Vandaag Actueel Weer

Donderdag 24 juni 2021
Wolkenvelden, maar ook zon vandaag. Vrijdag van het westen uit meer bewolking en later ook kans op enige regen.

Een groot deel van West- en Midden-Europa heeft te maken met een kleverige atmosferische hoogtetrog. Op de oostflank van de trog komen onder meer in delen van Duitsland gebieden met zware (onweers)buien tot ontwikkeling. Het natuurgeweld blijft onze omgeving echter bespaard, maar we hebben wel te maken met vochtige (zee)lucht waarin wolken tamelijk dominant zijn.
Net als gisteren wordt het vandaag dus in veel streken opnieuw een bewolkte dag. Dat is met name in het zuidelijk deel van het land het geval. Elders, vooral in het westen en noorden, laat de zon zich vaker zien. Dankzij nachtelijke opklaringen koelde Eelde tijdens de afgelopen nacht af naar 7,2º. In Brabant en Limburg werd het onder de wolkendeken niet veel kouder dan circa 14 graden. De middagtemperaturen lopen uiteen van 17 graden op de Wadden tot, afhankelijk van de zon, 21 graden in het oosten. De wind is vanwege de invloed van een uitloper van het Azorenhoog slechts zwak tot matig uit het noorden, later krimpend naar noordwest.

Tussen IJsland en Ierland wordt vrijdag een nieuw hogedrukgebied verder opgetuigd. Op de oostzijde van het systeem trekt echter een (hoogte)storing vanaf het noorden van de Noordzee via de Britse Eilanden naar het zuiden. De invloed van het systeem reikt tot boven onze omgeving. Van het westen uit neemt, op de nadering van een warmtefront, de bewolking toe en in de middag en avond kan er wat lichte regen of een bui vallen. In het oosten begint de dag overigens nog met zon. De maximumtemperaturen komen aan zee uit op 19, in het zuidoosten 23 graden. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot matig.


Kans op enkele onweersbuien, maar de temperatuur gaat omhoog. Vooral op zondag en maandag op veel plaatsen zomerse middagtemperaturen.

In het weekeinde trekt de hoogtestoring naar de Golf van Biskaje. Op zondag breidt een uitloper van het nieuwe hoog ten westen van de Britse Eilanden zich naar het Noordzeegebied uit. Dit scenario betekent voor onze omgeving dat er vooral op zaterdag enkele (onweers)buien tot ontwikkeling komen. Op zondag is de buienkans kleiner, maar niet verwaarloosbaar. Ondertussen warmt de atmosfeer op. Zaterdagmiddag zijn maxima rond 23 graden mogelijk: zondag kan het zo’n 26 graden worden.
Volgende week blijven hogedrukgebieden ten noorden van onze omgeving bepalend voor het weerbeeld. Tegelijkertijd komt ook het in de bovenlucht ‘afgesnoerde’ Biskajelaag wat dichterbij. Daardoor vanaf dinsdag opnieuw kans op enkele (onweers)buien. Zoals het zich nu laat aanzien wordt maandag 28 juni een ronduit zomerse dag met maxima tot lokaal zo’n 28 graden. Vanaf dinsdag neemt de warmte iets af.

Vrijdag meer details over de grote hittegolf in het oosten en zuidoosten van Europa!

Voor meer weer en updates lees verder op https://janvissersweer.nl/weerpraatje-actueel

Weerman Jan Visser, donderdag 24 juni 2021, 09:20 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO’s van de dag: 

Vlak voor middernacht waren er opnieuw fraaie ‘lichtende nachtwolken’ te zien. De gewone wolken staken donker af tegen de zijdeachtige nachtwolken. Fred Oudejans maakte deze foto in Schermerhorn.