Vandaag Actueel Weer

Zondag 5 december 2021

IJskoud in de Canadese Yukon; in Noord-Scandinavië viel het vanochtend nog wel mee

De strenge vrieskou in Alaska doet zich de laatste dagen ook gelden in het noordwesten van Canada: in dezen ‘The Yukon’. Dawson City meldde gisteren -44,0, Mayo -45,8 en Pelly Ranch (Fort Selkirk) -46,8º. Brrrrr…. koud, maar het kan nog ijziger. In het verleden is begin december in dat deel van Canada wel eens ruim 50 graden vorst gemeten. Afgelopen woensdag, 1 december, werd in de Canadese provincie British Columbia (bij de buren!) in Penticton nog 22,5º geregistreerd, zijnde een evenaring van het nationaal Canadees warmterecord voor december. Hoe zot wil je het hebben!
In Noord-Europa viel het vanochtend, uitgaande van de voorlopige cijfers, nog wel mee met de kou. Het Noorse Karasjok rapporteerde -34,9º.


Geen ijzige, maar ook geen kletsnatte Sinterklaas. Maandag langere tijd droog: in de avond regen en natte sneeuw.

In ons land vandaag geen ijzige toestanden voor de Sint. Hoe anders wat dat in 1921 met -16,2º in De Bilt of op 5 december 1925 toen Sittard -18,3º noteerde! Vanmiddag lopen de temperaturen uiteen van rond 2 graden in het noordoosten tot 5 graden in het zuidwesten. Het weerbeeld kenmerkt zich, onder invloed van een over het westelijk deel van het land naar het zuidoosten trekkende depressie, door veel (lage) bewolking en hier en daar enige regen. In het noordoosten kan ook natte sneeuw vallen. In Noord-Holland, waar Zaandam vanochtend 8 mm uit de buien van gisteravond aftapte (etmaalsom in Purmerend 16 mm), komen aanvankelijk ook opklaringen voor. De wind is eerst zuidelijk, later op de dag gaat de wind (het eerst in het noorden) uit het noordoosten waaien en neemt in het Waddengebied toe tot (vrij) krachtig.

Maandag blijft het langere tijd droog. Verder is het bewolkt al valt een enkele opklaring niet uit te sluiten. Op de nadering van een frontaal systeem gaat het tegen en tijdens de avond regenen. In met name het binnenland valt ook natte sneeuw. De maxima komen uit op 3 tot 4 graden en de uit het zuidwesten waaiende wind wordt aan de kust vrij krachtig tot krachtig, in de avond mogelijk hard.


Dinsdag stormgeweld in Ierland. Bij ons blijft het vrij rustig, maar het is wel wisselvallig. Zacht weer op de lange termijn.

Dinsdag arriveert boven Ierland een zeer sterk uitdiepende depressie. De barometers zakken daar naar 957 hPa. De depressie, die waarschijnlijk Barra gaat heten, veroorzaakt een zware storm in Ierland. Woensdagmiddag arriveert het systeem opvullend boven het noorden van de Noordzee. Fronten van de depressie veroorzaken dinsdagavond en in de nacht naar woensdag regen; dinsdag overdag zijn er enkele opklaringen en wordt het maximaal 6 tot 7 graden. Windgeweld is in onze streken niet aan de orde. Vervolgens is het donderdag en vrijdag kil weer. Daarna, tijdens het weekeinde van 11-12 december, blaast een diepe IJslanddepressie zachte lucht naar onze omgeving. Het ensemblegemiddelde loopt vanaf zondag de 12de op naar waarden tussen 7 en 10 graden.

 

 

Updates van het weer plaats ik op de pagina https://janvissersweer.nl/weerpraatje-actueel/ 

Weerman Jan Visser,  zondag 5 december 2021, 09:27 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO’s van de dag:

Rik Jansen uit Assendelft maakte aan het eind van gistermiddag deze prachtige foto. Een hoogtepuntje op een donkere dag!