Weerpraatje

Derde en koudste ijsdag voor De Bilt vandaag. Komende nacht in het noorden kans op IJZEL door onderkoelde motregen.

Onder de vleugels van een krachtig luchtdrukmaximum (barometer steeg naar 1040-1041 hPa) beleefde ons land een rustige, maar vorstige dag. Uitgezonderd enkele Waddeneilanden, kwam het kwik nergens boven het vriespunt uit. In De Bilt bedroeg de maximumtemperatuur -1,9º ofwel de 3de (en koudste!) ijsdag van de meteowinter tot dusver. De laagste maximumtemperatuur komt voor rekening van Cabauw namelijk -2,8 tegen +1,1º op Vlieland. Het gaat hier om voorlopige waarden. Verder opnieuw volop zonneschijn in het zuiden van Limburg. Elders een mix van zon en wolkenvelden. In het noorden en het rivierengebeid bleef het op veel plaatsen zonloos. De dag begon regionaal met dichte, aanvriezende mist (fraaie afzetting van ruige rijp) en lokaal wat lichte sneeuw.

In de bossen van Heiloo vanochtend (bron: Miranda Zonneveld).

In de bossen van Heiloo vanochtend (bron: Miranda Zonneveld).

De komende nacht kunnen wegen in het noorden lokaal glad worden door onderkoelde motregen en dus IJZEL. Elders wolkenvelden en slechts op beperkte schaal opklaringen. De minimumtemperaturen lopen uiteen van +2 graden in het noordwestelijk kustgebied tot -7 in het zuidoosten. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.
Morgen heeft het zuiden opnieuw de beste papieren voor enige tijd zonneschijn. Elders is het overwegend bewolkt met in de ochtend kans op gladheid door lichte winterse neerslag. De middagtemperaturen komen rond het vriespunt uit. In de kustprovincies wordt het echter 2 tot 4, op de Waddeneilanden 5 graden. De wind is opnieuw veranderlijk en zwak tot matig.

Update geplaatst om 18 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, 18 januari 2017, 18 uur

Halverwege de middag brak gisteren in Harlingen de zon nog even door. Om 16:45 uur maakte Kees Schout deze mooie foto.

Harlingen_170117

Twitter