Vandaag

Vooral in het oosten vanochtend bewolkt. Vanmiddag in de meeste regio’s weer zonneschijn. Komende dagen perioden met zon en hoge temperaturen: met name op dinsdag en donderdag.

Ook na de afgang van het Nederlands voetbalelftal in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, blijft de zon gewoon schijnen (!). Op deze eerste (zon)dag van de zomertijd is het, alleen vanochtend, in het oosten en deels midden bewolkt. Het gaat hier om lage bewolking. Omheen het hogedrukgebied boven Schotland en de Noordzee is namelijk wat vochtigere lucht ons land binnengestroomd.
Na een in het noorden en noordoosten van het land toch weer vrij koude nacht (Leeuwarden -0,9; gisternacht -3,9º) lopen de maxima vanmiddag uiteen tussen circa 10 graden op de Waddeneilanden en plaatselijk 16 graden in het zuiden. De noordoostenwind is zwak tot matig, in het Zeeuwse kustgebied soms vrij krachtig.

In de wat vochtigere lucht kan de komende nacht in het noorden mist ontstaan. Tevens drijft lage bewolking (stratus) vanaf de Noordzee het land op. Maandag overdag blijven de gordijnen in het noorden tot mogelijk in de middag gesloten. In het midden en zuiden doet ondertussen de zon weer goede zaken. Het kwik blijft in het noordelijk kustgebied steken op 10 graden; in het midden en zuiden stijgt de temperatuur naar tussen 15 en 17 graden. Verder gaat de wind, onder invloed van drukstijgingen boven het Europese vasteland, uit het oosten waaien.
Op de pagina Weerpraatje volgen updates met betrekking tot het weer voor vandaag en morgen.

Lammetjes in de wei (bron: Wytske Heida).

Lammetjes in de wei (bron: Wytske Heida).

Gedurende de rest van de week (slotfase van maart) mogen we dinsdag en vooral donderdag op nog hogere temperaturen rekenen. Op donderdag de 30ste zijn zelfs maxima omstreeks 20 graden mogelijk. De maartwarmte hangt samen met een zuidelijke tot zuidwestelijke stroming op de westflank van een atmosferische hoogterug boven het Europese vasteland.
Later op dinsdag passeert overigens wel een zwakke storing (kortgolvige hoogtetrog) die de komende 24 uur boven Noord-Spanje ontstaat. Daardoor kan er in de loop van de middag een bui vallen.
Woensdag is het met 13 tot 15 graden minder zacht en ook dan een buienkans. Op vrijdag waarschijnlijk nog wel temperaturen boven 15 graden, maar in de middag en/of avond veroorzaakt een koufront enkele buien.
Tijdens het eerste weekeinde van april zijn er buienkansen en blijft het kwik beneden 15 graden.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 26 maart 2017, 08:50 uur

Foto’s kunt u mailen naar: info@janvissersweer.nl

FOTO van de dag:

Schitterend weer gisteren ook in het Nationaal Park Dwingelderveld (bron: Henk Denkers).

IMG_3109

Comments are closed.

Twitter