zaterdag 20 april 2024

IJzige nacht in de noordelijke regio’s van Noorwegen, Zweden en Finland

Het was weer eens een ijskoud ontwaken vanochtend in de noordelijke regio’s van Noorwegen, Zweden en Finland. In het Finse Kittilä Lompolonvuoma werd –20,0° geregistreerd; in Zweden meldde Kiruna –20,5, Nikkaluokta –21,4 en Rensjön -22,5°. De ongewoon lage minima werden gemeten onder een uitloper van een hogedrukgebied boven de Barentsz Zee.


Regionaal veel neerslag vandaag. Toch kwam ook de zon er geregeld aan te pas.

Er is de afgelopen dagen opmerkelijk veel neerslag gevallen in het oosten van de provincie Utrecht en het westen van Gelderland. In Barneveld bedroeg de etmaalsom vanochtend 24 mm; in De Valk, een buurtschap in het buitengebied van Lunteren, ving Bram Hofman vrijdag 13 mm op en vanaf vrijdagavond tot het einde van zaterdag dumpte een ware stoet van buien 17 mm. In totaal dus 30 mm in De Valk sinds het begin van de nacht van donderdag op vrijdag.

In andere delen van ons land kwam het vandaag eveneens tot soms flinke buien met hagel en veel wind. De buiigheid werd overdag gestimuleerd door een kleinschalige storing die rond het middaguur ter hoogte van de provincie Groningen arriveerde. Rond het systeem bevonden zich restanten van fronten. Toch liet ook de zon zich dikwijls zien (Nieuw Beerta bijna 7 uren tot 19 uur). De maxima kwamen uit op waarden tussen 9,5° in Vlissingen en 12,2° op Eelde. De wind was veelal noordwest en in de kustprovincies vrij krachtig tot krachtig en aan zee hard.

Vanavond valt er nog een enkele bui. Op de meeste plaatsen blijft het droog. In de nacht trekken, van noord naar zuid, nieuwe buien over ons land. In vooral het binnenland kan de neerslag soms een winters karakter hebben. Later kan er in het oosten en noorden plaatselijk mist ontstaan. De minima lopen uiteen tussen –2 graden in het noordoosten tot 6 graden aan de kust. De wind ruimt in de nacht naar het noorden en is zwak tot matig, aan de kust en op het IJsselneer vrij krachtig tot soms krachtig, windkracht 6.


Zondag perioden met zon, maar nog niet geheel buivrij

Op een enkele bui na verloopt zondagochtend droog en zijn er perioden met zon. In de middag trekken vanuit het noordoosten enkele buien over Nederland. De buien doen zich hoofdzakelijk in het oosten en zuidoosten gelden. Er is echter ook geregeld zonneschijn. De temperatuur komt uit op circa 12 graden. De wind ruimt in de loop van de dag van noordwest tot noord naar noordoost. De windsterkte is zwak tot matig, aan de kust in de middag vrij krachtig.

Update geplaatst om 19:08 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, zaterdag 20 april 2024, 19:08 uur

FOTO:

Enkele dagen geleden maakte Brian Verhoeven deze prachtige foto van een supercell bij Topeka in de Amerikaanse staat Kansas.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Topeka-Kansas_170424.jpg