Vandaag
 

Barre weersomstandigheden op IJsland

IJsland heeft gisteren te maken gehad met barre weersomstandigheden. Aan de voorzijde van een sterk uitdiepende depressie, die west van Ierland langs naar de IJslandse wateren trok (afgelopen nacht 959 hPa), kwam het tot zware sneeuwval in combinatie met windsnelheden tot regionaal dik boven 100 km/uur. Later op de middag en avond ging de sneeuw in vooral het oosten van het land over in regen. De neerslaghoeveelheden kwam plaatselijk boven 50 mm uit: op het meetpunt Hellisskardð zat halverwege de avond maar liefst 75 mm in de regenmeter. In de noordelijke stad Akureyri lag gisterochtend 46 centimeter sneeuw. Eind maart was de sneeuwhoogte afgenomen tot 15 cm: rond de 20ste maart bedroeg het sneeuwdek zelfs 77 cm.

Warme dag vandaag. Later vanmiddag in het westen bewolkt en nu en dan regen.

In een groot deel van ons land wordt het vandaag een warme dag. De maxima bereiken waarden tussen 17 graden langs de westkust en 23 graden in het oosten. Ook De Bilt komt waarschijnlijk op 20 graden uit. Gisteren lukte dat net niet (want 19,6º) en daarmee blijft 5 april de enige dag in april waarop het nimmer 20 graden is geweest. Opmerkelijk was gisteren ook de dagelijkse gang. In Heino was het zowel een vorstdag (minimumtemperatuur -1,1º) als een warme dag (maximum 20,1º). Dat komt volgens klimaatexpert Ad Vermaas niet vaak voor, maar uniek is het in deze tijd van het jaar niet. Volgens Ad waren er eind maart 2003 twee van dat soort dagen.
De hoge temperaturen worden bereikt bij volop zon. Later vanmiddag neemt in het westen, op de nadering van een koufront, de bewolking toe en gaat het enige tijd regenen. Vanavond trekt de zone met bewolking verder het land in, maar de activiteit neemt af. De overwegend matige wind ruimt van zuidoost naar zuidwest. Tegen en tijdens de avond wordt de wind westelijk: het eerst aan zee.

Dinsdag eerst mist, later weer veel zon

In de nacht naar dinsdag klaart het achter het koufront op. Wel kan er in de vochtige lucht net achter het front op veel plaatsen mist ontstaan. Dinsdagochtend lost de mist op, maar kan korte tijd wel overgaan in lage bewolking. Alleen in de noordelijke regio’s duurt het wat langer voor mist en lage wolken zijn verdwenen. De maxima lopen uiteen van rond 10 graden in het Waddengebied tot 20 graden in het zuidoosten. De wind gaat, met een nieuwe hogedrukcel boven de Duitse Bocht, uit het oosten tot noordoosten waaien. De windsterkte is zwak.

Rest van de week droog, overwegend zonnig en vrij warm. Met Pasen waarschijnlijk een buienkans.

Van woensdag t/m Goede Vrijdag duurt het droge en zonnige weer voort. De middagtemperaturen komen rond 20 graden uit. De operationele uitvoer van het ECMWF opteert voor maxima boven 20 graden op woensdag, maar donderdag en vrijdag is de ‘oper’ zuiniger vanwege luchtaanvoer vanaf de Noordzee. Het paasweer lijkt licht wisselvallig te verlopen. Onder invloed van een (hoogte)laag boven de Britse Eilanden neemt de kans op enkele buien toe, maar een duidelijke afkoeling is minder waarschijnlijk.

Updates met betrekking tot het weer voor vandaag en morgen treft u aan op de pagina Weerpraatje

Weerman Jan Visser, Purmerend, maandag 6 april 2020,  08:58 uur 

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO van de dag:


Dagpauwoog in het zonnetje (bron: Sandra Volkers, Sint Pancras).

Comments are closed.

Twitter