Vandaag Actueel Weer

Woensdag 10 augustus 2022

Warmste periode van de zomer van 2022 is begonnen. Waarschijnlijk wordt op zaterdag voldaan aan de criteria van een landelijke hittegolf. In augustus 2020 beleefde Nederland de laatste hittegolf: in 1975 de langste.

De qua duur warmste fase van de zomer van 2022 is begonnen. In het binnenland vloeit het kwik vanmiddag in meerdere regio’s uit naar 30 tot 31 graden; de komende dagen krijgt het grootste deel van het land te maken met tropische temperaturen. Zoals het zich nu laat aanzien wordt aanstaande zaterdag aan de criteria van een landelijke hittegolf voldaan. Dan namelijk wordt het in De Bilt voor de 5de opeenvolgende dag meer dan 25 graden (gisteren liep het kwik op naar 25,7º) en het is zeer aannemelijk dat de 3de tropische dag eveneens een feit is. Wellicht wordt het vanmiddag al 30º op het KNMI: het zal erom spannen!
De laatste landelijke hittegolf deed zich voor in augustus 2020. Van 5 t/m 17 augustus werd het meer dan 25 graden: op 8 opeenvolgende dagen werd het meer dan 30 graden. Niet eerder registreerde De Bilt zo’n lange reeks opeenvolgende tropische dagen. Het totaal aan tropische dagen gedurende deze periode was 9.
De langste hittegolf deed zich voor in de zomer van 1975. Van 29 juli t/m 15 augustus (18 dagen dus) werd het 25+, op 6 dagen (ook op rij) werd het 30+. Zelfs op Marken, waar ik toen mijn weerstation had, werd het 5 dagen op rij meer dan 30 graden.


Zeer warm en heel veel zon. De Bilt komt vandaag op 110 uren zon voor de eerste decade uit.

Vandaag schijnt de zon op de meeste plaatsen vrijwel onafgebroken. De Bilt kan, voor wat betreft de eerste decade van augustus, op circa 110 uren zon uitkomen. Alleen de periode 1-10 augustus 1975 (tijdens de langste hittegolf van de 20ste eeuw dus) was met 130 uren nog zonniger. In 1995 scheen de zon eveneens 110 uur. De maxima lopen uiteen van 24 graden in het Waddengebied tot 30-31 graden in het binnenland. De wind waait matig uit het noordoosten, later uit het oosten. Aan de kust waait in de loop van de middag een noordwestenwind.
Donderdag is het opnieuw zonnig en warm tot zeer warm met maxima tussen 27 graden op de Wadden en 30-32 graden in het binnenland. De oostenwind is matig, aan zee in de middag een noordenwind.


Tot en met zondag tropische hitte. Daarna minder warm, maar verre van koel.

Van vrijdag t/m zondag (12-14 augustus) wordt onder invloed van hogedruk boven met name Noord-Europa het droge, zeer zonnige en tropisch warme weer gecontinueerd. Zondag lijkt de warmste dag te zullen gaan worden met maxima tussen 30 en 35 graden.
Na het weekeinde arriveert, op maandag, een Franse storing van 1004 hPa boven onze omgeving. De warmte neemt dan af en er is kans op een bui. Op grond van de nieuwste prognoses van het ECMWF lijkt het systeem echter niet de pretentie te hebben om uit te groeien tot een depressie boven de Noordzee. Ondertussen gaat een hoogtelaag boven de Oceaan zich richting Biskaje verplaatsen. Aan de oostflank van het systeem gaat het kwik in de loop van de week opnieuw omhoog. Pas rond 19-20 augustus doet een uitloper van het hoogtelaag een nieuwe poging om de neerslagactiviteiten op gang te brengen. Het Amerikaans GFS-weermodel lijkt aan te sturen op een vergelijkbare ontwikkeling.

 

Updates van het weer plaats ik op de pagina https://janvissersweer.nl/weerpraatje-actueel/ 

Weerman Jan Visser, Purmerend, woensdag 10 augustus 2022, 09:15 uur


Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO’s van de dag:

“Plaatje van de Perzische slaapboom, ook wel zijdeboom genoemd. Deze struik voelt zich onder de huidige omstandigheden, droog en zeer zonnig, optimaal.” bericht Fred Roovers uit Zaandam