Donderdag 21 oktober 2021

Talrijke buien en veel wind vandaag

Het gebied met zware regenval heeft ons land verlaten. Toch zal er vandaag van droog weer nog geen sprake zijn. Talrijke buien, deels geclusterd, trekken namelijk over Nederland. Ze hangen samen met diverse fronten van een omvangrijk en niet in de laatste plaats complex (uit meerdere ‘brandhaarden’ bestaand) lagedrukgebied boven Noord-Europa. In vooral het noorden is onweer mogelijk. Hier en daar komt echter ook de zon eraan te pas. Later op de middag laat de zon zich wat meer zien. Verder geen hogere middagtemperaturen dan 12 graden: in buien koelt het soms af tot iets onder 10 graden.
De westen- tot noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. Vooral in buien kunnen in het binnenland windstoten rond 70, in de kustgebieden tot 90 km/uur voorkomen. Vanavond neemt de wind geleidelijk iets af.


Ook vrijdag nog buien en niet warmer dan 11 graden

In de nacht naar vrijdag zijn er afwisselend wolkenvelden en opklaringen; met name in het noorden zijn echter nog buien actief. De minima lopen uiteen van 11 graden in het noordwesten en 4 graden plaatselijk in het zuidoosten. De westen- tot noordwestenwind is matig boven land en krachtig tot hard langs de kust en op het IJsselmeer. In het noordelijk kustgebied zijn tijdens buien nog windstoten tussen 75 en 90 km/uur mogelijk.
Vrijdag vallen er nog steeds buien, maar de zon laat zich ook van tijd tot tijd zien. Het wordt niet warmer dan 11 graden. De wind waait opnieuw uit het westen tot noordwesten en is boven land matig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig en soms nog hard, windkracht 7. In het noordwestelijk kustgebied kunnen nog windstoten tot 75 km/uur voorkomen. Vrijdagavond neemt de wind sterk af.

 

Update volgt rond 20:15 uur!

 

Weerman Jan Visser,  Purmerend, donderdag 21 oktober 2021,  11 uur


Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Op de foto:  Thea Olsder maakte vanochtend deze wolkenfoto bij Hornhuizen in het noorden van Groningen.