Vandaag

Bijzonder lage etmaalgemiddelden tijdens met name het afgelopen weekeinde. Vandaag zonneschijn, maar ook wolkenvelden en lokaal wat lichte (mot)regen. Morgen vooral in de nacht en ochtend enige tijd regen.

Tijdens het afgelopen weekeinde waren niet alleen de maximumtemperaturen uitzonderlijk laag voor de tijd van het jaar: ook de etmaalgemiddelden zaten ‘dik in het rood’. Op zaterdag bedroeg het etmaalgemiddelde in De Bilt -1,4º. Een lager gemiddelde op 17 maart had alleen 1909 met -1,5º. Op zondag werd het datumrecord uit 1958, zijnde -0,8º, naar de 2de plaats verwezen. Het etmaalgemiddelde kwam namelijk uit op -1,0º. Eergisteren, maandag 19 maart, veroverde een derde plaats met gemiddeld -0,2º. In 1985 werd het op de 19de gemiddeld -0,7º.
Gistermiddag voelden we ons met veel zon en maxima tot lokaal bijna 10 graden (Eindhoven 9,6º) al een beetje spekkoper. Vanochtend echter bevroren sloten en kanalen. In transparante, maritiem arctische lucht koelde het namelijk fors af. In de oostelijke regio’s vroor het tijdens de afgelopen nacht lokaal zo’n 5 graden. Arcen meldde -5,1º. Toen later de mist overging in lage bewolking steeg de temperatuur naar waarden rond het vriespunt. Verrassend koud was het in het noordwesten. In de duinen bij Wijk aan Zee wees de thermometer -4,1º aan.

Vanochtend in Roodeschool (bron: Jannes Wiersema).

Vanochtend in Roodeschool (bron: Jannes Wiersema).

De (dichte) mist lost vanochtend op. Ondertussen trekken wel wolkenvelden, samenhangend met restanten van een zwak front, over ons land. Uit de bewolking kan lokaal wat lichte (mot)regen vallen. Toch komt ook de zon er van tijd tot tijd aan te pas. De maxima komen uit op circa 7 graden. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten, krimpend naar west.
Donderdag wordt het weerbeeld bepaald door een over Denemarken naar Polen trekkende storing. Fronten van de storing veroorzaken met name in de nacht en ochtend (mot)regen. Daarna afnemende neerslagkansen, maar compleet waterdicht zijn de wolken nog niet. De temperatuur komt uit op maximaal 8 tot 9 graden. In het Waddengebied wordt het slechts een graad of 5. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig, in de nacht en ochtend langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Dankzij een atmosferische hoogterug is het vrijdag en zaterdag overwegend droog weer. Wel is het vooral op vrijdag veelal bewolkt. De temperatuur loopt op naar 9 tot 10 graden en de wind waait uit zuidelijke richtingen. Vanaf begin volgende week wordt het wisselvalliger. De temperatuur komt op een graad of 9 uit. Richting het paasweekeinde levert het kwik weer in en neemt ook de kans op ‘maartse buien’ toe. Kortom aangenaam voorjaarsweer laat nog wel even op zich wachten.

Updates plaats ik op de pagina Weerpraatje.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 21 maart 2018, 08:40 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO van de dag:

Zandsculpturen op Texel. Kees Bruin bericht: “Vanmiddag (maandag 19 maart, jv) was ik even op de Hors alhier, om wat foto’s te maken van de mooie vormen die de droge vrieswind van de laatste tijd in het zand had gevormd. Lokaal waren er ook een soort ‘torentjes’ aanwezig, van zand dat wat natter was dan het omringende materiaal en daardoor was blijven staan, gezandstraald en al. Zie de eerste foto.
Het viel me op dat je met dit weer, dat wil zeggen droog, vriezend weer, toch weer allerlei andere vormen krijgt dan met stormen uit zuidwest tot noordwest. Dan heb je eigenlijk altijd vooraf met regen en later, na het ruimen van de wind, met buien te maken. En dat levert weer een ander beeld in het stuifzand op.
Enfin, zie de plaatjes. Het riep bij mij ook associaties op met totaal gezandstraalde rotsvormen in echte woestijnen, die zo mooi gepolijst zijn door weer en wind. Alleen duurt het daar millennia voordat je die vormen hebt, en hier is het een kwestie van een paar dagen!”

DSCN2492

DSCN2535

Comments are closed.

Twitter