Vandaag Actueel Weer

Vrijdag 22 september 2023

Het Zuidelijk Halfrond staat aan de vooravond van een bijzonder warme astronomische lente. Nu al gaan de thermometers hun boekje te buiten! Komende dagen in onder meer Paraguay maxima tot 44-45 graden.

Deels geïnspireerd door een krachtige El Niño lijken grote delen van het Zuidelijk Halfrond aan de vooravond te staan van een uitzonderlijk warme astronomische lente. Nu al worden er in delen van Zuid-Amerika en Australië extreem hoge temperaturen gemeten. In Paraguay, Bolivia en Argentinië zindert het kwik de komende dagen zelfs naar waarden tot plaatselijk 44-45 graden, in Brazilië kan het regionaal 43 tot 44 graden worden en in Peru zo’n 40 graden. Dat betekent een hausse aan septemberrecords. In Australië concentreert de hitte zich op de staten Western Australia, Queensland en Northern Territory. Ik sluit niet uit dat het op veel plaatsen meer dan 40 graden gaat worden. Het Australische septemberrecord staat op 43,1° op 27 september 2003 in West Roebuck, Western Australia. Lokaal werd het vandaag trouwens al 40+ in Australië. 

In het zuidoostelijk deel van Australië neemt de hitte enigszins af. In Sydney werd het op 19 en 20 september op het meetpunt Observatory Hill respectievelijk 34,6° (evenaring septemberrecord) en 33,9°; gisteren bleef het kwik steken op een aangename 23,0°. Op de luchthaven van Sydney werd het dinsdag/woensdag 35,9 en 35,7°. Dat betekende recordwarmte want in een reeks vanaf 1939 werd het in september nimmer heter dan 35,6° op 29 september 2000.


Gisteren viel er vooral in het zuidwesten veel regen. Vandaag aanvankelijk vooral in de kustgebieden buien. Later op de middag en  vanavond ook in andere delen van het land flinke buien. Ook zaterdag regionaal forse buien.

In ons land viel gisteren de meeste frontale regen in het zuidwesten. Wilhelminadorp ving 34 en Noordwelle op Schouwen 37 mm op. Ook in het Westland viel in en rond Poeldijk meer dan 35 mm. In Noord-Holland vingen Uitgeest en Limmen 25 en 30 mm op.

Kleinschalige ‘verstoringen’, samenhangend met een grootschalige hoogtetrog boven de Britse Eilanden (500 hPa -24º), veroorzaken vandaag vooral in de westelijke kustgebieden buien met kans op onweer. In het binnenland blijft het overwegend droog en laat de zon zich dikwijls zien. Later op de middag breiden de buien hun ‘actieradius’ uit. Vanavond zijn er in het gehele land buien mogelijk. De zwaarste buien doen zich gelden in de kustgebieden en rond het IJsselmeer. De temperatuur komt uit op circa 17 graden en er waait een matige, aan de kust een vrij krachtige wind uit het zuiden, later ruimend naar zuidwest.

Zaterdag veroorzaakt de grootschalige hoogtetrog tijdens de ochtend veel buien in het westen en midden van het land. In het oosten blijft het op een enkele bui na droog. Tijdens de middaguren wisselen zon en enkele buien elkaar af. Zaterdagavond wordt het op de meeste plaatsen droog. De temperatuur komt opnieuw uit op 17 graden. De wind is in het binnenland zuidwestelijk, in de kustgebieden waait een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. Zaterdagmiddag ruimt de wind ook in het binnenland naar het westen tot noordwesten.


Vanaf zondag overgang naar nazomers weer

Vanaf zondag deelt een hogedrukgebied, dat zich via Frankrijk naar Polen en volgende week naar Rusland verplaatst, de lakens uit. Het is dan, waarschijnlijk tot woensdagavond, droog en er zijn perioden met zon. De temperatuur loopt na het weekeinde op naar circa 22 graden. In het zuidoosten zijn op woensdag maxima tot rond 25 graden mogelijk. Op donderdag/vrijdag (28-29 september) dringen uitlopers van oceaandepressies tot het Noordzeegebied door. Het wordt dan wat wisselvalliger en de temperatuur gaat enkele graden zakken.

 

Updates over het weer voor vandaag en morgen plaats ik op https://janvissersweer.nl/weerpraatje-actueel/

Weerman Jan Visser, Purmerend, vrijdag 22 september 2023, 09:16 uur

FOTO’s van de dag:

Mooie zonsopkomst vanochtend in Oude Wetering (bron: Ton Wesselius).