Vandaag

Ongekende warmte in Noord-Europa: gisteren warmterecords voor de drie noordelijke provincies van Noorwegen en met ruim 33º een warmterecord voor Fins Lapland. In onze streken vandaag en morgen in de meeste streken boven 25 graden. In het weekeinde tijdelijk iets minder warm en plaatselijk een bui.

Ongekende warmte gisteren in het hoge noorden van Europa. In de drie noordelijkste provincies van Noorwegen, Nordland, Troms en Finnmark, zijn niet eerder in juli zulke hoge temperaturen geregistreerd; voor Troms is het zelfs de hoogste temperatuur ongeacht welke kalendermaand. Bardufoss kwam daar op 33,5º uit, in Nordland noteerde Drag-Aljuokta 33,7º en in Finnmark zinderde Pasvik naar 33,3º. Uitbijter in Fins Lapland was Kevo met 33,4º. Dit is een ‘all-time’ record voor Fins Lapland. Kevo ligt op de 70ste breedtegraad ofwel ten noorden van de poolcirkel. Tijdens de afgelopen nacht werd het in het Noorse Makkaur Fyr niet kouder dan 25,2º. Zo’n hoge minimumtemperatuur is in Noord-Noorwegen niet eerder gemeten. Het record stond op 24,7º in 1972 in Grøtøy.
Onder regie van een imposante hogedrukblokkade ter hoogte van de Witte Zee houden de mediterrane condities nog wel enige tijd aan. Zo kan het kwik vandaag in Fins Lapland opnieuw rond 32 graden uitkomen.

Vanmiddag in Finland (bron: via Matti Huutonen).

Vanmiddag in Finland (bron: via Matti Huutonen).

Wolkenvelden, samenhangend met een zwakke hoogtetrog, hangen vanochtend nog boven het noorden en oosten van het land. In het zuiden en zuidwesten schijnt de zon. Vanmiddag ontstaan er stapelwolken, maar vooral in de kustgebieden is er ook flink wat zonneschijn. De maxima lopen uiteen van circa 23 graden op de Wadden tot lokaal 29 graden in het oosten en zuidoosten. De wind komt in het noorden en oosten uit oostelijke richtingen, elders een noordwestenwind. Aan de kust steekt vanmiddag een noordenwind op.
Vrijdag begint met zonneschijn, later vormen zich landinwaarts weer stapelwolken. Tijdens de avonduren neemt in het zuiden, onder invloed van een naderende ‘thermische storing’ uit Frankrijk en een vanaf het westen opkomende hoogtetrog, de kans op een enkele regen- of onweersbui toe. Met middagtemperaturen tussen 23 graden in het noordelijk kustgebied en 29 tot 30 graden in het oosten en zuidoosten, is het opnieuw warm tot zeer warm. De wind zoekt het noorden op en is zwak tot matig, aan zee mogelijk vrij krachtig.

Tijdens het weekeinde is het minder warm (binnenland rond 25 graden: nieuwe operationele uitvoer komt met hogere waarden!) en vooral op zaterdag kan er plaatselijk een (onweers)bui vallen. De kans daarop is het grootst in het zuiden en zuidoosten van het land.
Na het weekeinde wordt boven onze streken een nieuwe atmosferische hoogterug in de steigers gezet. In het grondpatroon vormt zich een vlak en omvangrijk Scandinavisch hoog. Het gevolg is een (op hoogte) zuidelijke stroming en dat proces loopt uit op grote warmte. Vanaf dinsdag worden in veel streken tropische temperaturen verwacht en t/m zaterdag 28 juli zal in deze situatie weinig veranderen. Verder zonnig en aanhoudend overwegend droog weer.

Voor updates inzake het weer voor vandaag en morgen verwijs ik u naar de pagina Weerpraatje

Weerman Jan Visser, Purmerend, 19 juli 2018, 07:50 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO van de dag:

Bijzondere optische verschijnselen gisteren. Fred Roovers uit Zaandam bericht: “Tegen het middaguur met opkomende hoge bewolking opvallende optische verschijnselen.
Dit waren onder andere deel kleine kring (22 graden), heldere bovenraakboog aan deze, af en toe linker- dan wel rechter bijzon en de bijzonnenring die niet rond de zon loopt maar door het middelpunt van de zon. Deze laatste is zonder kleur en soms toch opvallend zoals vandaag. Foto is recht omhoog kijkend gemaakt.”

IMG_0281

Comments are closed.

Twitter