Weerpraatje


Opklaringen na dag met veel (winterse) neerslag. Morgen buienkansen maar ook geregeld zonneschijn.

Een kommavormig gebied met buiige neerslag, uitgroeiend tot wat in de meteorologie een CAD (cold air development) ofwel een depressie-in-koude-lucht wordt genoemd, bepaalde vandaag het weerbeeld.
Het systeem veroorzaakte vooral in het noorden en noordwesten veel neerslag. Plaatselijk viel tot meer dan 10 mm. Zo kwam Medemblik uit op 12 en Uitgeest 13 mm. Er viel niet alleen regen maar ook hagel en natte sneeuw (zie foto). Tijdens de natte sneeuw (grote vlokken) zakte het kwik vanmiddag in Leeuwarden weg naar 0,6 en in Eelde 0,3º. In Maastricht liep de temperatuur nog op naar 8,5º. Verder op IJmuiden korte tijd windkracht 8. In de loop van de middag klaarde het van het westen uit flink op. In het zuiden waren aan het eind van de middag nog wel enkele buien actief.

Volop sneeuw vanmiddag in Roodeschool (bron: Jannes Wiersema)

Volop sneeuw vanmiddag in Roodeschool (bron: Jannes Wiersema)

De komende nacht zijn er flinke opklaringen maar in vooral het noorden kan nog een winterse bui vallen. De minima komen uit op waarden tussen 4 graden vlak aan zee en rond het vriespunt in het binnenland. Aan de kust staat een krachtige tot harde westenwind.
Ook woensdag overdag nog kans op maartse buien, afgewisseld door nu en dan zonneschijn. Het wordt maximaal 7 graden en de westen- tot noordwestenwind is matig boven land en krachtig tot hard aan de kust en op het IJsselmeer. In het Waddengebied zijn tijdens de middaguren zware windstoten mogelijk.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 3 maart 2015, 17:55 uur

Op de foto: opkomende buien rond 16 uur gistermiddag in Ridderkerk (bron: Gert de Bruijn).

Ridderkerk

Ridderkerk

Twitter

Facebook