Weerpraatje

Stralende novemberdag. Komende nacht regionaal enkele graden vorst.

Aan de zuidflank van een krachtig Scandinavisch-Baltisch luchtdrukmaximum (kerndruk vanmiddag 1042 hPa) werd vandaag met een oostelijke stroming continentaal polaire lucht naar ons land getransporteerd. Nagenoeg overal scheen de zon ruim 7 uren. De Bilt staat inmiddels op 1993 uren zon voor 2018.
De lucht was tamelijk droog. Ad Vermaas uit Siegerswoude meldde: “Dit was ook één van die zeldzame novemberdagen dat het lukte om eerst de was te doen op zonnestroom (de PV panelen wekten vandaag 13 kWh op), om vervolgens dezelfde was aan de lijn droog te krijgen, zodat lakens die vanochtend nog op het bed lagen nu al weer fris op de plank liggen”.
De maxima liepen uiteen van 6,6º op Terschelling tot 9,9º in het Limburgse Ell.

Vorst over de boerenkool (bron: Ton Wesselius).

Vorst over de boerenkool (bron: Ton Wesselius).

Op enkele velden sluierbewolking en wellicht regionaal wat lage bewolking na, verloopt de nacht naar zondag helder. De minima lopen uiteen van rond het vriespunt in streken waar de lucht over grote wateroppervlakten wordt aangevoerd tot tussen -1 en -4 elders. De wind ruimt van oost tot noordoost naar oost en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.
Zondag is het eerst zonnig, later op de middag trekken vanuit het noordoosten wolkenvelden ons land binnen. Uit het wolkendek kan ’s avonds in het noorden wat (mot)regen vallen. De maxima schommelen tussen 6 graden in het noordoosten en 8 graden in Zeeland. De wind is matig en krimpt naar het noordoosten.

Update geplaatst om 18:25 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, 17 november 2018, 18:25 uur

Elly van Niekerk maakte gisteren deze fraaie foto op het landgoed Vilsteren bij Ommen.

Ommen_161118

Eerlijk en Heerlijk Banner

Twitter