Vandaag

Zomer en winter: in april kan alles! Dezer dagen lage temperaturen en buien met kans op hagel en onweer. Vanaf zondag overgang naar zonniger, droger en warmer weer.

April is en blijft dé overgangsmaand! Tien jaar geleden werd het op 25 april 27,7º in De Bilt; in 1950 viel er regionaal volop sneeuw. In zijn ‘Weerboek’ schrijf Jan Pelleboer: “Ik zie ze nog vallen de sneeuwvlokken op woensdagmiddag 25 april 1950. Uren achtereen. Tegen de avond een winters landschap.”
Dezer dagen is de grasmaand kwistig met lage temperaturen en ‘maartse buien’.

Het koufront, dat als voorste begrenzing fungeerde van lucht uit de poolstreken, ging gisteren in vooral het noorden gepaard met regen van betekenis. In Noord-Holland ving Venhuizen 12 mm op; in Drenthe viel er in Veenhuizen (!) 10 mm. Aan de achterzijde van het front vormde zich in een markante hoogtetrog (500 hPa -35º) een kleinschalig laag dat vandaag de Duitse Bocht bereikt. Het systeem veroorzaakte vanochtend aan de westkust een harde westenwind en vooral in het noorden en westen vielen (hagel)buien.

De buienkansen blijven eerst nog vrij groot. Plaatselijk is ook onweer mogelijk. Vanmiddag neemt de buiigheid van het noordwesten uit tijdelijk af en klaart het bovendien wat vaker op. Vanavond echter veroorzaakt een nieuwe storing buien in vooral het westen en noorden. Daarbij kan het tot hagel en onweer komen. De maxima komen uit op circa 8 graden. De westenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig en aanvankelijk hard.

Felle hagelbui met regenboog (bron: Jannes Wiersema).

Felle hagelbui met regenboog (bron: Jannes Wiersema).

Na een toch weer behoorlijk koude nacht (landinwaarts plaatselijk lichte vorst: pittige nachtvorst aan het aardoppervlak), komt morgen de zon er nu en dan aan te pas. Vooral in de middag ontstaan buien met kans op hagel en onweer. Het wordt omstreeks 10 graden en de naar noordwest ruimende wind is matig, aan de kust vrij krachtig.
Op de pagina Weerpraatje volgen updates met betrekking tot het weer voor vandaag en morgen.

Van donderdag (Koningsdag) t/m zaterdag kunnen er, onder invloed van een met koude lucht gevulde atmosferische hoogtetrog, nog steeds enkele buien vallen. Af en toe schijnt ook de zon. De middagtemperaturen komen uit op circa 10 graden: zaterdag iets hoger.
Op zondag 30 april laat de zon zich meer zien en in een zuidoostelijke stroming stijgt het kwik naar tussen 15 en 19 graden. Vervolgens op maandag kans op enige regen, maar daarna opteert het ECMWF (operationele uitvoer) voor een zonniger, droger en warmer weertype. Deze ontwikkeling hangt samen met een sterk hogedrukgebied. De ‘oper’ komt met maxima omstreeks 20 graden vanaf 1 mei.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 25 april 2017, 08:25 uur

Foto’s kunt u mailen naar: info@janvissersweer.nl

FOTO van de dag:

Regen in het duingebied van Schoorl: was hard nodig! Peter de Vries maakte deze foto gistermiddag.

20170424_175034lt

Comments are closed.

Twitter