warme lucht) enige tijd bewolkt. In het westen ontstond vanmiddag op de grens van de landwind (oostzuidoost) en de zeewind (west tot noordwest) ook enige bewolking. Toen de wind later op de middag aantrok vertrokken de wolken, maar koelde het ook duidelijk af. In de kustgebieden naar 20-21 graden.


Donderdagmiddag en -avond regionaal veel regen, in het noorden en oosten kans op enkele onweersbuien

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen ,aar ook enkele wolkenvelden. Het blijft droog. De minima lopen uiteen van 13 graden in het zuidwesten tot 17 graden in het bewolkte noordoosten. Waaien doet het niet of nauwelijks.
Donderdag, de laatste dag van juni, is het eerst droog met geregeld zon. Later op de ochtend raakt het in het zuidwesten bewolkt en neemt daar tevens de kans op regen toe. Tijdens de middag breidt de bewolking zich uit en later op de middag en in de avond gaat het in steeds meer regio’s regenen. Tot middernacht valt er plaatselijk 20-30 mm. In het noordoosten en oosten, waar aanvankelijk de zon nog even schijnt, komen grofweg halverwege de middag enkele buien tot ontwikkeling. Daarbij is er kans op onweer, windstoten, hagel en veel regen in korte tijd. De temperatuurverschillen zijn aan het begin van de middag tamelijk groot: 20 graden langs de westkust (in de ochtend wat hoger) en wellicht 30 graden plaatselijk in het oosten. Tijdens de tweede helft van de middag daalt het kwik van het westen uit naar waarden tussen 15 en 20 graden. De wind gaat in de middag uit westelijke richtingen waaien en wordt matig van sterkte.

 

Update geplaatst om 18:32 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, woensdag 29 juni 2022, 18:32 uur

Heeft u mooie weer- of natuurfoto’s? Dan ontvang ik die graag via info@janvissersweer.nl 

Op de foto:

Peter de Vries maakte in Wilhelminaoord deze ‘mussenfoto’.