Zondag 4 juni 2023
Hitte in het zuidwestelijk deel van Siberië en het oosten van Canada
Het zuidwestelijk deel van Siberië is in de ban van intense hitte. In de stad Kurgan (Koergan), gelegen aan de rivier Tobol, werd gisteren 38,3° gemeten; in Vikulovo en Tjumen werden met respectievelijk 36,2 en 36,8° junirecords gevestigd. Uitzonderlijk warm was het de laatste dagen eveneens in de ‘Canadian Maritimes’ ofwel in de oostelijke provincies Prince Edward Island, Nova Scotia en New Brunswick. Juni startte donderdag in Maple Plains met 32,9°. Dat is 0,6° onder het provinciaal junirecord van Prince Edward Island; Miramichi in New Brunswick noteerde maar liefst 35,5°. In Quebec werd in L’Assomption nabij de grote stad Montréal 35,9° geregistreerd. Dat is net onder het junirecord, zijnde 36,1°. Waar moet dat heen de komende maanden!
Veel zon dezer dagen, maar maandag in het noorden en westen enige tijd bewolkt
Nederland beleefde gisteren een stralende dag. Op veel plaatsen scheen de zon zo’n 15 uren en het werd tussen 18-19 graden in het Waddengebied en meer dan 20 graden in het binnenland. Arcen spande met 23,6° de kroon.
Vandaag verandert er niet veel. De zon schijnt wederom volop, maar met een geleidelijk meer noordelijke stroming wordt vanaf de Noordzee wel iets vochtigere lucht aangevoerd. Daardoor kunnen wolkenvelden het noordelijk kustgebied bereiken. Boven land lost de bewolking echter op. Vanavond neemt de bewolking in het noorden van het land toe. De middagtemperaturen schommelen tussen 15 graden (afhankelijk van de bewolking) op de Wadden tot 24 graden in het zuidoosten. De wind waait uit het noordoosten tot noorden en is matig, aan de westkust vanmiddag en vanavond vrij krachtig, mogelijk enige tijd krachtig.
Maandag is het ’s ochtends bewolkt in het westen en noorden: ’s middags is dat hoofdzakelijk in het Waddengebied nog het geval. Voor de rest opnieuw veel zon. De maximumtemperaturen blijven in het Waddengebied steken op 14-15 graden, in het zuidoosten kan het kwik lokaal de zomerse grens van 25 graden aantikken. De noordnoordoostenwind is matig, in het zuidwestelijk kustgebied vrij krachtig.
Droog en perioden met zon. Vanaf het einde van de week overgang naar zomerse middagtemperaturen.
Van dinsdag t/m donderdag bevindt het sturende (en blokkerende) luchtdrukmaximum zich eerst nog ten noordwesten van de Britse Eilanden. Wel schuift het systeem langzaam richting de Noorse Zee. Als tegenhanger fungeert een depressie tussen de Azoren en Portugal. Tussen hogedruk en lagedruk waait de wind bij ons uit het noordoosten. Vanwege de aanvoer uit het noordoosten blijft het kwik in de noordelijke regio’s wat op achter in vergelijking met het binnenland waar de thermometers op de meeste plaatsen rond of (regionaal) ruim boven 20 graden uitkomen. Verder is het droog en zijn er perioden met zon.
Tegen en tijdens het weekeinde verkast het hogedrukgebied naar Scandinavië. Het wordt dan in een oostelijke stroming beduidend warmer ofwel de thermometers lopen op naar zomerse waarden van 25 graden en hoger. Verder blijft het droog en overwegend zonnig.
Uit het verslag van zaterdag 3 juni:
IJsland werd in mei geconfronteerd met een optocht van depressies. Vooral in Reykjavik was het een uitgesproken natte en zeer sombere maand.
Alle ballen op IJsland! Aan de noordzijde van de standvastige hogedrukblokkade ten noordwesten van Ierland-Schotland is tijdens de tweede helft van mei een ware parade van depressies via IJsland naar het oosten getrokken. Daardoor groeide mei in het westen van IJsland uit tot een uitgesproken natte maand. In de hoofdstad Reykjavik viel 125 mm: twee keer zoveel als normaal en slechts drie keer viel er in mei meer regen. In 2018 kreeg mei 129 mm te verstouwen. Op maar liefst 24 dagen viel er tenminste 1,0 mm (eerder in de maand was het ook al frequent regenachtig) en dat zijn er 14 meer dan normaal. Verder was het in Reykjavik met 96 uren zonneschijn de somberste mei in de vanaf 1911 daterende reeks met zonneschijndata.
Mei was verder opmerkelijk warm op het oostelijk deel van het eiland. De anomalieën in vergelijking met het langjarig gemiddelde kwamen uit op circa +3 graden. Met gemiddeld 8,1° was het in Egilsstadir de op één na warmste mei. De hoogste temperatuur werd gemeten op 30 mei: 22,0° in Kvisker.
Updates van de weersverwachting voor vandaag en morgen worden geplaatst op de pagina Weerpraatje
Weerman Jan Visser, Purmerend, zondag 4 juni 2023, 09:50 uur
FOTO’s van de dag:
Gisteren scheen de zon volop, maar boven het noordoosten hingen in de ochtend enige tijd fraaie wolkenpartijen (bron: Peter de Vries, Wilhelminaoord). Tweede foto: in een groot deel van het Spanje en Portugal is het bodemvocht in de eerste 40 centimeters van de grond sterk toegenomen. Alleen in vooral het zuidwestelijk deel is de toplaag nog heel droog (bron: MeteOrihuela). Over enkele dagen plaats ik een interessante bijdrage van Jan Willem Otten uit ‘s-Heerenberg over infiltratie en afstroom van hemelwater.

