Weerpraatje vrijdag 16 april 2021  

  

Mooie zonnige dag vandaag! In De Bilt de zonnigste dag van deze maand tot nu toe.

Een uitloper van een krachtig Scandinavisch luchtdrukmaximum en een opwarmende bovenlucht (visueel zichtbaar in de vorm van lenticularis bewolking: zie foto) leidde vandaag tot aanmerkelijk minder stapelwolken dan zich aanvankelijk liet aanzien. Daardoor werd het in het grootste deel van het land een zonnige dag. Tot rond 19:45 uur had De Bilt met dik 11 uren zonneschijn de tot nu toe zonnigste dag van deze maand op de teller staan; Eelde had op dat moment bijna 13 uren zonneschijn. De maxima kwamen op veel plaatsen uit op 12 tot 13 graden: Deelen registreerde 13,5 en Twenthe 13,7º.


Langzaam iets minder koud

De nacht naar zaterdag verloopt helder. De temperatuur zakt in het westen naar een graad of 3, in het oosten schommelen de minima rond het vriespunt. Aan de grond vriest het enkele graden.
Zaterdag start met zon: later ontstaan er stapelwolken, maar het blijft droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van 10 graden aan zee tot plaatselijk 14 graden in het binnenland. Over het algemeen is de wind matig uit het noorden, aan zee is de windsterkte vrij krachtig. Langs de westkust krimpt de wind in de middag naar het noordwesten. 

Update geplaatst om 20:05 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, 16 april 2021, 20:05 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Foto:  mooie zonsondergang in Makkum aan het IJsselmeer gisteravond (bron: Wytske Heida). Tweede foto: fraaie lenticularis bewolking vanmiddag (bron: Ruud Kooistra). 

Zonsondergang in Makkum gisteravond (bron: Wytske Heida).