Zaterdag 10 juni 2023

Zon, zee en zaligheid: maxima ruim boven 25, regionaal boven 30 graden vanmiddag. Forse regen- en onweersbuien tijdens de afgelopen 24 uur in het Franse departement Gard.

Zon, zee en zaligheid! Nederland beleefde vandaag een uitmuntende zomerse dag. Onder een wolkenloos uitspansel (alleen boven het zuidoosten werd het vanmiddag iets meer bewolkt) liep het kwik op naar waarden dik boven 25, in met name de zuidelijke helft van het land boven 30 graden. Zo meldde Lelystad 28,3, Westdorpe en Hoek van Holland 31,1 en Gilze-Rijen 31,7°. De Bilt bleef met 29,8° net onder de tropische grens steken.

In het Waddengebied werd het 21-22 graden: Lauwersoog hield het bij 18,9° voor gezien. Bij onze westerburen kwam Chertsey in het zuidelijk deel van Engeland op 32,2° uit; in Frankrijk drongen onweersbuien door tot de omgeving van Parijs. In het zuiden van Frankrijk is er tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend bijzonder veel regen gevallen in het departement Gard. Verstoringen gekoppeld aan de voormalige Azorendepressie Oscar dumpten 97 mm in Cavillargues en 127 mm in Saint-Michel-d’Euzet.


Zondag opnieuw warm tot zeer warm. ’s Ochtends in het noorden wat meer bewolking. 

Vanavond en de komende nacht is het overwegend helder en na een warme zomerse avond koelt het in de nacht af naar circa 18 graden. De oostenwind is zwak tot matig.

Zondag is over het algemeen zonnig. In het noorden kan het ’s ochtends iets meer bewolkt zijn. Ook in de middag plaatselijk wat bewolking. De kans op een bui is echter klein. De temperatuur stijgt op de Wadden naar 25 graden. In de rest van het land opnieuw maxima tussen 28 en 32 graden. De wind waait matig uit het oosten tot zuidoosten.

 

Update geplaatst om 19:15 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, zaterdag 10 juni, 19:15 uur


Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO:

Kees Jak maakte in Westzaan deze fraaie foto van de zwanenbloem.