Weerpraatje


Van dichte mist naar terrasweer vanmiddag, maar niet overal!

Een groot deel van het Waddengebied en een smalle strook langs de westkust hingen halverwege de middag nog steeds (deels opnieuw) in de mist en lage wolken. In de rest van het land schitterde, na een grotendeels knap mistige ochtend, de zon aan het firmament. De voorlopige maxima liepen tot 15 uur uiteen van 8,7º op Vlieland tot 16,4º in De Bilt en 19,6º op Twenthe, Arcen en Ell. Om 15 uur was het in de duinen bij Wijk aan Zee door lage bewolking en mist alweer afgekoeld naar 8,1º.

Vanavond en de komende nacht breiden mist en lage bewolking zich vanaf de Noordzee over vooral het westen en noorden uit. Dieper in de nacht arriveren dikkere wolken van een zwak front boven het noordwesten van het land. De temperatuur zakt naar een graad of 5. De wind waait zwak tot matig uit het westen.
Zaterdag neemt de bewolking van het noordwesten uit toe. De plaatselijk aanwezige mist lost ondertussen op. Tijdens de middaguren kan er lokaal wat lichte regen vallen, maar de hoeveelheden zijn gering. In de loop van de middag bereiken opklaringen het noorden van het land. De wind ruimt, van het noorden uit, naar noordelijke richtingen en is meest matig van sterkte. De aangevoerde lucht is duidelijk minder warm dan vrijdag. De middagtemperaturen lopen namelijk uiteen van 10 graden in het noorden tot lokaal 14 graden in het zuidoosten.

Update geplaatst om 15:30 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, 22 maart 2019, 15:30 uur

Op de foto: paring bruine kikkers begonnen. Elly van Niekerk uit Luttenberg bericht: “Voor mij is het pas echt lente als de eerste bruine kikkers in onze vijver verschijnen om te gaan paren. Dat was donderdag het geval. Dit stel kikkers beet het spits af, het water was op temperatuur en ze hadden elkaar gevonden. Dit, in deze houding, duurt een paar dagen, totdat het vrouwtje voldoende geprikkeld is om de eitjes, het dril, af te zetten.”

Luttenberg_210319

Twitter