Weerpraatje

Vanmiddag vrij zonnig en in het zuiden lokaal al bijna 30 graden

Een warmtefront veroorzaakte vandaag geruime tijd regen in Denemarken, delen van Noordoost-Duitsland en vanmiddag ook in Zuid-Zweden (Götaland). Het front schampte onze omgeving. Vooral in het noordoosten was het vanochtend bewolkt met korte tijd wat lichte (mot)regen. Ook in Nijbroek bij Apeldoorn vielen enkele druppels. Vanmiddag werd het in het grootste deel van het land overwegend zonnig en in transparante subtropische lucht werd in het binnenland met gemak de grens van 25 graden overschreden. Zo meldde De Bilt maximaal 26,4, Westdorpe en Eindhoven 29,5 en Arcen 29,8º.

In het noordwestelijk kustgebied werd het circa 22 graden en nam de zuidwestenwind toe tot krachtig, windkracht 6.

In de nacht naar dinsdag is het helder. Wel kunnen er enkele mistbanken ontstaan. De minima schommelen rond 16 graden en de naar zuid krimpende wind is zwak tot matig.

Dinsdag is het zonnig en zeer warm met maxima tussen 30 en 34 graden. In het noordelijk kustgebied komt de temperatuur uit op 28 graden. De wind is overwegend meest zwak en veranderlijk. Langs de oevers van het IJssel- en Markermeer en aan de kust kan het in de loop van de dag enigszins verkoelen door wind van zee.

In het zuidwesten van Frankrijk zijn rond Bordeaux maxima tot 42 graden mogelijk. Mocht Bordeaux op dat niveau uitkomen dan is het de hoogste temperatuur daar ‘aller tijden’.

Update geplaatst om 18 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, 22 juli 2019, 18 uur

 

Weerfoto’s zijn welkom op: info@janvissersweer.nl

Op de foto: zon en sluierwolken vanochtend (bron: Ton Wesselius, Oude Wetering).

Twitter