Weerpraatje


Zonnig in het midden en zuiden. Elders wolkenvelden en lokaal wat neerslag met kans op ijzel. Dinsdag enige tijd sneeuw.

De dag begon met matige tot strenge vorst, maar al vrij snel kwam het kwik in vooral het noordwestelijk kustgebied ruimschoots boven nul uit. In westen en noordwesten werd het door aanvoer van lucht vanaf zee zelfs relatief zacht. Vlieland noteerde 7,2º, nabij Wijk aan Zee werd het 6,1º ofwel een verschil van ruim 14 graden met het nachtelijk minimum, zijnde -8,1º.
In regio’s langs de oostgrens bleven de maxima op een aanzienlijk lager niveau steken: Nieuw Beerta hield het vanmiddag bij 0,6º voor gezien.
Het weerbeeld kenmerkte zich in het noorden en noordwesten, onder invloed van een zwak frontje, door wolkenvelden en lokaal kwam het ook tot wat lichte neerslag. Elders veel zon! In het midden, zuiden en zuidoosten scheen de zon bijna 8 uren. In De Bilt heeft de zon van 1 t/m 17 januari amper 20 uren geschenen: van afgelopen vrijdag t/m vandaag (4 dagen dus) bijna 26 uren zon.

Mooie zonsopkomst vanochtend boven het Markermeer (bron: Thijs Spijker).

Mooie zonsopkomst vanochtend boven het Markermeer (bron: Thijs Spijker).

Vanavond is het nog bewolkt in het noorden met kans op lokaal wat neerslag en gladheid. In de nacht naar dinsdag is het aanvankelijk in de meeste regio’s helder: later neemt in het westen de bewolking toe. De minima lopen uiteen van -1 in het noordwestelijk kustgebied tot -6 in het zuidoosten.
Dinsdag is er veel bewolking (in het oosten eerst nog zon) en gaat het, van het westen uit, sneeuwen. In het oosten sneeuwt het pas later op de middag: in het westen wordt het dan droog. De verwachting is dat er een sneeuwdek ontstaat met een dikte van tussen 1 en 5 centimeter. De temperatuur komt een fractie boven nul uit, maar aan de westkust wordt het 2 tot 3 graden. Er waait verder een matige, aan de kust en op het IJsselmeer een vrij krachtige, soms krachtige zuidenwind. In het westen ruimt de wind in de middag naar het zuidwesten en neemt af.

Update geplaatst om 18:20 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, 21 januari 2019, 18:20 uur

Op de foto: zonnige zondag met de ijsbaan op de voorgrond in Ridderkerk (bron: Gert de Bruijn).

Ridderkerk_200119

Twitter