Weerpraatje
 

Mag het een onsje minder heet? Vanmiddag meldde Arcen 37,0º, De Bilt vestigde met 34,6º een dik datumrecord.

Mag het een onsje minder heet? In het Limburgse Arcen bij Venlo werd vanmiddag Neerlands hoogste temperatuur van 2020 geregistreerd. De thermometer wees maar liefst 37,0º aan. Elders, in dezen van Zeeuws-Vlaanderen tot op de Veluwe en de Achterhoek, werd het eveneens meer dan 35 graden: Westdorpe en de luchthaven Maastricht kwamen uit op 36,4º.
De Bilt noteerde met 34,6º een dik datumrecord (was 32,9º in 1975) en tevens was het de op twee na hoogste augustustemperatuur op het KNMI. Alleen op 7 augustus 2003 en 4 augustus 1990 werd het iets warmer namelijk 35,0 en 35,3º.
Door het opdringen van onstabiliteit op middelbaar niveau werd het vanmiddag vooral in het noordwestelijk deel van het land bewolkt. Op enkele plaatsen werd zelfs een spatje gevoeld.

Lokaal kans op een donderbui

Vanavond en de komende nacht komen er van zuidwesten uit meer middelbare wolkenpartijen opzetten: in het westen en zuiden kan er mogelijk ook een enkele onweersbui ontstaan. De minima lopen uiteen van 17 graden in het noordoosten tot 21 graden in het zuidwesten. De noordoostenwind is zwak en in de kustgebieden en op het IJsselmeer matig.

Ook zondag zeer warm

Zondag zijn er perioden met zon, maar ook wolkenvelden. In het zuidoosten kan in de middag een enkele bui vallen. In de rest van het land blijft het op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperaturen schommelen tussen 30 graden in het noordwesten en 36 graden in het zuidoosten. In het noordwestelijk kustgebied is het met 28 graden minder warm. De wind is matig en op de Wadden vrij krachtig uit het noordoosten.

 

Update geplaatst om 18:20 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, 8 augustus 2020, 18:20 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Op de foto: “Dat krijg je als je zo lang in de felle zon zit, een mooi panterprintje. Deze kikker is er maar wat blij mee, was niet van zijn zonneterras weg te slaan. De zonnebrandcreme toch al vergeten, niet nodig ook voor een kikker toch! In onze tuin in Luttenberg (Ov.)” bericht Elly van Niekerk.

Twitter