Zondag 1 augustus 2021

Regionaal gingen de hemelsluizen op de eerste dag van de ‘Korenmaand’ wagenwijd open

Een enigszins golvend koufront, dat de voorste begrenzing vormde van maritiem polaire lucht, en een atmosferische hoogtetrog genereerden vandaag regionaal zware buien. In en rond Wolvega leek er geen maat te staan op de hoosregens. In de nacht en ochtend kletterde daar maar liefst 89 mm in de regenmeter. In Diever viel vanaf 8 uur 30 mm. Verder in Vlaardingen 22 mm en in Zuiderwoude bij Broek in Waterland werd 25 mm opgevangen: vrijwel alles viel daar tussen 11:45 uur en 12:15 uur. De buiigheid in het westen werd mede versterkt door kustconvergentie.
In de loop van de middag klaarde het in het noorden en noordwesten in de heldere polaire lucht flink op. Rond 19 uur vielen er hoofdzakelijk in het zuidoosten nog buien. De maxima liepen uiteen van 18,2º op De Kooy bij Den Helder tot 20,8º in Woensdrecht.


Maandagochtend zonnig in het midden van het land

In de nacht naar maandag zijn er vooral in het midden van het land opklaringen. In het noorden en in het zuiden is het bewolkt. Later kan er in het noorden ook een enkele bui vallen. De minima lopen uiteen tussen 8 graden in opklaringsgebieden in het binnenland en 13 graden vlak aan zee en in streken waar de bewolking overheerst. De wind is zwak uit het westen. Op de Wadden waait een matige westen- tot noordwestenwind.
Maandag begint, in een strook over Midden-Nederland, met zon. In het noorden en zuiden zijn wolken in de meerderheid en kan er nog een enkele bui vallen. Tijdens de middaguren laat ook in de bewolkte streken de zon zich wat vaker zien, maar een enkele bui blijft mogelijk. De maxima schommelen tussen 18 graden op de Wadden en 21 graden in het zuidoosten. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is zwak tot matig.

Update geplaatst om 19:10 uur!

Weerman Jan Visser,  zondag 1 augustus 2021, 19:10 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

FOTO

De hoornaarzweefvlieg op de foto. Elly van Niekerk uit Luttenberg, die deze foto afgelopen vrijdag maakte, bericht: “Dit mooie insect, ook wel Stadsreus of hoornaarzweefvlieg genoemd, al eerder in de tuin gehad en foto’s kunnen nemen. Dit jaar zag ik hem ook al rondvliegen, het gele kontje valt gauw op! Is geen wesp, dus ook geen hoornaar, heeft wel iets ervan weg. Onderscheidt zich duidelijk door de gele kopstreep. Onschuldig insect. Deze witte bloemen van de Lysimachia noemen wij ook wel “olifantenslurfjes”! Nu volop in bloei en trekken erg veel insecten aan! In onze tuin in Luttenberg (Ov.)”