WeerpraatjeFebruari 2018: inmiddels de op 4 na zonnigste sprokkelmaand. Komende nacht op veel plaatsen circa -5 graden. Morgen zonnig, maar een koude, schrale oostenwind.

Februari staat, voor wat betreft het aantal uren zonneschijn, inmiddels op een 5de plaats. De teller in De Bilt staat op 117 uur. Het zonnigste kwartet is 2008 met 128, 1920 met 129, 1975 met 135 en 2003 met 158 uur. Grote kans dat de sprokkelmaand in ieder geval de tweede plaats gaat bereiken!

Een over de Oostzee naar de Baltische staten koersende storing veroorzaakte vandaag sneeuw in met name Litouwen en de Russische enclave Kaliningrad. Aan de storing is het arctische front gekoppeld dat morgenavond Nederland bereikt.
Vandaag waren er vooral in de ochtend regionaal nog wolkenvelden: vanmiddag deed de zon nagenoeg overal goede zaken. Vanwege de toegenomen oostnoordoostenwind (matig tot vrij krachtig) deed het veel kouder aan dan de laatste dagen. De maxima liepen uiteen van 1,7º in Roodeschool tot 4,1º in Hoek van Holland.

De komende nacht is het onbewolkt met minima tussen -2 aan de Zeeuwse kust en -4 tot -5 elders. De oostenwind blijft flink doorstaan.
Zaterdag is het overwegend zonnig weer. De temperatuur loopt op naar 3 tot 4 graden. Voor het gevoel doet het veel kouder aan: in de ochtend is de ‘windchill’ lager dan -10º (klik voor de tabel op Tabellen-Schalen-Grafieken). De schrale oostenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Update geplaatst om 17:25 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, 23 februari 2018, 17:25 uur

Foto:
IJsvorming Oostzanerveld. Fred Roovers bericht: “Tot nu toe gaat de ijsvorming hier in het westen op en neer, ‘s-morgens ijs in de middag weer grotendeels water. Als je er op tijd bij bent, zijn er ‘s-morgens toch leuke dingen in de ijsvorming te zien, zo ook deze morgen soms fraaie veel vormen, driehoeken, rechthoeken, piramides enz. Elke dag is het ijs weer anders.”

IMG_8699

Eerlijk en Heerlijk Banner
// ]]>

Twitter