Vandaag Actueel Weer

Woensdag 25 mei 2022

Veranderingen in de luchtdrukverdeling: vanaf vrijdag overgang naar koel weer. ‘Thermische dieptepunt’ op zondag en maandag met maxima beneden 15 graden.

Het Azorenhoog trekt tijdens het Hemelvaartsweekeinde via Biskaje naar het noorden. Het zwaartepunt bevindt zich op zondag boven het zeegebied tussen IJsland en Schotland met een kerndruk van ruim 1030 hPa. Op de oostflank van het systeem, dat zich in de hogere luchtlagen manifesteert als een sterke hoogterug, wordt een noordwestelijke tot noordelijke stroming in gang gezet. Daarmee stroomt vrij koude lucht van hoge breedten naar het Noordzeegebied. Voor ons land betekent dat er na Hemelvaartsdag een uitgesproken koele periode aanbreekt. ‘Thermisch dieptepunt’ is aanstaande zondag en maandag (29-30 mei). Het kwik blijft dan steken op circa 14 graden tegen een voor eind mei langjarig gemiddelde (maximumtemperatuur) van circa 20 graden. Maxima rond 14 graden zijn eind mei overigens niet uitzonderlijk. In de kletsnatte meimaand van 1983 werd het in De Bilt op 26 en 27 mei niet warmer dan 10,1 en 10,8º. Begin juni loopt de temperatuur geleidelijk weer wat op, maar blijft nog wel enkele graden te koel.

Het weerbeeld kenmerkt zich gedurende de periode van vrijdag (27 mei) t/m dinsdag (31 mei) door wolkenvelden, maar ook geregeld zon. Verder zijn de neerslagkansen vrijdag overdag en zaterdag, dankzij de invloed van het hogedrukgebied, niet zo groot. Echter: vanaf zondag stijgt de kans op periodiek enige (buiige) regen of enkele buien. Dat komt omdat een omvangrijk Scandinavisch hoogtelaag zich naar de Noordzee en onze omgeving verplaatst. Met een temperatuur van rond -25º op het 500 hPa-vlak krijgt de atmosferische opbouw daardoor een tamelijk onstabiel karakter.


Vandaag perioden met zon. Vanavond in het westen en noorden enige regen. Op Hemelvaartsdag blijft het overdag op de meeste plaatsen droog.

Vandaag zijn er perioden met zon. Wel komt er vanochtend in delen van Brabant en Zuid-Holland aanvankelijk lage bewolking voor. Verder veroorzaakt een zwakke trog mogelijk een enkele bui in vooral het noorden en noordwesten. Op de nadering van het frontensysteem van een IJslanddepressie neemt de bewolking later vanmiddag toe en vooral in het westen en noorden valt vanavond enige regen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 16 graden in het noordwestelijk kustgebied tot 20 graden in het zuiden. De zuidwestenwind trekt boven land aan naar matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJssel- en Markermeer wordt de windsterkte krachtig, windkracht 6.

In de nacht naar Hemelvaartsdag regent het enige tijd, in het noordwesten klaart het later op. Morgenochtend valt er in het zuidoosten eerst nog regen. Ondertussen klaart het van het westen uit op, maar er vormen zich ook stapelwolken. Het blijft vrijwel overal droog. Tijdens de avonduren veroorzaakt een volgende storing meer bewolking en in het noorden (en later ook in Midden-Nederland) enige regen. De maxima schommelen tussen 17 graden in het noorden en plaatselijk 20 graden in het zuiden. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig, aan de kust in de loop van de dag vrij krachtig tot krachtig.

 

 

Updates van het weer plaats ik op de pagina https://janvissersweer.nl/weerpraatje-actueel/ 

Weerman Jan Visser, Purmerend, woensdag 25 mei 2022, 08:40 uur


BOEKRECENSIE

‘WEERSPIEGELD’ (‘Het Weer Nader Verklaard’), auteur Harry Geurts, Uitgeverij: Van Wijnen, Franeker) ‘Het weer nader verklaard’ op NOS-Teletekstpagina 717 was geruime tijd een begrip in ons land. De tekst op deze pagina, die niet meer bestaat, werd aangeleverd door het KNMI en bijna altijd geschreven door persvoorlichter van het weerinstituut: Harry Geurts. Lees verder….


Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO’s van de dag:  

Vorig jaar mei lag er nog vrij veel sneeuw in het skigebied Kuhtai in Tirol. De tweede foto is van deze maand. Na een zeer droge winter en een warm voorjaar is de sneeuw op zo’n 2400 meter hoogte zo goed als verdwenen. Foto’s van Lukas Ruetz (via Edwin Frens).