Weerpraatje
 

Spitsbergen in de ban van felle kou

In een deel van het Noordpoolgebied verloopt de winter van 2020 koud en dat is de laatste jaren wel eens anders geweest. Vooral hogerop in de troposfeer is het onder meer op en rond Spitsbergen ijskoud. Op het 500 hPa-vlak worden boven Svalbard lufthavn (gelegen bij de hoofdplaats Longyearbyen) al dagen achtereen temperaturen beneden -40º gemeten. Tijdens de afgelopen nacht was het op bijna 5 kilometer hoogte -45º. Ook op ‘leefniveau’ is het vooral deze maand dikwijls pittig koud. Gisteren meldde Svalbard lufthavn -25,4, vanochtend wees de thermometer -27,2º aan. Het ‘voortschrijdend maandgemiddelde’ bedraagt -15,3º. Het langjarig gemiddelde voor februari is -16,2º, maar als referentieperiode gebruikt de Noorse weerdienst het tijdvak 1961-1990. Wanneer de normalen worden aangepast aan de nieuwe tijd (in Noorwegen gebeurt dat volgend jaar met het tijdvak 1991-2020) dan is februari 2020 een duidelijk te koude maand geweest.
Een van de koudste meetpunten op de eilandenarchipel is trouwens Sveagruva. Vanmiddag om 16 uur stond de thermometer daar op -36,3º.

 

Vanochtend regionaal zon, maar later in de middag en vanavond regent het en regionaal valt er ook smeltende sneeuw

Van Groningen tot in Limburg was het vandaag nog best wel vrij zonnig weer. Nieuw Beerta registreerde ruim 5 en de luchthaven van Maastricht bijna 6 uren zon. In het westen nam de sluier- en later de middelbare (altostratus) bewolking vrij snel toe. Later in de middag ging het van het zuidwesten en westen uit flink regenen. Rond 19 uur zag ik bij mij in Purmerend ook heel duidelijk smeltende (natte) sneeuw op het raam. Om 19:20 uur was het op De Kooy bij Den Helder afgekoeld naar 1,4º. Maximaal werd het eerder op de dag nog 6 tot 7 graden. De meeste neerslag tot 20 uur viel in Zuid-Holland: Rotterdam en Hoek van Holland kwamen uit op 12 mm. De wind werd aan de kust krachtig tot hard uit zuidelijke richtingen.

Zaterdag vooral in de middag buiig en veel wind

In de nacht naar zaterdag is het bewolkt, maar het regengebied trekt naar het noordoosten weg. Ondertussen arriveert zachte subtropische lucht boven onze streken en zit het kwik in de lift. De zuidenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard.
Zaterdag is het meest bewolkt weer en vooral in de middag, wanneer een koufront passeert, regent het. De temperatuur komt uit op circa 12 graden. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard met tijdens de koufrontpassage in vooral de kustgebieden windstoten tussen 90 en 100 km/uur. Laat in de middag en avond ruimt de wind naar het zuidwesten en neemt eerder toe dan af.

Update geplaatst om 20:25 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, 28 februari  2020, 20:25 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Op de foto: fraaie halo rond de zon vanochtend boven Wolvega (bron: Martin Vye). Op de tweede foto: ijzig plaatje van Spitsbergen (bron: Vegard By).

Twitter