Dinsdag 7 februari 2023

Eindelijk regen en sneeuw in Catalunya! In ons land vandaag ‘glunderende zonnepanelen’ want zo’n 8,5 uren zonneschijn.

Goed nieuws uit het zeer droge Catalunya vandaag! Een kleinschalige depressie ter hoogte van de Balearen veroorzaakte op uitgebreide schaal regen en in de hogere delen sneeuwde het nagenoeg onafgebroken. In en rond de stad Girona, waar afgelopen zaterdag nog maximumtemperaturen rond 25 graden werden gemeten (de luchthaven meldde 25,2º) viel meer dan 30 mm. Aan het einde van de middag stond de teller in de stad Girona op 38 mm. In de Montseny viel er op de bijna 1700 meter hoge Puig Sesolles 60 mm: vrijwel helemaal in vaste vorm ofwel sneeuw.
Op Mallorca werd vanochtend, in de Serra de la Tramuntana, al over de 100 mm opgevangen: Son Torrella rapporteerde 127 mm.

In ons land ‘glunderende zonnepanelen’ vandaag want heel veel plaatsen kwamen op circa 8,5 uren zonneschijn uit en dat is dik 90 procent (!) van de tijd dat de zon boven de horizon staat. Uitzonderingen waren delen van Zuid-Holland, Zeeland en westelijk Utrecht. Daar bleef het lokaal tot in de middag mistig/bewolkt. In Cabauw scheen de zon iets minder dan 4 uur.
De maxima liepen uiteen van 3,1º in het Zeeuwse Wilhelminadorp tot 7,0º in het duingebied van Wijk aan Zee. In Cabauw kwam het kwik pas vanmiddag boven nul.


Lichte tot matige vorst in de nacht en ochtend. Woensdag overdag stralend weer.

Vanavond en de komende nacht is het droog en nagenoeg onbewolkt. Het koelt flink af: met minima tot rond -6 graden is er vooral in het oosten sprake van matige vorst. Aan zee blijft de temperatuur rond het vriespunt steken. De wind is zwak. Aan zee en op het IJsselmeer waait een zwakke tot matige wind uit zuidelijke richtingen.
Woensdag is het droog en overwegend meest zonnig weer. In het noorden en noordwesten zijn er aanvankelijk nog enkele mistbanken. Na een koude start met rond zonsopkomst lichte tot matige vorst stijgt de temperatuur in de middag naar 6 graden. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke richtingen.

 

Update geplaatst om 17:55 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, dinsdag 7 februari 2023, 17:55 uur


Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO:

Nabij de Nauernasche vaart maakte Jola Zwart vanochtend deze fraaie foto.