Weerpraatje
Sneeuw in delen van Duitsland vandaag: onder meer in het Sauerland. Bij ons bleef het vanmiddag op de meeste plaatsen droog. Komende nacht enkele buien, donderdagochtend geregeld zon.

Een door golfvorming vertragend koufront veroorzaakte vandaag sneeuw in het midden en zuidwesten van Duitsland. Onder meer in het Sauerland was dat het geval. De verwachting is dat er in de Harz zo’n 10 cm sneeuw valt. In ons land viel vanochtend hoofdzakelijk in het zuidoosten nog enige tijd regen. In totaal ving de luchthaven van Maastricht 6 mm op. Elders bleef het droog, maar de zon liet zich vanwege de frontale (sluier)bewolking niet veel zien. Friesland was met zo’n 4 uren nog het best af. De maxima liepen uiteen van 6,4º in een zwaar bewolkt Hupsel (Achterhoek) tot 9,0º nabij Wijk aan Zee en op De Kooy bij Den Helder. 

Vanavond neemt in het westelijk en zuidwestelijk kustgebied de kans op een bui toe. In de nacht naar donderdag kunnen ook elders enkele buien vallen. De minima lopen uiteen van een graad of 2 in het noordoosten tot 5 graden in het zuidwesten. De wind waait matig uit het zuiden. Dieper in de nacht ruimt de wind in het westelijk kustgebied naar het westen en trekt aan tot (vrij) krachtig.

Donderdagochtend is er in het noordoosten nog een buienkans. Elders wolkenvelden en droog, maar in het westen en zuidwesten klaart het op. Later in meer regio’s zon. In de loop van de middag neemt de bewolking toe, in de avond volgen perioden met regen en in streken langs de oostgrens is ook enige natte sneeuw mogelijk. In het noordoosten wordt pas in de nacht naar vrijdag neerslag verwacht. De temperatuur komt uit op maximaal 5 tot 6 graden. De wind is matig en aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig uit het zuidwesten. Morgenavond krimpt de wind naar het zuiden tot zuidoosten.

Update geplaatst om 17:40 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, 11 december, 17:40 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Op de foto: orkaandepressie veroorzaakt zware sneeuwstorm op IJsland. Deze foto is gemaakt in Akureyri (bron: Radu Ondryásová).

Twitter