Vandaag Actueel Weer

Vrijdag 21 juni 2024

Juni heeft nog wel wat goed te maken. ‘Thermische achterstand’ ruim twee graden. 

Juni kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Het ‘voortschrijdend maandgemiddelde’ bedraagt in De Bilt 14,1° tegen normaal (voor geheel juni) 16,2°. Het verschil met vorig jaar is uiteraard bijzonder groot want toen beleefde Nederland de warmste juni ooit met in De Bilt gemiddeld 19,4°. De verschillen komen ook goed tot uiting in de aantallen warme (20+) en zomerse dagen (25+). Vorig jaar werd het op 28 tegen normaal 16 dagen tenminste 20,0° en op 16 dagen 25,0° of meer tegen normaal 5. Nu staat de teller t/m de langste dag op drie warme en nul zomerse dagen.

Echter: juni is nog niet voorbij. We hebben de gehele derde decade nog en die ziet er deels zomers uit.


Vandaag enkele buien: vooral in het oosten en zuidoosten

Met een zuidzuidwestelijke hoogtestroming trekt vandaag een lagedrukgebied langs onze oostgrens naar het noordnoordoosten. Het systeem wordt vanavond boven Noord-Duitsland verwacht. Op de nadering van een hoogtetrog gaat de frontale zone van het lagedrukgebied vanmiddag activeren.

Vanochtend is het over het algemeen bewolkt en vooral in het zuiden en oosten is er kans op een bui met onweer. De wind is zwak tot matig uit het noorden tot noordoosten. Vanmiddag neemt de kans op buien toe. Met name in het zuidoostelijk deel van het land kunnen de buien flink uitpakken en gepaard gaan met onweer. In het westen en zuidwesten wordt het later op de middag droog en vanavond klaart het op. De middagtemperaturen komen uit op 19 tot 21 graden. Op de Wadden wordt het hooguit 16 tot 17 graden. De wind krimpt naar het noordwesten en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vanavond en de komende nacht vrij krachtig tot krachtig.


In het weekeinde knapt het vooral zondag duidelijk op

Een zich afsnoerende hoogtestoring trekt op zaterdag via Engeland naar Frankrijk; een zwak koufront beweegt later op zaterdag van west naar oost over ons land. Op zondag bouwt een uitloper van het Azorenhoog zich boven het Noordzeegebied op.

Het weerbeeld kenmerkt zich op zaterdag in het noorden van het land door nu en dan zonneschijn en waarschijnlijk blijft het op de meeste plaatsen droog. In het zuiden van het land is het vaker bewolkt en valt plaatselijk nog een bui. De temperatuur loopt op naar 19 tot 20 graden en er waait een matige, aan de kust en op het IJsselmeer eerst nog een vrij krachtige zuidwestenwind.

Zondag is het droog en er zijn perioden met zon. De temperatuur loopt op naar rond 23 graden.


Juni gaat na het weekeinde zomeren, maar na woensdag waarschijnlijk minder warm en kans op enkele (onweers)buien

Na het weekeinde wordt boven Scandinavië een hogedrukgebied opgetuigd. In de hogere luchtlagen groeit het hoog uit tot een blokkade. Onder invloed van dit scenario krijgen we dan te maken met een oostelijke stroming waarmee warme lucht wordt aangevoerd. Op maandag wordt het 23 tot 25 graden, dinsdag en woensdag meer dan 25 graden. Bovendien droog en overwegend zonnig. Eindelijk zomerweer dus!

Vanaf donderdag brokkelt de warmte, onder invloed van een naderende Atlantische hoogtetrog, weer af en komen er waarschijnlijk ook (onweers)buien opdraven.


Hittegolf in het oosten van Canada en het noordoosten van de VS. In de Canadese provincie New Brunswick breekt Bathurst met 37,6º het provinciaal hitterecord van juni. Op donderdag tropische temperaturen in Nova Scotia en een ‘all-time’ warmterecord voor juni op Newfoundland.

Een buitengewoon krachtige atmosferische hoogterug heeft een hittegolf in gang gezet in het noordoostelijk deel van de Verenigde Staten en het oosten van Canada. In de ‘Canadian Maritimes’ (vooral New Brunswick en Prince Edward Island) werden donderdag hitterecords voor juni gebroken. In Bathurst sneuvelde met 37,6° zowaar het provinciaal record van New Brunswick. Het vorige record, eveneens gemeten in Bathurst, was 37,4° op 27 juni 2003. North Cape vestigde met 34,9° een junirecord voor Prince Edward Island.

Donderdag waren Nova Scotia en Newfoundland aan de beurt. Halifax drukte met 34,3° het junirecord uit 2001 van het podium. Dat was 33,4°. Op Newfoundland vestigde Terra Nova met 35,4° een ‘all-time’ junirecord voor het gelijknamige eiland.

In de Amerikaanse staat Maine evenaarde Seboeis River op woensdag met 37,8° het ‘staterecord’ voor juni. Opvallend koud was het de laatste dagen in het noordwesten van de VS. Op dinsdag evenaarde Mackay met –11,1° het kouderecord van juni in de staat Idaho. Op 15 juni 1923 werd in Stanley eveneens –11,1° gemeten.

Updates volgen op de pagina Weerpraatje

Weerman Jan Visser, Purmerend, vrijdag 21 juni 2024, 08:41 uur

Weerfoto’s kunt u mailen naar: info@janvissersweer.nl

FOTO’s van de dag:

Prachtig ‘gekleurde’ wolkenhemel gisteravond rond en vooral na zonsondergang. Ik heb deze foto gemaakt in Purmerend.