Vandaag
Terugblik op juli: koel in de landen rond de Noordzee en in Noord-Europa. Uitzonderlijk warme maand in het noordoosten van de VS en het zuidoosten van Canada. 

We hebben deze maand te maken met grote warmte, maar juli was in de landen rond de Noordzee en niet in de laatste plaats Noord-Europa een koele maand. In het oostelijk deel van Noorwegen was het zowaar de koelste juli sinds 1970. In Drevsjø, gemeente Engerdal, werd zelfs de laagste gemiddelde temperatuur in de vanaf 1948 daterende meetreeks geregistreerd. Het maandgemiddelde is daar uitgekomen op 9,7º tegen 9,9º in 1962. De normale julitemperatuur bedraagt 11,9º.
Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan verliep juli uitzonderlijk warm in onder meer het noordoostelijk deel van de VS en in het zuidoosten van Canada. In de staten New Hampshire, Delaware, New Jersey en Maryland was het de warmste juli uit de meetreeks, in Virginia, Pennsylvania en Connecticut werd het ‘staterecord’ geëvenaard. De Canadese steden Ottawa, Montréal en Toronto registreerden nieuwe records voor wat betreft de gemiddelde julitemperatuur. Toronto kwam uit op gemiddeld 24,9º tegen 24,4º in 2011.

Nederland ligt vandaag op een rooster met maxima tot lokaal 37º. Zondag ietsje minder heet en wat meer wolken.

Nederland ligt vandaag weer op een rooster. De maximumtemperaturen lopen vanmiddag uiteen van omstreeks 30 graden in het noorden en lokaal 37 graden in het zuidoosten. Op de Wadden wordt het 28º. Gisteren was Arcen, uitgaande van de KNMI stations, ’s lands topper met 35,3º. In De Bilt wordt vandaag waarschijnlijk het datumrecord uit 1975 gebroken. Dat staat op 32,9º.
De tropische temperaturen (om 10:30 uur meldde Deelen reeds 32,1º) worden bereikt bij veel zon. Over het westen en noordwesten trekken ook enkele (sluier)wolken. De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is zwak tot matig.
Zondag wordt de invloed van een thermisch laag boven Frankrijk (met een uitloper naar Duitsland) iets groter. Daardoor verschijnt er met name boven het zuidelijk deel van het land wat meer middelbare bewolking. In het zuidoosten is later op de dag een bui niet helemaal uitgesloten. De tropische maxima schommelen tussen 30 graden in het noordwesten (in het noordelijk en noordwestelijk kustgebied tussen 25 en 28º) en 35 graden in het zuidoosten. De wind neemt toe tot matig en op de Wadden tot vrij krachtig uit het noordoosten.

Tot en met 12 of 13 augustus  augustus wordt de tropische hitte geprolongeerd

Onder regie van een Scandinavisch luchtdrukmaximum (en op hoogte een krachtige hoogterug) wordt de tropische warmte volgende week tot in ieder geval donderdag geprolongeerd. Regionaal zijn maxima rond 35 graden mogelijk en ’s nachts komen de minima in de verstedelijkte gebieden niet beneden 20 graden. Verder veel zon, maar geleidelijk neemt ook de kans op een lokale onweersbui toe.
Vanaf 13-14 augustus bepaalt een vlak (thermisch) lagedrukgebied het weerbeeld. De kans op buien met onweer neemt dan verder toe en de warmte tempert. Het ensemblegemiddelde zinspeelt nog op tropische maxima op donderdag, maar vrijdag haken de thermometers af bij circa 26 graden. Mocht het donderdag in De Bilt nog tropisch warm zijn, dat is dat de 8ste ‘dertiger’ op rij: een unieke serie! Volgend weekeinde (15-16 augustus) schommelen de middagtemperaturen rond 25 graden met kans op buien met onweer.

 

Updates met betrekking tot het weer voor vandaag en morgen treft u aan op de pagina Weerpraatje

Weerman Jan Visser, Purmerend, zaterdag 8 augustus 2020,  07:40 uur 

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO van de dag:


Een zakje zaad (bloemenmengsel) doet wonderen. Peter de Vries zaaide pas eind mei en dit is het resultaat.

Comments are closed.

Twitter