Weerpraatje


Diepblauw uitspansel op een droeve, hele droeve dag. Donderdag opnieuw zomers warm maar later in het oosten kans op een regen- of onweersbui.

Een veelal vaak diepblauw uitspansel op een droeve, hele droeve dag. Alleen boven het zuiden van Limburg verschenen wolken van buien boven Duitsland en heel even kan het in de regio Vaals wat geregend hebben.
Het kwik liep in de zeer transparante lucht op tot waarden boven 25º. De Bilt registreerde met 28,4º de 10de zomerse dag van deze maand; Eindhoven kwam uit op 28,9, Westdorpe 29,9 en Hoek van Holland zowaar 30,3º. De noordoostenwind nam overigens weer sterk toe.
De continentale warmte werd naar ons land getransporteerd tussen een krachtig hoog van 1029 hPa bij Noorwegen en een uitgestrekt lagedrukgebied boven de mediterrane regio en de Balkan.

De nacht naar donderdag verloopt droog met flinke opklaringen. De temperatuur zakt naar tussen 15 en 18 graden. Daar waar de lucht over grote wateroppervlakten wordt aangevoerd minima rond 20º. De wind waait zwak tot matig uit het oosten tot noordoosten. Vanavond aan zee en op het IJsselmeer nog windkracht 5-6.
Donderdag is het aanvankelijk overheersend zonnig weer maar later ontstaan stapelwolken en vooral in het oosten en zuidoosten kan in de middag een (onweers)bui tot ontwikkeling komen. Het kwik komt uit op 27 graden maar in het noordelijk kustgebied is het minder warm. De noordoostenwind is opnieuw matig, aan de kust in de middag vrij krachtig.

Dat het zeewater inmiddels ‘op temperatuur’ is, komt goed tot uiting in de hoge minima in streken waar de lucht over grote wateroppervlakten wordt aangevoerd. Op de Kooy bij Den Helder werd het de afgelopen nacht niet kouder dan 20,9º. In De Bilt bedroeg de minimumtemperatuur 19,2 en in Nieuw Beerta 14,8º.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 23 juli 2014, 18:20 uur

Op de foto: dinsdagavond waren enkele (sluier) wolken te zien. Deze oogden wat onstabiel (bron: Thijs Spijker, vuurtoren Marken).

Wat onstabiele bewolking

Wat onstabiele bewolking

Verkeer

Twitter

Facebook