Weerpraatje

Zonnigste september sinds 1959 en evenaring record warme dagen uit 2006. Morgen enige tijd regen

En dat zijn er dan 26! Met een maximumtemperatuur van 21,6º evenaarde De Bilt vandaag het record aantal warme dagen van september 2006. In een doorsnee september zijn het er slechts 10: in 2015 werd het op slechts twee dagen krap 20º. Elders in ons land werd het plaatselijk 23 tot 24 graden. Westdorpe noteerde 24,2º.
Het weerbeeld kenmerkte zich, onder invloed van een rug van hogedruk, door zonneschijn. In het oosten overheersten echter de wolkenvelden en later op de middag kreeg de bewolking in een groot deel van het land de overhand. De Bilt staat nu op circa 203 uren zonneschijn en dat is genoeg voor een derde plaats op de ranglijst en het is de zonnigste nazomermaand sinds 1959. Verder was het eindelijk weer eens winderig. Langs de kust en op het IJsselmeer blies een krachtige zuidwestenwind. Boven land stond een matige tot vrij krachtige, vlagerige wind.

Droogte en wind waren debet aan stuivend stof etc in Roodeschool (bron: Jannes Wiersema).

Droogte en wind waren debet aan stuivend stof etc in Roodeschool (bron: Jannes Wiersema).

Vanavond en vannacht trekken er wolkenvelden over het westen en noorden. De neerslagkansen zijn echter klein. In de rest van het land komen opklaringen voor. Verder verloopt de nacht zacht met temperaturen tussen 14 en 18 graden. De zuidwestenwind trekt op de Wadden aan tot hard, kracht 7.
Morgen worden de wolken dikker en gaat het, aanvankelijk in het westen en noorden, regenen. In het zuidoosten blijft het nog geruime tijd droog en zonnig. Daar pas tegen de avond regen. In het noorden en noordwesten wordt het in de middag geleidelijk droog, maar het blijft meest bewolkt. De middagtemperaturen zijn nog hoog. In het binnenland loopt het kwik namelijk op naar tussen 20 en 23 graden. Vlak aan zee wordt het 18 graden. De zuidwestenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In het Waddengebied staat enige tijd een harde westenwind. Tegen de avond neemt de wind af.

Update geplaatst om 17:32 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, 28 september 2016, 17:32 uur

Imposante schemeringskleuren gisteravond (bron: Cor Willem Pijlman, Amersfoort).

Fraaie schemeringskleuren

Fraaie schemeringskleuren

Twitter