Weerpraatje 22 oktober  

Regionaal vrij veel zon vandaag, maar vanmiddag in het zuidoosten ‘dikke buien’ met onweer
 

Nederland beleefde vandaag geen ‘storingsvrije dag’, maar in de meeste regio’s was er toch wel een hoofdrol voor de oktoberzon. Vooral in het noorden en noordwesten scheen de zon (tot 17 uur) circa 6 uren.
Vanmiddag vielen er enkele buien/buitjes onder invloed van een vanuit het zuidwesten overtrekkende hoogtetrog. Felle buien met onweer en ‘roterende wolkenformaties’ waren omstreeks 17 uur actief in het zuiden van de provincie Limburg. Op de luchthaven van Maastricht viel in korte tijd 11 mm. De buien werden uitgelokt door het golvende, ten zuidoosten van ons land gelegen koufront.
De maxima liepen uiteen van 15,3º bij Wijk aan Zee tot 19,5º in Ell. De vooral in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied straffe zuidwester (Vlieland meldde enige tijd windkracht 7) nam in de loop van de middag wat af.


Vrijdag eerst regionaal mist, in de middag en avond kans op enkele buien

De komende nacht nemen de buienkansen af en klaart het regionaal flink op. Wel ontstaat op veel plaatsen (dichte) mist. Het kwik zakt naar rond 9 graden. De zuidwestenwind neemt af tot zwak of matig. In het Waddengebied is de windsterkte (vrij) krachtig. De wind krimpt later naar het zuiden.
Vrijdag lost de mist langzaam op. Wel is er eerst nog vrij veel lage bewolking. Vervolgens komt geleidelijk de zon tevoorschijn. In de middag en avond neemt echter, van het noordwesten uit, de kans op enkele buien toe. De middagtemperatuur komt uit op circa 15-16 graden. De wind ruimt in de loop van de dag naar het zuidwesten en is matig, aan zee nu en dan vrij krachtig.

Update geplaatst om 17:33 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, 22 oktober 2020, 17:33 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Op de foto:  gistermiddag kort na half zes maakte Rob Oele deze foto bij Stompwijk

Schitterende regenboog bij Stompwijk gistermiddag