Weerpraatje

Omvangrijke depressie veroorzaakt de komende 24 uur onbestendig weer. In de kustgebieden kans op zuid- tot zuidwesterstorm met in de kustgebieden windstoten tot rond 100 km/uur.

De wind nam vanmiddag toe: tot kracht 8 (stormachtig) op IJmuiden en Vlieland. Verder meldde Terschelling een uitschieter van 86 km/uur. Qua buiigheid viel het in het grootste deel van het land wel mee en bovendien kwam de zon er geregeld aan te pas. Op een winderig Terschelling en in duinen bij Wijk aan Zee scheen de zon circa 6 uren.

Mooie opklaringen in Zuidhorn vandaag (bron: Gerard Kiewiet).

Mooie opklaringen in Zuidhorn vandaag (bron: Gerard Kiewiet).

De komende nacht gaat het regenen. Overdag vallen er buien die van onweer en hagel vergezeld kunnen gaan. Tevens zijn zware windstoten mogelijk met tot in Maastricht uitschieters omstreeks 75 km/uur. Nu en dan schijnt echter ook de zon. De middagtemperatuur bedraagt een graad of 8. Het meest opvallende element is echter de wind. In de nacht staat er langs de kust en op het IJsselmeer een harde tot stormachtige zuidenwind met in de westelijke helft van het land en in de Limburgse heuvels uitschieters tot 90-100 km/uur. Net buitengaats wakkert de wind aan tot stormkracht 9. Overdag neemt de wind eerst af maar in de middag en avond boven land een krachtige, aan de kust en op het IJsselmeer wederom een harde tot stormachtige zuidwestenwind. In het zuidwestelijk kustgebied is er kans op zuidwesterstorm. In windstoten zijn in de kustgebieden schuivers tot 100, buitengaats 120 km/uur mogelijk.

Update geplaatst om 18:12 uur!

Weerman Jan Visser, Purmerend, 7 februari 2016, 18:12 uur

Brekend wolkendek aan zee vanochtend (bron: @dezeekust)

Vanochtend aan zee

Vanochtend aan zee

Twitter