Vandaag

Koude ‘maansverduisteringsnacht’. Vrijwel overal matige, lokaal strenge vorst. Vandaag in het noorden bewolking en mogelijk lokaal ijzel, in het zuiden zonneschijn. Dinsdag van het westen uit enige tijd sneeuw.

Voor de tweede opeenvolgende nacht heeft het op uitgebreide schaal matig, lokaal streng gevroren. Van Zeeuws-Vlaanderen tot in Groningen en van Texel/Vlieland tot in het zuiden van Limburg werden minima beneden -5,0º geregistreerd. Zo registreerde Vlieland -5,8, De Bilt -8,1 (vorig jaar -8,5º op 28 februari), Eelde -9,0, Gilze-Rijen -9,6, Twenthe -10,1 en Deelen -10,2º. In de Belgische Ardennen ging Elsenborn onderuit naar -15,8º. Baas boven baas in Noord-Europa! Het Zweedse Älvsbyn kwam uit op -35,4º, in Finland meldde Salla Naruska -36,6º.
De lage temperaturen in de Benelux hingen samen met een langzaam zuidwaarts trekkende zone van hogedruk.

Inmiddels hebben wolkenvelden, samenhangend met een zwak front, het Waddengebied bereikt. Doordat ook de wind naar het westen ging liep het kwik snel op: om 08:10 uur wees de thermometer op Vlieland 3,9º aan.
De wolken bedekken in de loop van de ochtend het noorden en deels noordwesten van het land. Mogelijk valt er ook wat regen/ijsregen hetgeen, vanwege een bevroren ondergrond, lokaal tot ijzel zou kunnen leiden. In het midden en zuiden blijft het droog en doet de zon goede zaken. De middagtemperaturen lopen uiteen van 2 graden in het oosten en zuidoosten tot 5 of 6 graden in het noordwestelijk kustgebied. De wind komt uit het zuiden tot zuidwesten (in de noordelijke regio’s enige tijd west tot zuidwest) en is zwak tot matig.


Vanavond is het nog bewolkt in het noorden. In de nacht naar dinsdag is het aanvankelijk in de meeste regio’s helder: later neemt in het westen de bewolking toe. De minima lopen uiteen van -2 in het noordwestelijk kustgebied tot -6 in het zuidoosten.
Dinsdag veroorzaakt het frontensysteem van een depressie, opvullend onderweg van IJsland naar de Noordzee, veel bewolking en in de loop van de ochtend van het westen uit sneeuw. In het oosten sneeuwt het pas later op de middag: in het westen gaat de sneeuw over in wat lichte (mot)regen. De verwachting is dat er een sneeuwdek ontstaat met een dikte van tussen 1 en 5 centimeter. De temperatuur komt een fractie boven nul uit, maar aan de westkust wordt het 2 tot 3 graden. Er waait verder een matige, aan de kust en op het IJsselmeer een vrij krachtige, soms krachtige zuidenwind. In het westen ruimt de wind in de middag naar het zuidwesten en neemt af.

'Bloedmaan' boven Amsterdam (bron: Lex de Lang).

‘Bloedmaan’ boven Amsterdam (bron: Lex de Lang).

Op woensdag trekt een ‘afgesnoerd’ hoogtelaag (500 hPa -36º) westelijk van Nederland langs via Frankrijk naar de mediterrane regio. Daar vormt zich in het grondpatroon een actieve depressie. Bij ons stijgt de luchtdruk (vooral op donderdag en vrijdag) onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog.
Het weerbeeld in onze streken kenmerkt zich van woensdag t/m vrijdag door relatief weinig wind (eerst noordoost, later zuidwest) en soms wat winterse neerslag. Meestentijds is het echter droog met nu en dan zonneschijn. Doordat we in koude lucht blijven, vriest het ’s nachts licht (donderdagochtend lokaal matig) en in de middag komt het kwik op 2 tot 3 graden uit.
Tijdens het weekeinde is het onder invloed van een actieve depressie boven de Noordzee wisselvallig weer. Vooral op zaterdag kunnen de neerslaghoeveelheden significant zijn. Door aanvoer van minder koude lucht gaat het om regen of een mix van regen en winterse neerslag.
Volgende week blijft het wisselvallig en vrij koud.

Voor updates inzake het weer voor vandaag en morgen verwijs ik u naar de pagina Weerpraatje; op de pagina Pluim komen de ontwikkelingen voor de lange termijn aan de orde.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 21 januari 2019, 08:42 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO van de dag:

Martie Schellekens maakte tijdens de afgelopen nacht van een galerij op 25 meter hoogte in Heerlen deze foto van de maansverduistering.

Comments are closed.

Twitter