Vandaag

Geheel West-Europa ligt de komende dagen op een rooster. Parijs mogelijk op zo’n 40 graden.

Uiteraard wordt deze week niet alleen ons land geconfronteerd met mogelijk ongekende hitte: ook in België, Luxemburg, Duitsland en niet in de laatste plaats Frankrijk, rijst het kwik de pan uit. De Franse meteoroloog Francois Jobard zette de vijf heetste dagen van Parijs (meetpunt Parc Montsouris) even op een rijtje. In de grote hittezomer van 2003 werd het daar in augustus op drie dagen ruim 39º, op 1 juli 2015 wees de thermometer 39,7 en op 28 juli 1947 40,4º aan.
In het zuidelijk deel van Spanje, waar de hitte eind juni in vergelijking met onder meer het noordoosten (Zaragoza ea) binnen de perken bleef, zijn de thermometers de afgelopen dagen op stoom gekomen. Op de luchthaven van Córdoba werd het vrijdag 41,2, zaterdag 40,5 en gisteren 41,0º. Eerder in juli, op de 11de, meldde Córdoba 41,8º.

Vandaag eerst nog bewolking en vrij veel wind, morgen in een groot deel van het land reeds 30+.

Wolkenpartijen van een schampend warmtefront trekken vanochtend over ons land. In het noordoosten viel vanochtend zowaar wat regen: zelfs in Nijbroek bij Apeldoorn druppelde het een beetje. Veel regen viel er de afgelopen 24 uur op de Britse Eilanden. In Ierland ving Connaught Airport 29 mm op. Vanmiddag maakt de (sluier)bewolking plaats voor een zonniger weertype. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 23 graden op de Wadden tot zo’n 28 graden in het zuiden en zuidoosten. De zuidenwind ruimt naar zuidwest tot west en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer enige tijd vrij krachtig en vanochtend in het noordwestelijk kustgebied krachtig. Vanavond neemt de wind af.

Dinsdag bevindt het hogedrukcentrum zich boven de Duitse Bocht. Op hoogte dijt een sterke hoogterug via Duitsland naar het noorden uit. Deze ontwikkeling staat garant voor een sterke opwarming van de atmosfeer. Bij volop zon bereiken de maxima waarden tussen 30 en 34 graden. Alleen in de noordelijke regio’s en aan de kust is het met 28 graden minder warm. De wind is over het algemeen zwak en veranderlijk. Aan grote wateroppervlakten kan het in de loop van de dag wat verkoelen door wind van zee.

Einde van het record van Warnsveld lijkt nabij. Na donderdag tempert de bizarre hitte.

Woensdag en donderdag blijft het zonnig en in continentaal tropische lucht zinderen de thermometers naar waarden die in Nederland nog niet eerder zijn voorgekomen. Vooral donderdag 25 juli kon wel eens een historische dag worden met in het zuidoosten en oosten maxima tot 38-39 graden. ‘Heilig huisje’ Warnsveld, waar het op 23 augustus 1944 38,6º werd, zou dus wel eens geslecht kunnen worden. De Bilt komt uit op 37 graden. Ook de nachten verlopen tropisch met donderdag/vrijdag minima rond 22 graden en in grote verstedelijkte gebieden zelfs 25 graden.
Op vrijdag lijkt een koufront door te komen en tempert de hitte. Bovendien is er kans op een onweersbui. Zaterdag is het met 23 -24 graden gelukkig weer een stuk aangenamer.

 

 

                                                                                                                                     Updates inzake de weersverwachting voor vandaag en/of morgen treft u aan op de pagina Weerpraatje.

Weerman Jan Visser, Purmerend, maandag 22 juli 2019, 08:25 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO van de dag:


In het Chileense Vicuna maakte Wytske Heida deze prachtige foto van de kolibrie. 

 

Comments are closed.

Twitter