Vandaag

Het is eindelijk gaan winteren op Spitsbergen. Eerder deze maand werden 10 dagen achtereen maxima ruim boven nul gemeten. Bij ons deze week een komen en gaan van storingen ofwel wisselvallig en soms ook uitgesproken onstuimig weer.

Eindelijk wat meer serieuze vorst op de in de poolstreken gelegen eilandenarchipel Spitsbergen. Gisteren rapporteerde het meetpunt Svalbard lufthavn -17,2º; op 17 en 18 februari wees de thermometer -20,8 en -21,3º aan. Eerder deze maand was het ongekend zacht. Van 3 t/m 12 februari werden dagelijks maxima boven het vriespunt geregistreerd. De etmaalgemiddelden kwamen toen soms 20 graden boven normaal uit.

De zon komt op Spitsbergen voor het eerst weer boven de horizon uit, 25 februari (bron: Brendam O'Neill).

De zon komt op Spitsbergen voor het eerst weer boven de horizon uit, 25 februari (bron: Brendam O’Neill).

De toegenomen kou op hoge breedten is het gevolg van een zuidwaartse verschuiving van het depressiecircus en dat merken wij dan weer. Het ‘sturend’ hoogtelaag in de Euro-Atlantische regio bevindt zich dezer dagen namelijk boven de Britse Eilanden en het Noordzeegebied. In de loop van de week trekt het laag naar Scandinavië. Aan de zuidflank van het systeem trekt een ware optocht van overwegend kleinschalige storingen, troggen en fronten naar onder meer onze streken.
Daardoor verloopt de week waarin februari plaats maakt voor maart, tamelijk wisselvallig en soms uitgesproken onstuimig. De middagtemperaturen komen over het algemeen op een graad of 9 uit. Aanstaande zaterdag vloeit het kwik, aan de voorzijde van een nieuwe depressie, waarschijnlijk uit naar een graad of 12. Op de laatste dag van de meteorologische winter (morgen) is het met 6 graden minder zacht.

Het koufront van een uitdiepende randstoring boven de Schotse Shetlandeilanden (Baltasound meldde een drukdaling van 8 hPa in 3 uur), trekt vanochtend Nederland binnen. Het aan het licht golvende front gekoppelde regengebied slaat over ons land uit. Plaatselijk valt er 8 tot 10 mm. Vervolgens maken vanmiddag, op een trog, buien hun opwachting. Daarbij kan het tot onweer, hagel en vooral in het zuiden zware windstoten (80 km/uur) komen. De maxima zijn feitelijk in de nacht al bereikt. Plaatselijk werd het ruim 11 graden (Woensdrecht 11,3º): vanmiddag is het 9 tot 10 graden. Verder aan de kust en op het IJsselmeer een krachtige tot harde zuidenwind, vanavond ruimend naar zuidwest.

In de nacht naar dinsdag vallen er in de kustprovincies enkele buien. Morgen overdag bereikt een volgende hoogtetrog (500 hPa -35º) onze streken. Daardoor in de loop van de dag opnieuw buien met kans op onweer en hagel. Hier en daar kan het ook even opklaren. Het kwik blijft in de polaire lucht steken op een graad of 6. De wind waait uit het zuidwesten.
Op de pagina Weerpraatje volgen updates met betrekking tot het weer voor vandaag en morgen.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 27 februari 2017, 08:10 uur

Foto’s kunt u mailen naar: info@janvissersweer.nl

FOTO van de dag:

Wytske Heida uit het Fries Folsgare was vorige week in Fins Lapland (in Kiilopaa) en heeft enkele keren het noorderlicht mogen aanschouwen. Geweldig!

IMG_6202

Comments are closed.

Twitter