Woensdag 11 september 2024
Dweilen met de kraan open deze week! Sinds gisteren plaatselijk meer dan 50 mm en deze maand al bijna 100 mm in De Bilt en 103 mm in Woudenberg.
Maart en augustus zijn, uitgaande van het landelijk gemiddelde, de tot nu toe enige droge maanden van 2024. In de voorjaarsmaand viel er gemiddeld 50 tegen normaal 58 mm; het voorlopig augustusgemiddelde bedraagt 55 tegen normaal 88 mm. De kans dat september de derde droge maand van het jaar gaat worden lijkt klein. Afgelopen vrijdag werden sommige delen van het land al met zware buien geconfronteerd (Bilthoven ving 50 mm op); dezer dagen is het onder invloed van een diepe depressie voor de Noorse kust (kerndruk 976 hPa) en een ongewoon koude atmosferische bovenkamer (500 hPa-vlak -29°) dweilen met de kraan open.
Gisteren veroorzaakte het frontensysteem van de depressie in de loop van de middag en tijdens de avond bijzonder veel regen. Vooral in een strook van Zuid-Holland via Utrecht en vervolgens via de Veluwe naar het noordoosten van het land stonden de hemelsluizen wijd open. Landsmeer registreerde tot vanochtend 9 uur 32, Eelde 34, Purmerend 35, Twello 39, De Valk/Lunteren en Uitgeest 40, Woerden 43, Hoek van Holland 45, Odijk 46, De Bilt 58 en Montfoort maar liefst 80 mm. Op basis van handmatige waarnemingen tapte De Bilt vanochtend om 10 uur 63 mm af en de maandhoeveelheid steeg naar 95 mm: Woudenberg staat zelfs al op 103 mm.
Vandaag en morgen valt er vooral in het westelijk deel van het land bijzonder veel neerslag. In het zuidwesten zijn hoeveelheden tot plaatselijk zo’n 100 mm mogelijk.
‘Verstoringen’ binnen het raamwerk van de met koude lucht gevulde hoogtetrog, warm zeewater (20 graden) en convergentie voor de kust ontketenen vandaag en morgen talrijke, dikwijls clusterende buien. Die gaan soms gepaard met onweer, hagel en vooral vandaag ook windstoten tot rond 75 km/uur. Zoals wel vaker bij dit soort situaties ligt het accent van de (plens)buien op het westelijk deel van het land. Er kan in minder dan een uur tijd plaatselijk meer dan 20 mm vallen en tot morgenochtend in sommige streken in met name het zuidwesten tot lokaal mogelijk zelfs meer dan 100 mm. Dat betekent een reële kans op wateroverlast! De zon laat zich ook nu en dan zien: het vaakst in het binnenland. Vanochtend was het in het zuiden in veel regio’s nagenoeg onbewolkt.
De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is in het binnenland veelal zwak tot matig, aan de kust komt de wind uit het westen tot noordwesten en is matig tot vrij krachtig: vandaag vrij krachtig tot krachtig. De middagtemperaturen komen uit op 14 tot 15 graden.
Op vrijdag nog buienkansen. Daarna wordt het onder invloed van hogedruk overwegend droog met geregeld zonneschijn en de koelte verdwijnt. Medio volgende week wordt het zo’n 20 graden.
Ook op vrijdag maken nog enkele buien hun opwachting. De buien zijn echter, dankzij stijgende barometers en het naar het zuidoosten wegebben van de koudste lucht op hoogte, minder heftig. De temperatuur komt uit op zo’n 16 graden en er waait een matige noordwestenwind.
Tijdens het weekeinde komt over Noordwest-Frankrijk een hogedrukgebied opzetten. Met de komst van het hoog nemen de neerslagkansen verder af, komt de zon er vaker aan te pas en loopt de temperatuur geleidelijk op. Zondagmiddag wordt het zo’n 18 tot 19 graden.
Van zondag op maandag kan een zwak koufront nog wat regen veroorzaken. Daarna is het volgende week, onder invloed van een zich meer en meer profilerend en naar Scandinavië uitbreidend hogedrukgebied, droog met geregeld zonneschijn. De middagtemperaturen komen vanaf ongeveer het midden van de week rond of iets boven 20 graden uit. Verder gaat de wind uit het noordoosten waaien. Nazomeren dus!
Het westelijk deel van Canada werd tijdens de afgelopen zomer geconfronteerd met droogte, hitte en heel veel bosbranden. In Ontario en Quebec een totaal andere zomer: met meer dan 500 mm was het in Toronto de natste zomer ooit.
Hitte, droogte en onwijs veel bosbranden: dat was het beeld van de afgelopen zomer in het westelijk deel van Canada. Op 24 juli werd een groot deel van Jasper, gelegen in het bij velen geliefde Jasper National Park, in de as gelegd. Een wezenlijke verandering van de weerssituatie heeft feitelijk nog steeds niet plaatsgevonden. De afgelopen dagen werd de provincie British Columbia opnieuw geconfronteerd met bijzonder hoge temperaturen. Op vrijdag 6 september meldde Lytton 35,2 en Warfield 36,0°.
Hoe anders verliep de zomer in de provincies Ontario en Quebec! De grootste stad van Canada, Toronto, beleefde met afstand de natste zomer uit de meetreeks. Van 1 juni tot 1 september viel daar maar liefst 511 tegen normaal 216 mm. Het vorige record was 396 mm tijdens de zomer van 2008. Van de drie afzonderlijke maanden was vooral augustus kletsnat. Er viel tijdens de afgelopen maand 182 mm en ook dat is een record (was 164 mm in 1968).
Weerman Jan Visser, Purmerend, woensdag 11 september 2024, 09:25 uur
Updates worden geplaatst op de pagina: https://janvissersweer.nl/weerpraatje-actueel/
Weerfoto’s kunt u mailen naar: info@janvissersweer.nl
FOTO’s van de dag:
Een naderende bui vanochtend (met een stukje regenboog) bij Wijdewormer (bron: Bas van Orsouw).