Vandaag

Uniek ‘heat event’ voor februari in het noordoostelijk deel van de Verenigde Staten. Bij ons vanaf zondag zes dagen op rij met matige vorst en overdag maxima rond het vriespunt: op 28 februari ruimschoots onder nul.

Volgens de Amerikaanse klimaathistoricus Christopher C. Burt heeft zich woensdag in het noordoostelijk deel van de Verenigde Staten een ‘heat event’ voltrokken dat, voor wat betreft februari, uniek is in de vanaf de late 19de eeuw daterende waarnemingsreeks. In zes staten werd het ‘state record’ gebroken; in twee staten geëvenaard. In New York werd op La Guardia Airport 26,1º gemeten. Het oude record van de staat New York stond op 25,6º. Zeer bijzonder waren de thermische verrichtingen in Maine. Niet eerder werd het daar tenminste 70º Fahrenheit, overeenkomend met 21,1º Celsius. Het record stond namelijk op 20,6º (69º Fahrenheit). Nu werd het in Wells 25,0º (77º Fahrenheit).
‘Summer in February’ werd veroorzaakt door een voor de tijd van het jaar ongekend sterke atmosferische blokkade voor de zuidoostkust. Het 500 hPa-vlak, dat als het midden van de atmosferische dichtheid kan worden beschouwd, werd ‘opgetild’ naar unieke waarden voor februari en boven een groot deel van het oosten van de VS zelfs de gehele periode van eind oktober tot in april.

Torenvalken (bron: Ton Wesselius).

Torenvalken (bron: Ton Wesselius).

In ons land pakt de ‘Vriezeman’ vanaf zondag flink uit. Tot en met vrijdag 2 maart vriest het in een groot deel van het land matig ofwel zes nachten op rij minima beneden -5,0º. Lokaal is met name rond de maandwisseling strenge vorst mogelijk. Overdag komen de maxima rond het vriespunt uit. Op de laatste dag van de sprokkelmaand, woensdag 28 februari, opteert het ECMWF voor maximaal circa -3º in De Bilt. Het datumrecord staat op -1,6º in 1904. In combinatie met de sterke noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur onder -10, in de nacht en vroege ochtend onder -15º. Verder droog en perioden met zon, maar rond het midden van de week is wat lichte sneeuw mogelijk.
De regie van het zeer koude weer is in handen van een Scandinavische grootgrutter van dik 1050 hPa. Aan de zuidflank van de luchtdrukreus wordt arctische lucht vanuit Noordoost-Rusland naar onze omgeving getransporteerd. In Moskou was het vanochtend trouwens -18,7º. Later in de week verplaatst het hoog zich naar de regio IJsland-Groenland, maar uitlopers van een actieve depressie boven het zuidwesten van Europa (eindelijk kans op veel regen in Portugal) kunnen ons land niet bereiken.

Vanochtend zijn er regionaal nog wolkenvelden (stratus en stratocumulus), vanmiddag is het in de meeste regio’s zonnig. Na een iets minder koude nacht (Berkhout meldde om 07:40 uur -4,8º) wordt het vanmiddag circa 3 graden. De wind waait matig uit het oosten tot noordoosten.
Na een heldere en koude nacht (in het zuidoosten -6) is het zaterdag op wat sluierbewolking na zonnig. Kort na zonsopkomst ligt de gevoelstemperatuur beneden -10º en dat heeft uiteraard alles te maken met de schrale oostenwind. Die is morgen matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

GROOTSTE AANTAL VORSTDAGEN VOOR FEBRUARI SINDS 1986

Gelet op de ijzige vooruitzichten is het vrijwel zeker dat de sprokkelmaand in De Bilt gaat uitkomen op 23 vorstdagen. Dat is het grootste aantal sinds de Elfstedenkou van februari 1986 ofwel ruim 30 jaar geleden. Toen waren het er 26 en in 1985 vroor het op 24 dagen. Toppers in het verleden waren uiteraard de grote winters: in 1929 en 1947 vroor het op alle 28 dagen.

Updates plaats ik op de pagina Weerpraatje.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 23 februari 2018, 08:20 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO van de dag:

De kaart toont een analyse van het 500 hPa-vlak, ruim 5 kilometer hoogte, boven en nabij de VS op 21 februari. De kleuren geven de afwijkingen (in decameters) aan ten opzichte van het langjarige gemiddelde (bron: TropicalTidbits.com).

USA_Blokkade210218

Comments are closed.

Twitter