Straalstroom


De ‘levensader’ van het stromingspatroon op de gematigde breedten is de straalstroom ofwel de windrivier van de atmosferische bovenkamer. De straalstroom slingert over het gehele Noordelijk Halfrond en bevindt zich op circa 9-10 kilometer hoogte. De positie en de kracht van de ‘jetstream’, het internationale woord voor straalstroom, is van groot belang voor de intensiteit, treksnelheid en trekrichting van depressies en storingen. Wanneer de straalstroom gaat meanderen kunnen er hogedrukblokkades ontstaan; bij een krachtige, zonale straalstroom is het doorgaans sterk wisselvallig weer.
Op deze pagina treft u dagelijks de ‘straalstroomkaart’ aan. Deze is afkomstig van de Met Office. De windpijlen worden alleen afgebeeld wanneer de windsnelheden in de vrije atmosfeer groter zijn dan 60 knopen, overeenkomend met ongeveer 110 km/uur. Relatief lage windsnelheden worden aangegeven in geel, bij hogere snelheden worden de kleuren oranje en rood gebruikt.


Deze rubriek wordt in juli 2017 omgebouwd tot de ‘uitlegpagina’. Meteorologische begrippen als hoogtetrog, hoogtelaag, hoogterug, vore van lagedruk etc worden dan nader verklaard.

Twitter