Vandaag Actueel Weer

Woensdag 30 november 2022

Natte november in het Verenigd Koninkrijk: op het Schotse eiland Skye zelfs meer dan 850 mm. Opmerkelijk zacht dezer dagen op Spitsbergen.

Dankzij grote Atlantische depressiedrukte is november in het Verenigd Koninkrijk uitgegroeid tot een bijzonder natte maand. Uitgaande van neerslagdata tot de 27ste is het de 8ste natte november met een voorlopig gemiddeld van maar liefst 161 mm. Het natste trio (tot 27 november) is 1951 met 185, 2009 met 188 en 1940 met 197 mm. Diverse plaatsen vestigen waarschijnlijk een maandrecord. Buitensporig nat is november op het Schotse eiland Skye, zijnde het grootste eiland van de Binnen-Hebriden. Twee dagen geleden meldde Allt Dearg House een maandhoeveelheid van maar liefst 871 mm.
Een ander opmerkelijk feit is de zachte lucht die aan de westflank van het Russisch-Scandinavisch luchtdrukmaximum (1046 hPa) naar de poolstreken stroomt. Op Spitsbergen registreerde Svalbard lufthavn gisteren 6,5º, op het smalle eiland Akseløya werd zelfs 7,4º gemeten. De gemiddelde temperatuur op Spitsbergen was gisteren plaatselijk 12 graden boven normaal.


Neerslagkansen nemen vandaag en morgen geleidelijk af. Donderdag nu en dan zon, maar in het oosten blijft het bewolkt.

Restanten van ‘frontale structuren’ bevinden zich vandaag nog boven onze omgeving. Daardoor kan er met name vanochtend plaatselijk wat lichte (mot)regen vallen. In het zuidoosten viel tijdens de afgelopen nacht lokaal circa 2 mm. Verder komt aanvankelijk (vooral in het zuiden en oosten) mist of dichte mist voor. Vanmiddag blijft het op een buitje in de kustgebieden na droog en schijnt de zon nu en dan. In het oosten blijft het echter bewolkt. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 5 graden in het oosten tot 10 graden in het noordwesten. Tijdens een flinke opklaring koelde Leeuwarden rond middernacht af naar 0,0º: vanochtend werd zowaar -0,7º gemeten. De wind gaat uit het noordoosten waaien en is zwak tot matig.

Donderdag, de 1ste dag van de ‘meteowinter’, wordt met een noordoostenwind iets drogere lucht aangevoerd. Na eerst nog vrij veel bewolking en vooral in het westen plaatselijk mist gaat tegen en tijdens de middag de zon nu en dan schijnen. In het oosten blijft het echter bewolkt. Verder is er in het Waddengebied kans op een buitje. De middagtemperatuur komt uit op 6 tot 7 graden.


Koud weekeinde met in de nacht en ochtend plaatselijk lichte vorst. Midden volgende week stijgende neerslagkansen.

Van vrijdag t/m maandag (2-5 december) wordt aan de zuidflank van het Russisch-Scandinavisch luchtdrukmaximum koude continentale lucht aangevoerd. Dat gebeurt met een overwegend noordoostenwind. De middagtemperaturen schommelen veelal rond 3 graden (zondag iets lager) en in de nacht en ochtend is het rond of iets onder nul. Het weerbeeld kenmerkt zich over het algemeen door vrij veel bewolking waaruit, vanwege ‘verstoringen op hoogte’ soms wat lichte neerslag (sneeuw of natte sneeuw) kan vallen.
Medio volgende week fungeert een krachtige Groenlandse hogedrukblokkade als blikvanger. Tegelijkertijd komt over Biskaje en Frankrijk een depressie dichterbij. De neerslagkansen nemen dan toe, maar vanwege aanvoer van iets minder koude lucht lijkt het hoofdzakelijk om regen te gaan. Omstreeks 11 december lijkt de temperatuur opnieuw te gaan dalen. Meer daarover later vandaag op de pagina Pluim.

 

Updates van de weersverwachting voor vandaag en morgen worden geplaatst op de pagina Weerpraatje 

 

Weerman Jan Visser, Purmerend, woensdag 30 november 2022, 09:05 uur


Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO’s van de dag:

Dichte mist in Ridderkerk, dinsdag 29 november (bron: Gert de Bruijn).