Weerpraatje


Koud vandaag, maar vorig jaar was het op 25 april nog kouder! Vanavond vooral in het westen en noorden buien. In de nacht landinwaarts lichte vorst en flinke nachtvorst nabij de grond.

Nederland bevond zich vandaag in maritiem arctische lucht. Daarin kwamen buien met korrelhagel en natte sneeuw tot ontwikkeling. Op enkele locaties werd ook onweer waargenomen. Tussen de buien door scheen de zon op veel plaatsen 7 tot 8 uren (tot 16:30 uur), maar uitgezonderd het oosten en zuiden werd de grens van 10 graden niet bereikt. De Bilt kwam op 9,9º. In het verleden is het op deze datum overigens 16 keer kouder geweest: voor het laatst een jaar geleden (!) toen het slechts 8,0º werd. De hoogste temperatuur in den lande kwam vanmiddag voor rekening van Eindhoven met 11,6º. In buien koelde het trouwens af tot lokaal beneden 5 graden. Om 11:50 uur rapporteerde Twenthe 3,4º.

Hagelstenen tussen de madeliefjes (bron: Ton & Ditta).

Hagelstenen tussen de madeliefjes (bron: Ton & Ditta).

Na een tijdelijke afname van de buiigheid tijdens de middaguren, krijgt het noorden en westen de komende uren (ook vanavond) weer te maken met een nieuwe serie buien, samenhangend met een volgende trog. De buien kunnen van korrelhagel, natte sneeuw en onweer vergezeld gaan. De wind waait uit westelijke richtingen en is matig tot vrij krachtig.
De komende nacht zijn vooral in de kustgebieden nog enkele ‘maartse buien’ actief. Lokaal kan het door winterse neerslag zelfs wat glad worden. In het binnenland klaart het op en dakt het kwik tot iets onder nul met nabij het aardoppervlak flinke nachtvorst. De wind neemt af tot zwak uit het zuidwesten: aan de westkust een matige westnoordwestenwind.
Morgen komt de zon er geregeld aan te pas, maar vooral tijdens de middaguren ontstaan er buien met kans op hagel en onweer. Het wordt circa 10 graden. De wind waait uit het noordwesten en is matig, aan de kust vrij krachtig.

Update geplaatst om 17:11 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, 25 april 2017, 17:11 uur

Bas van Orsouw maakte vanochtend deze foto van een schitterende buienwolk boven het Markermeer.
Markermeer_250417

Twitter