Vandaag Actueel Weer

Zaterdag 6 maart 2021

Matige vorst vanochtend vroeg: minima tot lokaal -7º. Vandaag in het noorden wolkenvelden, in het zuiden en midden zon. Zondag in meer gebieden bewolkt weer.

‘Als in februari de kat in de zon ligt, moet zij in maart weer achter het vuur’. Ruim een week geleden grossierde de sprokkelmaand in lenteweer (Arcen registreerde op de 24ste 19,8º), thans is de winter weer aan zet. Tijdens de afgelopen nacht heeft het op veel plaatsen matig gevroren. Uitbijters waren Woensdrecht, Wijk aan Zee en Deelen met respectievelijk -6,2, -6,4 en -6,8º. Met de komst van wolkenvelden, samenhangend met een zwak warmtefront, liep de temperatuur vanochtend vroeg in het noorden weer op tot boven het vriespunt. Om 8 uur meldde Leeuwarden 2,8º.

De wolkenvelden blijven het noorden vandaag parten spelen. In het Waddengebied en in het noordoosten kan soms ook wat regen vallen. In het midden en zuiden is het droog en zijn er perioden met zon. De middagtemperaturen lopen uiteen van 5 graden in het noorden tot plaatselijk 8 graden in Limburg. Doordat de as van een krachtig Brits hogedrukgebied zich over de noordelijke helft van het land uitstrekt, is de zwakke (aan zee matige) wind in het noorden noordwestelijk, in het zuiden noordoost.

Zondag krijgen wolkenvelden de overhand en in het noorden kan later op de dag wat regen vallen. In het midden en zuiden komt in de loop van de dag de zon er wat vaker aan te pas en in het zuidoosten zijn brede opklaringen mogelijk. Na een nacht met in het zuiden nog matige vorst (in het noorden rond het vriespunt) wordt het zondagmiddag zo’n 6 graden. De wind is zwak en veranderlijk, later op de dag noordwestelijk en zwak tot matig.


Maandag en dinsdag rustig weer: wel vooral dinsdag kans op enige regen. Vanaf woensdag onstuimig en nat.

Op maandag en dinsdag neemt de hogedrukzone boven onze omgeving in betekenis af en trekt naar het zuidoosten. Op maandag staat de barometer op circa 1023 hPa, op dinsdag rond 1018 hPa. Het weerbeeld kenmerkt zich veelal door bewolking en vooral op dinsdag kan een ogenschijnlijk zwakke (rand)storing boven de Noordzee enige regen veroorzaken. De middagtemperaturen komen op circa 8 graden uit en de nachtelijke kou verdwijnt.
Vanaf woensdag 10 maart delen diepe oceaandepressies de lakens uit. Dat proces heeft enkele dagen veel regen tot gevolg en met name op donderdag, wanneer een sterk uitdiepende randstoring op Schotland aanstuurt, wordt het ook uitgesproken onstuimig. Er is dan kans op zware windstoten en de reguliere wind (ruimend van zuid naar west) kan in de kustgebieden doorpakken naar stormachtig of enige tijd stormkracht 9. Ook tijdens het weekeinde van 13-14 maart blijft het onbestendig weer. De temperatuur loopt op naar 9 tot 10 graden.


Barre maartse vrieskou in Midden-Siberië

Maart is gruwelijk koud uit startblokken verschenen in het hart van Siberië: in dezen het Midden-Siberisch Plateau ten oosten van de grote rivier Jenisj. In Tutonchany in het zeer dun bevolkte Evenkiysky District werd het op 1, 2 en 3 maart respectievelijk -50,9, -52,3 en -53,0º. Dat zijn drie datumrecords op rij en de minimumtemperatuur van 3 maart, -53,0º, is een nieuw maandrecord in een vanaf 1959 daterende meetreeks. Het maartrecord stond op -51,5º op 4 maart 1978. Wow!

Voor meer weer en updates klikt u op https://janvissersweer.nl/weerpraatje-actueel

Weerman Jan Visser, zaterdag 6 maart 2021, 08:15 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO van de dag: 

Grote delen van Rusland en het noordwestelijk deel van Siberië hebben een zeer koude februari achter de rug. In het noorden en noordoosten van Europees Rusland kwamen afwijkingen tot dik 8 graden beneden normaal voor (bron: via Zdenek Nejedly).