Weerpraatje

Bijna 25 graden werd het vanmiddag in het zuidoosten. Vanavond kans op buiige regen (mogelijk met onweer) en aan zee veel wind.

Tussen een krachtige atmosferische hoogterug boven de Balkan en een uitzakkende hoogtetrog ten westen van Ierland had het Noordzeegebied vandaag te maken met een sterke zuidwestelijke hoogtestroming. In de grenslaag transporteerde de zuidwestenwind vochtige subtropenlucht naar onze streken. In een groot deel van het land werd het vanmiddag 20+: De Bilt registreerde 22,0, Eindhoven 24,5 en Ell bij Weert 24,8º. Bijna een zomerse dag dus in het zuidoosten! In het Waddengebied was het aanmerkelijk minder warm. Op Terschelling werd het niet warmer dan 16,4º.
Verder klaarde het vanmiddag regionaal iets meer op, maar op de nadering van het polaire front (waarlangs boven Oost-Engeland een storing flink uitdiepte), kwam het later in de middag in met name het noordelijk kustgebied tot buien met onweer. Op Terschelling viel zo’n 8 mm.

Vanavond valt ook elders in het land enige tijd buiige regen (Lelystad tot 20 uur 10 mm) met kans op onweer en (zware) windstoten. De van zuid tot zuidwest naar west tot zuidwest ruimende wind wordt boven land matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard: in het noordwestelijk kustgebied mogelijk hard en net buitengaats stormachtig.
De komende nacht klaart het van het westen uit op. Voornamelijk in het noorden is nog een bui mogelijk. Dieper in de nacht worden de wolken van het zuiden uit weer dikker en in het zuidoosten is enige regen mogelijk. De temperatuur zakt naar een graad of 11. De zuidwestenwind is zwak tot matig. Aan de kust eerst nog vrij krachtig.
Maandagochtend gaat het in veel regio’s regenen. In de middag trekken nog enkele buien over ons land met kans op onweer. Ondertussen bereiken opklaringen het zuiden. De maxima lopen uiteen van 16 graden in het noorden tot omstreeks 20 graden in Limburg. De wind gaat naar het oosten en is zwak tot matig.                                                                                                                                                                                    

Update geplaatst om 17:59 uur!                                                                                                                                          

Weerman Jan Visser, Purmerend, 13 oktober, 17:59 uur    

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Op de foto: een opklaring vanochtend voor 8 uur boven het Markermeer, maar toch ook al onstabiel ogende middelbare bewolking (bron: Thijs Spijker).

 

Twitter