Vandaag

Scandinavische zomer zindert naar climax. Lokaal is het in meer dan 130 jaar niet zo warm geweest. Bij ons de komende dagen afnemende warmte en een grotere kans op buien.

De Scandinavische zomer zinderde gisteren naar een climax. Aan de Botnische Golf registreerde het Zweedse Lungö 33,4º en in Umeå werd met 32,2º de hoogste temperatuur in meer dan 130 jaar (1882) genoteerd. Topper in Noorwegen was Gulsvik in de provincie Buskerud. Daar vloeide het kwik uit naar 34,5º. De uitzonderlijke warmte in Noord-Europa hangt samen met een imponerende hogedrukblokkade. Dit systeem trekt in het weekeinde langzaam naar het zuidoosten. Medio volgende week vestigt zich een lagedrukgebied boven het noorden van Europa en het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Dan komt er hoogstwaarschijnlijk een einde aan de grote warmte in de Noordse landen en neemt de kans op zware buien toe.

Aan de zuidflank van de robuuste hogedrukblokkade trekt vandaag een hoogtelaag vanuit Oost-Duitsland naar het westen. Het systeem bereikt vanavond het zuidoosten van Nederland en blijft tot en met zaterdag nabij of boven ons land liggen. Onder invloed van het hoogtelaag destabiliseert de atmosfeer. Later vanmiddag en vanavond kunnen vooral boven het oosten en zuidoosten enkele (onweers)buien tot ontwikkeling komen. Vrijdag neemt in het noorden de kans op regen toe; in het zuiden en midden nu en dan zon maar later ook kans op een (donder)bui.
De maxima komen vanmiddag rond 27 graden uit. Vrijdag middagtemperaturen tussen 20-21 graden in gebieden met veel bewolking en regen en lokaal 25 graden daar waar de zon geregeld schijnt.
Meer over het weer voor vandaag en morgen kunt u lezen door te klikken op Weerpraatje.

Op zaterdag en vooral zondag blijven de buienkansen vrij groot. Op zondag is daar echter weer een ander weersysteem verantwoordelijk voor. Over de Britse Eilanden komt namelijk een volgend ‘afsnoerend’ hoogtelaag naar onze streken. De middagtemperatuur komt rond 24 graden uit.
Na het weekeinde vallen er maandag nog buien. Daarna wordt het enkele dagen wat droger maar vanwege aanvoer van polaire lucht (wind waait uit het noordwesten tot westen) daalt de temperatuur naar normale waarden van rond 22 graden. Veel lager komt het kwik niet want het zeewater is inmiddels opgewarmd tot rond 20 graden.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 24 juli 2014, 07:40 uur

Foto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

FOTO van de dag:

In Kerkrade onweerde het gisteravond rond 22 uur en Riny Friedl maakte deze fraaie foto van een imposante buienwolk.

Onweerswolken nabij Kerkrade

Onweerswolken nabij Kerkrade

Comments are closed.

Verkeer

Twitter

Facebook