Weerpraatje


Vrij veel zon vandaag. Vanavond regen en wind. Zondag in de loop van de middag en avond kans op zuidwesterstorm.

Dankzij een zwakke (doorstroomde) rug van hogedruk deed de zon vandaag in het grootste deel van het land goede zaken. Op het KNMI in De Bilt scheen de zon 6 uren. Daarmee is het totaal aantal uren zonneschijn (voor de maand) uitgekomen op circa 59. Normaal is 63 uren zon ofwel november is z’n somberheid bijna kwijt. De maxima liepen in de transparante polaire lucht op naar 7 tot 9 graden. Sneller dan zich liet aanzien (maar niet helemaal ongewoon onder een ‘dynamische’ straalstroom) nam de frontale bewolking in de loop van de middag toe. In het westen kwam het ook meteen tot regen.

Vanavond nog meer regen en aan de kust en op het IJsselmeer komt een harde stormachtige zuidwester te staan met uitschieters tussen 75 en 90 km/uur. In de nacht trekt de regen weg, zwakt de wind af en daalt het kwik naar een graad of 7.
Morgenochtend af en toe zon maar ook een buienkans. In de middag neemt de kans op buien toe en tijdens de avond trekt een zone met heftige buien vergezeld door onweer van noordwest naar zuidoost doorheen het land. De temperatuur loopt op naar 12 graden. De zuidwestenwind wordt in de middag en avond boven land krachtig, in de kustprovincies krachtig tot hard met aan zee kans op zuidwesterstorm. In de kustprovincies zijn windstoten tot 100 en in het noordelijk kustgebied tot circa 110 km/uur mogelijk.

Update geplaatst om 18:20 uur!

weerman Jan Visser, Purmerend, 28 november 2015, 18:20 uur

Rustig en zonnig was het afgelopen donderdag. Er is deze maand echter wel veel regen gevallen (Hoogeveen 161, Zeewolde 163 mm tot gisterochtend) en dat is goed te zien aan de grote plassen (bron: Ton Wesselius, Roelofarendsveen).

Mooie dag

Mooie dag

Twitter