Vandaag

Voor het tweede opeenvolgende jaar een zeer warme juli: zesde plaats op de ranglijst. Vandaag en morgen lokaal 25 graden, zaterdag nog wat warmer maar dan wel kans op (onweers)buien.

Voor het tweede opeenvolgende jaar beleeft Nederland een zeer warme juli. Het voorlopig maandgemiddelde bedraagt in De Bilt namelijk 19,8 tegen normaal 17,9º. Dat betekent een zesde plaats op de ranglijst: net achter juli 2010 met gemiddeld 19,9 en ruim voor 1976 op plek 7 met gemiddeld 19,3º. Juli 2013 staat op een (gedeelde) 8ste plaats met een maandgemiddelde van 19,2º. Het warmste kwartet sinds tenminste 1901 wordt gevormd door jaren 1983 en 1995 met 20,1, 1994 met 21,4 en topper 2006 met 22,3º.

Na een ‘frisse nacht’, Deelen registreerde een minimumtemperatuur van 9,7º, kan het kwik op deze slotdag van juli toch plaatselijk weer op 25 graden uitkomen. Mocht dat in De Bilt het geval zijn dan betekent dat de 15de zomerse dag van deze maand. Gisteren werd het landelijk alleen in Arcen bij Venlo net zomers warm namelijk 25,0º.
Het weerbeeld wordt vandaag bepaald door een zuidwestelijke stroming op de westflank van een ten oosten van Nederland gelegen rug van hogedruk. Over het algemeen is er aanvankelijk vrij veel zon, later ontstaan stapelwolken. In de nacht naar vrijdag schampt een zwak frontaal systeem de noordelijke regio’s. Wellicht dat daar wat regen valt.
Augustus opent vrijdag met perioden met zon en maxima rond 25 graden.
Meer over het weer voor vandaag en morgen kunt u lezen door te klikken op Weerpraatje.

Tijdens het weekeinde en gedurende het grootste deel van volgende week zwaait een omvangrijke IJslanddepressie (zowel op hoogte als in het grondpatroon) de scepter. ‘Uitzakkingen’ van het systeem duiken periodiek nabij of boven de Britse Eilanden op. Aan de oostzijde van het (hoogte)laag heeft Nederland te maken met een zuid- tot zuidwestelijke hoogtestroming waarmee over het algemeen vrij warme lucht wordt aangevoerd. De hoogste maxima worden zaterdag bereikt: dan kan het op veel plaatsen circa 26 graden worden. Daarna komt het kwik dagelijks op 22 tot 24 graden uit. Verder geregeld zonneschijn maar ook soms kans op een bui. Zaterdag is de kans op mogelijk flinke regen- en onweersbuien vrij groot.

Van 27 tot 29 juli viel er in een strook van Brabant tot in Noord-Holland meer dan 100 mm (bron: KNMI).

Van 27 tot 29 juli viel er in een strook van Brabant tot in Noord-Holland meer dan 100 mm (bron: KNMI).

Er viel afgelopen maandag plaatselijk uitzonderlijk veel regen: is het wenselijk om op radargegevens af te gaan? Handmatige metingen blijken nog steeds het meest betrouwbaar.

Is het wenselijk (en wijselijk) om met radargegevens neerslaghoeveelheden te bepalen? Die vraag komt naar voren omdat het weerbureau Weerplaza afgelopen maandag boven op de toch al enorme hoeveelheden regen gewag maakte van meer dan 200 mm in of nabij Maarssen. Ik legde deze vraag voor aan meteoroloog Tijmen de Boer en hij berichtte mij het volgende: “Berekeningen uit radarreflecties staan nog in de kinderschoenen en zijn uitgevonden om toch in afgelegen niet bewoonde gebieden, een indicatie van de hoeveelheid neerslag te hebben. Bijvoorbeeld boven kale gebieden in Australië, waar ook geen waarnemingen zijn.”
Uit werkelijke metingen in en rond Maarssen blijkt trouwens dat daar maandag 103 mm werd opgevangen en in Maarssenbroek 120 mm.
Van Ben Lankamp van Weerplaza ontving ik nog een nadere toelichting omtrent het gebruik van radargegevens. Ik kom dan ook zeer binnenkort (zondag) nog even terug op deze materie.
Verder is al jaren bekend dat elektronische metingen van de neerslag het afleggen tegen de traditionele ‘ambachtelijke’ methode waarbij dagelijks op een vaste tijd de inhoud van de regenmeter wordt geleegd. De ‘waarachtige waarnemer’ kiest dan ook zoveel mogelijk voor de klassieke Hellmann regenmeter. Op grond van meest ambachtelijke waarnemingen, werd maandag door mijn waarnemers in de Zaanstreek en IJmond tussen 70 en 97 mm opgevangen. De cijfers uit het genoemde gebied zijn: Oostzaan 70, Uitgeest 80, Zaandam 83, Heemskerk en Westzaan 91, Beverwijk 92 en Wijk aan Zee (KNMI) 97 mm.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 31 juli 2014, 07:45 uur

Foto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

FOTO van de dag:

Mooie stapelwolken boven Marken, woensdagochtend 30 juli (bron: Thijs Spijker)

Stapelwolken boven Marken

Stapelwolken boven Marken

Comments are closed.

Verkeer

Twitter

Facebook