Vandaag Actueel Weer

Maandag 26 februari 2024

Regen in vooral het zuiden vandaag, droog in het noorden en noordwesten. Verder een koude dag vanwege de straffe noordoostenwind.

Blikvanger op de weerkaart is vandaag een depressie boven Frankrijk. Het ‘zenuwcentrum’ van het systeem bevond zich tijdens de afgelopen nacht met een kerndruk van 986 hPa boven Normandië en trekt in de loop van de dag, in betekenis afnemend, naar het zuidzuidoosten met bestemming Middellandse Zee. Daar worden de honneurs op dinsdag overgenomen door een nieuwkomer. Die dumpte tijdens de afgelopen 24 uur maar liefst 116 mm in Nice.

Een deel van de frontale aanhang van de depressie bevindt zich vandaag boven het zuiden van Nederland en België. Voor met name de zuidelijke provincies (en deels ook in het midden en oosten) betekent dat tot in de middag van tijd tot tijd regen. Tot 08:30 uur registreerde de luchthaven van Maastricht ruim 8 mm; in De Bilt bleef het droog. In het noorden en noordwesten blijft het vandaag sowieso droog, maar pas in de loop van de middag komt de zon er nu en dan aan te pas. Verder geen hogere maxima dan circa 7 graden en voor het gevoel doet het vrij koud aan vanwege de sterke noordoostenwind. De windsterkte is in het binnenland matig, in de kustprovincies vrij krachtig en langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard.

Vanavond en de komende nacht klaart het geleidelijk wat meer op, neemt de wind af en zakt het kwik in het binnenland naar waarden rond het vriespunt.


Dinsdag en woensdag droog en geregeld zon

Dinsdag bepaalt een rug van hogedruk, waarvan de as overdag van noordwest naar zuidoost over Nederland trekt, het weerbeeld. Dankzij de hogedrukgordel blijft het droog en zijn er perioden met zon. Bijsluiter: in het oosten en zuidoosten is het nog langere tijd bewolkt met ’s ochtends ook mist en in het noordwesten drijft bewolking (cumulus/stratocumulus) het land op. De temperatuur loopt op naar circa 8 graden en er staat weinig wind.

Op woensdag passeert een zwak front, maar daar zit vrijwel geen regen meer op. Verder komt de zon er nu en dan aan te pas en de temperatuur stijgt naar zo’n 10 graden. Op donderdag komen fronten van een nieuwe IJslanddepressie naderbij. Echter: overdag blijft het op de meeste plaatsen droog met nu en dan zon en maxima rond 11 graden.


Eerste dagen van maart periodiek regen. Medio volgende week een duidelijke weersverbetering!

Gedurende de eerste dagen van maart (t/m het weekeinde) veroorzaakt de naar de Britse Eilanden trekkende IJslanddepressie nu en dan regen. De temperatuur komt uit op circa 10-11 graden. Op zondag hogere temperaturen, maar zeker is dat nog niet.

Begin volgende week kunnen frontale structuren ons nog een dag of wat parten spelen. Medio volgende week bouwt zich boven West-Europa echter een krachtig hogedrukgebied op. In de bovenlucht vormt zich een ferme hoogterug. Deze ontwikkeling staat garant voor een overgang naar droog weer, meer zon en middagtemperaturen ruim boven normaal: in dezen tussen 10 en 15 graden.


Februari 2024: opnieuw een verregende maand! De Bilt komt rond 100 uren neerslag uit.

Er valt de laatste maanden niet alleen onwijs veel regen: ook de neerslagduur imponeert. Voor wat februari betreft staat De Bilt tot zondag op circa 100 neerslaguren. Dat aantal komt overeen met, uitgaande van een 28-daagse sprokkelmaand, 14 procent van de beschikbare tijd. Normaal is 66 neerslaguren ofwel 10 procent van de tijd. Ik acht de kans vrij groot dat februari dit jaar op circa 105 uren gaat uitkomen. Dat betekent een positie bij de vijf meest verregende sprokkelmaanden. Het natste duo in een reeks vanaf begin jaren dertig van de 20ste eeuw is 2002 met 114 en 1946 met 118 uur.

Voor wat betreft de gehele ‘natte moesson 2023-2024’ (vanaf begin oktober) is het aantal neerslaguren inmiddels opgelopen tot 556 uur. Dat is 15 procent van de tijd tegen normaal circa 10 procent.

Voor updates en meer verwijs ik u naar de pagina:  https://janvissersweer.nl/weerpraatje-actueel/

Weerman Jan Visser, Purmerend, maandag 26 februari 2024, 09:00 uur

FOTO’s van de dag:

Zondagmiddag klaarde het regionaal op. Deze foto werd gemaakt in Oosthuizen/Etersheim (bron: Carry van Blijenburgh). Tweede foto: fraaie zonsondergang gisteren bij Hindeloopen aan het IJsselmeer (bron: Wytske Heida).

Weerfoto’s kunnen worden gemaild naar info@janvissersweer.nl