Vandaag

Maandag 25 januari 2021

Plaatselijk matige vorst: met bijna -7º registreerde Eelde de tot nu toe laagste temperatuur van deze winter

Het heeft tijdens de afgelopen nacht, in het zadelgebied tussen kleinschalige lage- en hogedrukgebieden, flink gevroren. In heldere polaire lucht (steeds bredere opklaringen) werden in het noordelijk deel van het land minima tussen -4 en -7º geregistreerd. De koudste plaatsen waren het duingebied bij Wijk aan Zee met -5,4º en het vliegveld van Groningen (Eelde) met zowaar -6,7º. Zo koud is het deze meteorologische winter (én in de winter van 2019-2020!) nog niet geweest. Wel was het op 30 november 2020 op Twenthe -6,7º en op 30 maart meldde Hupsel -6,6º.
In de zuidelijke provincies bleef de temperatuur rond het vriespunt steken, maar daar kwam het onder invloed van een over België naar het oosten trekkende storing tot lichte sneeuw.


Flinke perioden met zon vandaag. Vanavond van het noordwesten uit buien en een aantrekkende wind.

In het zuidoosten kan vanochtend aanvankelijk nog wat (mot)sneeuw vallen en hier en daar komt plaatselijk (dichte) aanvriezende mist voor. In het grootste deel van het land is het echter zonnig. Wel zijn er in het Waddengebied enkele (winterse) buitjes van de Noordzee actief. Vanmiddag is er nog steeds geregeld zon. Voornamelijk in de kustgebieden kan een bui vallen.
Op de nadering van een storing, die zich van Schotland naar het zuidoosten verplaatst en de komende nacht ter hoogte van Schiermonnikoog arriveert, neemt vanavond de kans op (winterse) buien toe. Tevens is onweer mogelijk. De wind gaat uit het westen tot noordwesten waaien en is vanavond boven land matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard en in het noordwestelijk kustgebied mogelijk enige tijd stormachtig met windstoten tot 70-75 km/uur. De middagtemperaturen lopen uiteen van 3 graden in het zuidoosten tot 6 graden in het noordwesten.


Dinsdag nog enkele buien, maar ook zonneschijn

In de nacht naar dinsdag valt er met name in het midden en noorden nog buiige regen. In het oosten is (natte) sneeuw mogelijk. De wind neemt in de loop van de nacht af.
Dinsdag zijn er perioden met zon, maar tijdens de ochtend is er nog een buienkans. Dinsdagavond komt een warmtefront dichterbij en neemt de kans op regen en (in het oosten) sneeuw of natte sneeuw toe. De maximumtemperatuur komt uit op 5 tot 6 graden. De wind krimpt naar het zuidwesten en is matig, tijdens de avond aan de kust (vrij) krachtig.


Temperatuur loopt tijdelijk op en met name op donderdag en vrijdag vrij veel regen

Later deze week wordt met een zonale (westelijke) hoogtestroming relatief zachte lucht naar het Noordzeegebied getransporteerd. Dat betekent dus hogere temperaturen, maar uitgesproken zacht weer (10+) lijkt onwaarschijnlijk. Wel veroorzaken diverse storingen op donderdag en vrijdag regen van betekenis. In het weekeinde koelt het af, maar na het weekeinde loopt het kwik weer op en zijn de regenkansen vrij groot. Meer over de lange termijn op de pagina Pluim.


IJzige maandag in Noord-Zweden en een sneeuwrecord voor Kittelfjäll

Onder een subtiele ‘tussenzone’ van hogedruk werd het vandaag ijziger en ijziger in het zwaar besneeuwde noorden van Zweden. Tot 19 uur meldde Naimakka -33,1 en Nikkaluokta -34,3º. In het oosten van Noorwegen kwamen Folldal en Leirflaten tijdens de afgelopen nacht op -33,5º.
In Norrland (Noord-Zweden) is het sneeuwdek extreem dik voor deze tijd van het jaar. Kittelfjäll i södra Lappland rapporteerde vanochtend een record sneeuwhoogte van 168 centimeter. In een reeks vanaf 1961 stond het record op 166 cm op 26 maart 2018. Indrukwekkend!

Voor meer weer en updates klikt u op https://janvissersweer.nl/weerpraatje-actueel

Weerman Jan Visser, maandag 25 januari 2021, 09:30 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO’s:  van de dag: prachtige (winterse) buien boven de Waddenzee gisteren. De foto werd rond 16 uur gemaakt vanuit Harlingen door Kees Schout. 

Tweede foto: enorm pak sneeuw in het Zweedse Skuleskogens National Park, 23 januari 2021 (bron: Andreas Gustavsson).