Vandaag
 

Mooie berichten uit Australia! In Melbourne dit jaar al 484 mm regen.

‘Great news from Australia!’ Mei was nationwide de eerste te koude kalendermaand sinds oktober 2016. In een reeks vanaf 1910 zijn nimmer zoveel maanden op rij (42 in totaal) te warm verlopen. Verder registreerde Melbourne afgelopen maandag de koudste 1ste dag van de meteowinter sinds 1943. Het werd er niet warmer dan 11,2º en er viel bijna 12 mm. In totaal heeft Melbourne dit jaar al 484 mm opgevangen. Niet eerder is er tot begin juni zoveel regen gevallen. Koploper af is 1911 met 474 mm. Het Murray-Darling Basin, in het zuidoosten van Australia, heeft de natste herfst (maart-mei) in 10 jaar achter de rug. Dat betekent een geleidelijk herstel van de intense droogte.

Dalende barometers, onweersverklikkers aan de lucht: ander weer op til. Donderdag bewolkt en nu en dan regen of een bui.

Een gestaag zakkende barometer en onstabiele wolkenluchten (gisteravond ‘onweersverklikkers’) zijn in onze omgeving duidelijke voorboden van ander weer. In Roodeschool kwam het vanochtend rond half acht reeds tot onweer en enige lichte regen. Vandaag blijft het verder, op een enkele (onweers)bui in het noordoosten en Zuid-Limburg na, nog vrijwel overal droog. Het weerbeeld kenmerkt zich door zon en sluierwolken. Boven het zuidwestelijk deel van het land is aanvankelijk ook lage bewolking aanwezig. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 19 graden aan zee tot 26-27 graden in de oostelijke grensregio’s. De wind waait uit het westen, ruimend noordwest en is zwak tot matig van sterkte. In het Waddengebied is de wind noord tot noordoost en matig tot vrij krachtig.

Donderdag diept een depressie boven de Duitse Bocht verder uit. De druk in de kern loopt ’s middags terug naar 993 hPa. Tegelijkertijd bereikt vanaf de Britse Eilanden een koufront ons land. Daardoor wordt het een overwegend bewolkte dag met nu en dan regen of een bui. Grote hoeveelheden neerslag zijn niet aan de orde. Donderdagavond koelt de atmosferische bovenkamer verder af en verschijnen er boven zee en het westen van het land (onweers)buien. Het kwik blijft ruimschoots beneden normaal: op de Wadden wordt het niet warmer dan 14, in het oosten nog 18 graden. De wind waait meest matig uit het noordwesten.

Diepe Noordzeedepressie en kou op hoogte staan aan de basis van koel en buiig weer 

Vrijdag ‘verdiept’ de depressie zich boven het midden van de Noordzee naar 981 hPa. Dat is ongewoon laag voor deze tijd van het jaar. Rond het systeem wordt een pittig windveld gecreëerd, maar dat zal onze omgeving niet echt deren. Wel vallen er flinke buien (lokaal dik 10 mm) en is het slechts 14 graden.
Zaterdag daalt de barometer boven de Noordzee, ten noordoosten van Yorkshire, zelfs naar 977 hPa. Het systeem veroorzaakt veel wind in Engeland, maar bij ons valt het opnieuw mee. De wind krimpt van west naar zuidwest en is aan zee (vrij) krachtig. Verder flinke buien (500 hPa -30º) en geen hogere middagtemperaturen dan circa 14 graden. Zondag vult de depressie op. Wel wederom buienkansen en maar 15 tot 16 graden.
Volgende week blijft een hoogtelaag nog enkele dagen boven onze omgeving hangen. Dat betekent aanhoudende buienkansen (plaatselijk veel neerslag!) en middagtemperaturen ruim beneden 20 graden. Op donderdag 11 juni loopt het kwik op naar circa 23 graden.

Updates met betrekking tot het weer voor vandaag en morgen treft u aan op de pagina Weerpraatje

Weerman Jan Visser, Purmerend, woensdag 3 juni 2020,  09:10 uur 

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO van de dag:


Onstabiliteit op middelbaar niveau gisteravond (bron: Fred Roovers, Zaandam). De grafiek toont de maandelijkse temperatuurafwijkingen in Australia van 1950 t/m 2020 (bron: BOM).  

Comments are closed.

Twitter