Buitenland


 

Zeer sterk uitdiepende depressie geselt California en Oregon. Orkaanwinden wakkeren de grote bosbrand bij Santa Barbara aan, maar er gaat ook veel neerslag vallen.

 

Een zeer sterk uitdiepende depressie, in 18 uur duikelde het weerglas in het zenuwcentrum van 1015 naar 978 hPa, geselt delen van de Amerikaanse staten Oregon en California. De komende nacht (lokale tijd) wordt een laagste barometerstand verwacht van 982 hPa. Dat zou een novemberrecord betekenen voor California én Oregon. Het record staat namelijk op 987,5 hPa in Crescent City en Medford.  De substantiële neerslag die het systeem met zich meebrengt wordt met bazuingeschal ontvangen. Keerzijde zijn de orkaanwinden. In Montecito werd reeds een windsnelheid gemeten van 133 km/uur. Op nog geen 20 kilometer van Montecito is echter een grote bosbrand gaande: de Cave Fire. Daardoor wordt de zoveelste vuurzee van dit najaar, die ook de stad Santa Barbara bedreigt, sterk aangewakkerd.
Het goede nieuws is dus de neerslag: EINDELIJK! Volgens de weerdienst van Sacramento, de hoofdstad van California, valt er in de bergen tot donderdag meer dan een halve meter sneeuw. De weermodellen verwachten in Dunsmuir zelfs dik 90 cm verse sneeuw. De regenval kan in de lager gelegen gebieden uitkomen op 50 tot 75 mm.

weerman Jan Visser, Purmerend, 26 november 2019, 16:50 uur

Op de foto: de verwoestende Cave Fire (bron: Carol Black). Daaronder een indrukwekkende satellietfoto van de explosieve depressie op weg naar de kust van California en Oregon.

Twitter