Weerpraatje


In het oosten komende nacht opklaringen en lokaal -5. In het westen en zuiden meer bewolking en kans op neerslag.

De enkele dagen geleden nog imposante depressie ter hoogte van de Noorse kust (kerndruk 955 hPa) trekt de komende nacht en zondagochtend sterk opvullend langs de Engelse oostkust naar Zeeland en Vlaanderen. Vanmiddag om 15 uur bedroeg de kerndruk 975 hPa; zondagmiddag reeds 988 hPa.

Het kantelende frontale systeem van de depressie veroorzaakt de komende nacht in het westen en zuiden vrij veel bewolking en enige regen en/of (natte) sneeuw. Elders komen regionaal flinke opklaringen voor maar ook mistbanken. De minima lopen uiteen van lokaal rond -5 in het oosten tot rond het vriespunt in het zuidwesten. Door winterse neerslag kan het met name in het zuidoosten glad worden. Gladheid is tevens mogelijk vanwege bevriezing van natte weggedeelten. In het zuidwestelijk kustgebied trekt de westen- tot zuidwestenwind tijdelijk aan tot krachtig of hard. Elders minder wind.

Januari was onder meer in Roodeschool een zeer natte maand (bron: Jannes Wiersema)

Januari was onder meer in Roodeschool een zeer natte maand (bron: Jannes Wiersema)

Zondag kan er in de zuidelijke provincies nog wat regen of sneeuw vallen. Van het noordwesten uit volgen later opklaringen maar in de loop van de dag ontstaan in onstabiele polaire lucht ook enkele winterse buien. Het kwik stijgt naar 4 tot 6 graden en de naar west tot noordwest ruimende wind wordt aan de kust vrij krachtig tot krachtig. Op de weerkaart worden de honneurs morgen trouwens overgenomen door een depressie van rond 970 hPa boven het Oostzeegebied.

Vandaag waren er regionaal flinke perioden met zon. Er ontstonden echter ook enkele buien, zeer plaatselijk vergezeld van hagel en sneeuw. Onder invloed van een zwakke (kortgolvige) hoogtetrog vielen de meeste buien in de zuidelijke regio’s. De maxima liepen uiteen van 2,7º op Twenthe tot 6,1º op Vlieland.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 31 januari 2015, 18:25 uur

Op de foto: fraaie foto van een mannetjeseekhoorn, vanochtend in Luttenberg (bron: Elly van Niekerk).

Eekhoorn

Eekhoorn

Verkeer

Twitter

Facebook