Weerpraatje


Vanavond en de komende nacht in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied kans op noordwesterstorm. Woensdag minder wind.

En toen kwam ‘ex-Gonzalo’ op de koffie. Het systeem diepte eerder vandaag uit tot 976 hPa maar vulde vanmiddag ter hoogte van de Schotse Shetlandeilanden geleidelijk op. Om 15 uur bedroeg de kerndruk 981 hPa. Fronten van de voormalige orkaan dumpten regionaal neerslag van betekenis. In Purmerend viel 23, Hoorn en Uitgeest 25 en in Hensbroek 26 mm. Vooral tijdens de passage van het koufront was er vanmiddag sprake van heftige buiige regen. Bovendien een windsprong (van zuidwest naar noordwest) en ‘schuivers’ tot 102 km/uur in Hoek van Holland en 91 km/uur op IJmuiden. Later op de middag kwam het tijdens heftige buien (afkoeling op hoogte) tot onweer, hagel en wederom zware windstoten. Hoek van Holland meldde enige tijd windkracht 9 en Vlissingen rapporteerde een vlaag van 100 km/uur. De maxima liepen uiteen van 12,7º op Deelen tot bijna 16 graden in Den Helder en Vlissingen.

Passage buienlijn vanmiddag om 14 uur boven Gorinchem (bron: Bas 't Hoen).

Passage buienlijn vanmiddag om 14 uur boven Gorinchem (bron: Bas ‘t Hoen).

In onstabiele lucht ontstaan vanavond en de komende nacht nog steeds buien, soms met onweer en hagel. De temperatuur zakt naar circa 9 graden. De westen- tot noordwestenwind is vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer hard tot stormachtig en aan de noord- en noordwestkust kan het enige tijd stormen. Verder zware windstoten tot tussen 80 en 100 km/uur.
Morgen overdag valt er met name in het noorden periodiek buiige regen. Verder geen hogere maxima dan 12 graden (10 graden lager dan afgelopen zaterdag!) en aan de kust en op het IJsselmeer is de westnoordwestenwind in de ochtend nog krachtig tot hard en in het Waddengebied stormachtig.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 21 oktober, 17:53 uur

Op de foto: Anna Zuidema maakte maandagochtend om 08:40 uur deze wolkenfoto in het Friese Kimswerd.

Kimswerd maandagochtend

Kimswerd maandagochtend

Verkeer

Twitter

Facebook