WeerpraatjeDe warmste dag van het jaar tot nu toe: De Bilt komt op 29 graden uit. Morgen opnieuw warm tot zeer warm, maar in het zuiden later kans op flinke donderbuien.

En zo warm was het dit jaar nog niet! Op het KNMI in De Bilt vloeide het kwik uit naar 29,0º; elders in den lande noteerde Gilze-Rijen 29,6 en vliegveld Lelystad 29,7º. In april registreerde ‘Schiphol 2.0’ (vliegveld Lelystad) op de 19de 29,6º. Voor De Bilt was het de 9de zomerse dag van de maand. In het verleden hadden alleen de meimaanden van 1992 en 2000 meer ‘25-ers’ namelijk 12.
De hoge temperaturen werden bereikt bij volop zonneschijn. Slechts op bescheiden schaal in het binnenland werd het uitspansel gestoffeerd door stapelwolken. Buiten onze landsgrenzen vielen de flinke donderbuien in Polen en deels zuidwestelijk Frankrijk op. In beide gevallen werd de buiigheid ontketend door ‘afgesnoerde’ depressies in de bovenlucht.

Forse hagelbui vanmiddag in Bordeaux (bron: via Météo Villes).

Forse hagelbui vanmiddag in Bordeaux (bron: via Météo Villes).

Vanavond en de komende nacht blijft het in het noorden tamelijk helder. Boven het zuiden verschijnt meer bewolking, maar op een lokale bui na is het droog. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 13 graden in het noordoosten tot 17 graden in het zuiden. De noordoostenwind is zwak tot matig.
Zondag wordt het opnieuw warm tot zeer warm weer. De middagtemperaturen lopen uiteen van 24 graden op de Wadden tot 29-30 graden in het oosten. Verder blijft het in de noordelijke helft van het land droog en doet de zon goede zaken. In het zuiden kan echter ’s ochtends al een (onweers)bui voorkomen. Later op de middag manifesteren zich daar flinke regen- en onweersbuien. In korte tijd kan er veel neerslag vallen: tevens is er kans op hagel windstoten. De oostenwind is zwak tot matig. In het zuiden wordt de wind in de late middag veranderlijk. Verder langs de westkust een afkoelende wind van zee.

Update geplaatst om 17:58 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, 26 mei 2018, 17:58 uur

‘Ossentongen’ op een akker vlakbij Lezignan in het departement Aude, Frankrijk (bron: Henk de Klerk).

20180525_203623

Eerlijk en Heerlijk Banner
// ]]>

Twitter