Vandaag Actueel Weer

Vrijdag 31 maart 2023

Ook in delen van Noord-Europa was maart een natte maand. Stockholm beleefde de natste maart sinds 1909.

Niet alleen in ons land is maart een uitgesproken natte maand: ook in delen van Noord-Europa is opmerkelijk veel neerslag gevallen. In het zuiden van Zweden (Götaland) vestigden meerdere plaatsen maartrecords. Zo viel er in Skövde, uitgaande van voorlopige cijfers, 107 mm. Het vorige record was 95 mm in 1978. In de stad Norrköping werd 75 mm opgevangen tegen 73 mm in 1978. In de hoofdstad Stockholm was het met 72 mm de natste maart in meer dan 100 jaar. Voor het laatst viel daar meer neerslag in 1909 namelijk 99 mm.


Trage depressie veroorzaakt vandaag en morgen perioden met regen en motregen

Nederland heeft vandaag en morgen te maken met een trage depressie. Het zenuwcentrum bevond zich tijdens de afgelopen nacht met een kerndruk van 980 hPa ter hoogte van Zuidwest-Engeland. Vanavond schuurt de depressie tegen onze west- of noordwestkust aan en verlaat pas zaterdagochtend via Twente ons land. Rond de depressie bevindt zich een stroperig ‘ingedraaid frontaal systeem’ dat geruime tijd perioden met regen veroorzaakt. In vooral het zuiden kan, zo lijkt het, plaatselijk zo’n 30 mm vallen.
De eerste regens zijn al tijdens de afgelopen nacht en vanochtend gevallen. Tot 9 uur viel er in de regio Tilburg al zo’n 9 mm. Gedurende de rest van deze 31ste maart regent het van tijd tot tijd. De maximumtemperatuur komt uit op circa 12 graden. De wind waait uit zuidelijke richtingen en is overwegend matig tot vrij krachtig. In het zuidwestelijk kustgebied neemt de wind toe naar krachtig tot hard. Vanavond gaat de wind in het noorden uit het zuidoosten waaien.

Zaterdag blijft het bewolkt met geregeld regen en/of motregen. In het noorden wordt het in de middag droog; zaterdagavond nemen ook elders in den lande de regenkansen geleidelijk af. De temperatuur komt uit op circa 11 graden. De wind waait in het zuiden van het land eerst nog uit westelijke richtingen. In het noorden komt de wind uit het noordoosten en neemt in het Waddengebied toe naar vrij krachtig tot krachtig. Tijdens de middag gaat ook in de rest van het land de wind uit het noordoosten waaien.


Van zondag t/m dinsdag droog weer en flinke perioden met zon. Wel koude nachten.

Van zondag t/m dinsdag (2-4 april) bepaalt een krachtig hogedrukgebied boven onze omgeving en de Noordzee het weerbeeld. De barometers stijgen maandag naar rond 1035 hPa. Dankzij het hoog is het droog en zijn er flinke perioden met zon. Met middagtemperaturen rond 11 graden en in de nacht (op maandag en dinsdag) lichte vorst is het wel vrij koud. De wind waait uit het noordoosten en is zondag matig en aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. Na het weekeinde neemt de wind af.
Vanaf woensdag is de luchtdruk aanvankelijk, uitgaande van de operationele uitvoer van het ECMWF, ten zuiden van Nederland relatief hoog. Daardoor kan met een zwakke westelijke stroming vochtigere en minder koude lucht tot onze omgeving doordringen. Mogelijk komt het daarbij wel tot enige regen. Met Pasen lijkt hogedruk boven de Noordzee opnieuw een rol te zullen gaan spelen. Dat zou op een droog paasweekeinde met geregeld zon kunnen duiden.


Verslag van gisteren:

Meer dan 18 meter sneeuw dit seizoen in de ‘Central Sierra’ in California. Het voormalige grootste zoetwatermeer van de westelijke VS, Tulare Lake, is weer een zee van water geworden.

En weer zijn er grote hoeveelheden regen en sneeuw gevallen in de Amerikaanse staat Californië. Op het meetpunt ‘Central Sierra Snow Lab’ in de Sierra Nevada viel in 24 uur tijd iets meer dan 50 centimeter. De totale hoeveelheid voor het gehele seizoen is nu opgelopen tot 1813 centimeter ofwel dik 18 meter! Er is nu meer sneeuw gevallen dan in het beruchte El Niño seizoen 1982-1983. Toen viel er van 1 oktober t/m 30 september 17.04 meter sneeuw. In een reeks vanaf 1946 viel er alleen in 1951-1952 meer sneeuw: 20.62 meter.
De hemelsluizen gaan echter nog niet op slot. In het weekeinde en begin volgende week veroorzaakt een nieuwe depressie opnieuw regen en sneeuw.
Dankzij de overweldigende hoeveelheden neerslag is ‘Tulare Lake’, gelegen in het zuiden van de San Joaquin Valley, herboren. In de 19de eeuw was Tulare Lake, met in 1879 een oppervlakte van 1780 km², het grootste zoetwatermeer in het westen van de VS. De rivieren die het meer voedden werden echter omgeleid voor irrigatie en leidingwater. Daardoor droogde het meer vrijwel helemaal op en werd de vruchtbare grond in beslag genomen door intensieve landbouw. Nu zijn al die landerijen veranderd in een zee van water en dat zal voorlopig wel even zo blijven. ‘Mother Nature takes revenge!’

BREAKING WEATHER:
In het ‘Tulare basin’, dat behalve het meer ook grote steden als Fresno, Bakersfield en Visalia herbergt, is in maart 432 mm gevallen. Daarmee is het de natste maart sinds 1922 (!!) en de op 6 na natste kalendermaand ooit. Normaal valt er, uitgaande van zes meetpunten, gemiddeld 114 mm. Het ‘water year’ (vanaf 1 oktober) staat op 1280 mm tegen normaal (tot eind maart) 597 mm.

Updates van de weersverwachting voor vandaag en morgen worden geplaatst op de pagina Weerpraatje 

Weerman Jan Visser, Purmerend, vrijdag 31 maart 2023, 09:10 uur


Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO’s van de dag:

In een zonnig Leeuwarden maakte Tim Zijlstra gisteren deze foto.