Maart verliep in de landen rond de Noordzee en in het zuiden van Scandinavië extreem zonnig en gortdroog. Hoe anders was de situatie in het zuidwesten van Europa: niet eerder was het in het oostelijk deel van Spanje zo nat en zo somber!

Landen grenzend aan de Noordzee en een flink deel van Noord- en Midden-Europa hebben in maart optimaal geprofiteerd van krachtige en uitzonderlijk standvastige hogedrukgebieden. Op de 19de werd in het Zweedse Torup i Halland met 1051,3 hPa de hoogste barometerstand voor Zuid-Zweden in maart sinds 1880 gemeten. Vanwege aanhoudende hogedruk is het in veel landen een extreem zonnige en gortdroge maand geweest: nogal wat zonneschijn- droogte- en luchtdrukrecords werden met voeten getreden. Zo registreerde de Zweedse hoofdstad Stockholm 269 uren zonneschijn. In een reeks vanaf 1908 was maart niet eerder zo zonnig. Op het eiland Gotland in de Oostzee schitterde de zon zelfs ruim 300 uren aan het uitspansel: Hoburg kwam uit op 303 uren zon.

Hoe anders verliep maart in het zuidwesten van Europa! Regen was daar na een bijzonder droge winter meer dan welkom, maar dat delen van met name Spanje te maken kregen met een complete zondvloed was wel heel bizar. Vooral in het oosten, in dezen ‘La Comunitat Valenciana’, zal men maart 2022 niet zo snel vergeten. De regio, bestaande uit de provincies Castellón, Valencia en Alicante, kreeg gemiddeld 270 tegen normaal 35 mm te verstouwen. Daarmee was het niet alleen (met afstand) de natste maart, maar ook de natste kalendermaand ooit. Dat is heel opmerkelijk want de elite bestaat hoofdzakelijk uit oktobermaanden. Het najaar grossiert namelijk door een combinatie van onstabiliteit en warm zeewater niet zelden in veel regen. De nummers één en twee, oktober 1957 en oktober 2000, waren goed voor gemiddeld 229 en 235 mm. Ongeveer 10 procent van de regio kreeg tijdens de afgelopen maand tenminste 500 mm te verwerken. Met 1050 mm was La Drova (Barx) de natste plaats. In oktober 1957 viel er in Jávea/Xàbia 1278 en in Dénia 1105 mm.
Vanwege de langdurige en zware regenval is maart ook een bijzonder sombere maand geweest. Gemiddeld scheen de zon circa 103 tegen normaal (referentieperiode 1983-2010) rond 230 uren. In de stad Valencia bleef het aantal uren maartzon iets onder de 100 steken: met afstand de somberste in een serie vanaf 1966.