Buitenland


‘Historic flood’ in de Amerikaanse Great Plains door ongekend diepe depressie na koude, sneeuwrijke winter.

Een week geleden kwam boven de Amerikaanse ‘Great Plains’ een ongekend diepe stormdepressie tot ontwikkeling. In Lamar, Colorado werd op 13 maart een laagste barometerstand van 970,4 hPa geregistreerd. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het hier om een ‘state record’.
De stormdepressie genereerde in diverse staten orkaanwinden van meer dan 120 km/uur. Zo werd in het Texaanse Pine Springs een schuiver van 166, in San Augustin Pass, New Mexico 167 km/uur gemeten. Verder kwam het regionaal tot zware sneeuwval, maar ook heel veel regen (tot 50-75 mm). In combinatie met snel stijgende temperaturen (tot plaatselijk rond 15º) leidde dat in onder meer de staat Nebraska tot het rappe smelten van een imposant sneeuwdek. In Omaha, de grootste stad van de ‘Cornhusker State’ (bijnaam voor de staat), was februari met 69 cm de ‘snowiest February ever’.

Zoek de verschillen! De linkersatellietfoto is van 20 maart 2018, de rechterfoto van 16 maart 2019. Het betreft hier het gebied in en rond Omaha (bron: NASA, Landsat).

Zoek de verschillen! De linkersatellietfoto is van 20 maart 2018, de rechterfoto van 16 maart 2019. Het betreft hier het gebied in en rond Omaha (bron: NASA, Landsat).

Gevolg: ‘historic flooding’ van onder meer de Missouri en de Platte River. De bevroren ondergrond, vanwege de langdurige kou van de laatste maanden, speelde eveneens een belangrijk rol. Het land kon daardoor het vele (smelt)water nauwelijks absorberen. Verder werd de aftocht van het smeltwater ook geblokkeerd door ‘ice jams’ in de rivieren. Ook daardoor bezweken veel dijken (levees) en dammen.
De schade is inmiddels enorm. Veel ‘highways’ (meer dan 2400 kilometer) staan onder water of zijn compleet weggespoeld, kleine en grote steden zijn overstroomd en het laat zich raden dat op boerderijen, die door de waterzee van de buitenwereld zijn afgesloten, massa’s vee het leven hebben gelaten. De problemen zijn het grootst in Nebraska, South Dakota en Iowa, maar ook in Wisconsin, Illinois en Minnesota.

weerman Jan Visser, Purmerend, 21 maart 2019, 17 uur

Wow! Zo kan het dus ook. Dankzij flinke buien is er in Death Valley medio maart een omvangrijk meer ontstaan (bron: Elliot McGucken).

Wow! Zo kan het dus ook. Dankzij flinke buien is er in Death Valley medio maart een omvangrijk meer ontstaan (bron: Elliot McGucken).

Noord-Europa in de ban van vrieskou: minima tot -35º en tijdens het weekeinde en begin volgende week lijkt de ijzige kou zich verder te verscherpen.

Noord-Europa is bezig aan de voorlopig koudste fase van de winter 2018-2019. Woensdag werd in het Noorse Kautokeino -35,1º gemeten. Vanochtend registreerden de Zweedse nederzettingen Vittangi en Nikkaluokta respectievelijk -34,1 en -34,5º. In Noord-Finland meldde Muonio, waar 43 centimeter sneeuw ligt, -33,7º en het iets hoger gelegen Kilpisjärvi (sneeuwdek 50 cm) -34,6º.

Imposant sneeuwdek in Tromsø (bron: Meteorologene).

Imposant sneeuwdek in Tromsø (bron: Meteorologene).

Onder regie van een hogedrukgebied ter hoogte van Spitsbergen (waar het ook eindelijk eens volop vriest!) en een ijs- en ijskoude atmosferische bovenkamer (500 hPa-vlak -45º), gaat de vrieskou zich tijdens het weekeinde en begin volgende week verder versterken. Aanstaande maandagochtend wordt in en rond Helsinki -25º verwacht, in Midden-Finland zijn minima tot -38º mogelijk. De komende dagen valt er veel sneeuw in het zuiden en zuidwesten van Noorwegen. Ten westen van Kristiansand valt van vrijdag tot zondag 30-40 cm.
Ongewoon veel sneeuw ligt er in Tromsø in de Noorse provincie Troms. De sneeuwhoogte bedroeg gisteren 114 cm. Het januarirecord staat op 185 cm in 1981.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 24 januari 2019

Twitter