Vandaag
 

Oktober 2019: natste wijnmaand in ruim 20 jaar!

Oktober is, uitgaande van de circa 320 neerslagstations van het KNMI, de natste wijnmaand van de 21ste eeuw geworden. Er viel gemiddeld over het land 120 tegen normaal 83 mm. De laatste keer dat er in oktober meer regen viel was in het El Niño-jaar 1998. Toen bedroeg het landelijk gemiddelde 173 mm, zijnde de op één na (1932) natste oktober sinds tenminste 1901. De grootste hoeveelheden neerslag werden tijdens de afgelopen maand opgevangen in Noord-Holland. Zo viel er in Castricum 216 (deze maand tot nu toe 114), Heiloo 217 en in Overveen 222 mm. In oktober 1998 viel er in een strook van Emmeloord naar Emmen meer dan 250 mm: Hoogeveen tapte zelfs 292 mm af. Het regenrecord van oktober is in handen van Zandvoort in 1932. Daar werd destijds 321 mm opgevangen.

Mist in het noordoosten trekt vanochtend op. Het blijft wel meest grijs weer, maar vanmiddag in het zuiden ook wat zon. 

De mist in het noordoostelijk deel van ons land trekt vanochtend op. Het blijft echter meest bewolkt (lage bewolking) en nevelig. Ook elders veelal grijs weer, maar in het zuiden kan vanmiddag de zon door de vrij dikke sluierwolken schijnen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 2 graden in het noorden tot 5 of 6 graden in streken waar de zon wat vaker schijnt. De wind waait uit het oosten tot zuidoosten en is zwak tot matig, aan zee nu en dan vrij krachtig.
In de nacht naar vrijdag veroorzaakt een frontaal systeem van een uitgebluste depressie ter hoogte van Zuidwest-Ierland enige lichte regen. Overdag is het morgen droog en klaart het van het zuiden uit op. Echter: boven Noord-Frankrijk kan lage bewolking ontstaan die zich mogelijk deels naar Nederland gaat uitbreiden. De temperatuur komt uit op waarden tussen 7 en 9 graden en er waait een matige zuidoostenwind.

Weekeinde verloopt in grote lijnen droog, daarna zacht en wisselvallig

Ondertussen bereikt een sterk uitdiepende depressie (kerndruk vrijdagmiddag 975 hPa) de Golf van Biskaje. Het systeem veroorzaakt veel regen en wind in onder meer delen van Spanje. Tijdens het weekeinde schuift een deel van depressie naar de Kanaalregio. Fronten kunnen zaterdag wat lichte regen veroorzaken en vooral in de nacht en ochtend komt er langs de kust mogelijk een (vrij) krachtige oostenwind te staan. Op zondag ruimt de wind naar het zuiden. De maxima komen in het weekeinde uit op 8 tot 9 graden.
Volgende week trekken, met een zonale (westelijke) stroming, depressies via de Britse Eilanden naar het Noordzeegebied. Het wordt dan overwegend wisselvallig weer ofwel periodiek regen en met een zuidelijke tot zuidwestelijke stroming komt zachte lucht ons land binnen. De maxima komen uit op circa 10 graden; de minima schommelen rond 7 graden. 

Weer ‘grensverleggende hitte’ in Australia

Opnieuw ‘grensverleggende hitte’ in Australia. Gisteren, 20 november, sneuvelden hitterecords in South Australia; vandaag zinderende novemberwarmte in Victoria en Tasmania. Op woensdag werd aan de zuidkust in Nullabor 46,6º geregistreerd. Niet eerder is het daar in november zo heet geweest. In een groot gebied in South Australia was het maar liefst 16 graden te warm. Vandaag evenaarde Melbourne in Victoria met 40,9º het hitterecord uit 1894 (!). Toen werd het op de 27ste eveneens 40,9º. In Mangalore werd het 42,2º: ruimschoots boven het record uit 1982, zijnde 41,0º op de 24ste. In Tasmania meldde Campania 38,3º. Dat is de op één na hoogste novembertemperatuur op het eiland. In 1966 werd het op 23 november op de luchthaven van Hobart 38,5º.
Het nationale (Australische) hitterecord voor november is 48,7º op 17 november 1990 in Birds Ville Police Station, Queensland.

 

Updates met betrekking tot het weer van vandaag en morgen treft u aan op de pagina Weerpraatje

Weerman Jan Visser, Purmerend, donderdag 21 november 2019, 08:50 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO van de dag:


Aanvriezende mist vanochtend op bomen struiken in Roodeschool (bron: Jannes Wiersema).

Comments are closed.

Twitter