Weerpraatje

Droge dag met in het noorden de meeste zonneschijn en de hoogste maxima. Woensdag opnieuw warm, maar later wel een grotere kans op buien met onweer.

Na de regionale zondvloedregens van maandag bleef het vandaag overdag nagenoeg overal droog. Wel hingen er boven het zuiden van het land vrij veel wolkenvelden van het inmiddels naar Parijs afgevoerde ‘tegendraadse’ lagedrukgebied (1008 hPa). Mede daardoor bleef het kwik in het Zeeuwse Westdorpe op 18,7º steken. In de noordelijke helft van het land deed de zon wel goede zaken (regio Hoorn tot 17 uur 8 uren zonneschijn) en sloot de waarachtige bloeimaand af met maxima ruim boven 20 graden. In Berkhout werd het 23,7 en in Nieuw Beerta zowaar 25,8º. Het Waddengebied had enige tijd te maken met lage bewolking. Ondertussen kwamen ten noordwesten van Hamburg op het oude, ten noorden van Nederland gelegen front, onweersbuien tot ontwikkeling. Ten zuiden van Göteborg was het eveneens raak. Maandag liep het kwik in de Zweedse stad op naar 27,7º.

Opklaringen en stapelwolken in Roodeschool vanmiddag (bron: Jannes Wiersema).

Opklaringen en stapelwolken in Roodeschool vanmiddag (bron: Jannes Wiersema).

Vanavond en/of vannacht neemt van het noordoosten uit de kans op een enkele bui met onweer toe. Voor de rest draait het om wolkenvelden en opklaringen. De temperatuur zakt naar 15 graden en de wind wordt zwak en veranderlijk. Morgenochtend is er kans op een lokale bui en verder is het in veel streken bewolkt. Later ontstaan in vooral het oosten en zuiden buien, die plaatselijk van onweer vergezeld kunnen gaan. Af en toe schijnt ook de zon. De maxima komen opnieuw uit op waarden tussen 21 en 25 graden. Aan zee is het minder warm. De wind waait matig uit richtingen tussen west en noord.

Update geplaatst om 17:29 uur!

weerman Jan Visser, Purmerend, 31 mei 2016, 17:29 uur

Kwakende kikker in Folsgare (bron: Wytske Heida).

Kwakende  kikker

Kwakende kikker

Twitter