Weerpraatje

Minder warme lucht stroomt over Nederland uit. Morgen maxima rond 21 graden.

Aan de voorzijde van een koufront kwamen vanochtend plaatselijk flinke onweersbuien tot ontwikkeling tot ontwikkeling. Aan het begin van de middag donderde het nog in het noordoosten. Daarna werd het op de meeste plaatsen droog en kenmerkte het weerbeeld zich door een mix van zonneschijn en wolkenvelden. Ondertussen werd met een straffe zuidwestenwind (vrij krachtig tot krachtig in de kustprovincies) minder warme lucht aangevoerd. Om 17:30 uur was het op Terschelling 19,7. in Arcen 25,5º. De maxima kwamen in het oosten nog ruimschoots boven 25 graden uit (Twenthe 29,2º); De Bilt bleef op 24,6º steken ofwel geen 6de zomerse dag op rij.

Onweer boven Utrecht zaterdagavond (bron: Sander Hiemstra)

Onweer boven Utrecht zaterdagavond (bron: Sander Hiemstra)

Vanavond en de komende nacht is het overwegend bewolkt met kans op plaatselijk nog wat regen of een bui. De wind ruimt door naar west tot noordwest en is aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. De temperatuur zakt naar rond 15 graden.
Maandag is het in de ochtend tamelijk bewolkt met kans op een enkele bui. Later op de dag wordt het geleidelijk droog en komt de zon er geregeld aan te pas. De middagtemperaturen komen uit op 20 tot 22 graden en de wind wordt zwak tot matig, ruimend naar noord tot noordwest.

Update geplaatst om 17:47 uur

Weerman Jan Visser, Purmerend, 28 augustus 2016, 17:47 uur

Een 150-jarige esdoorn werd in het Friese Akmarijp getroffen door een zware blikseminslag. Albert Hofstra bericht: “Rond middernacht werd een 150 jarige esdoorn getroffen door zware blikseminslag. Brokstukken van 3 meter bij rond 25 cm rond werden 25 meter weggeslingerd!”

Esdoorn geveld door blikseminslag

Esdoorn geveld door blikseminslag

Twitter