Vandaag

Komende dagen is het (vrij) warm en bestaat er kans op een (onweers)bui. Morgen staat er een stevige wind!

Afgelopen nacht en vroege ochtend trok een trog met buien van noordoost van zuidwest over ons land. De trog hoort bij een hoogtelaag dat zich de afgelopen nacht heeft verplaatst over het zuidoosten van België naar het noorden van Frankrijk. Het hoogtelaag trekt langzaam verder naar het westen en wordt zondag boven Bretagne verwacht.

Ondertussen ontwikkelt zich boven het zuiden van Scandinavië een hogedrukgebied en heeft het zuiden van Europa te maken met lagedrukgebieden. Tussen deze systemen in staat boven onze omgeving een oostelijke tot noordoostelijke stroming. In deze stroming passeert vanavond vanuit het oosten een uitermate zwak warmtefront, daarachter wordt vervolgens beduidend warmere continentale lucht uit het oosten van Europa naar onze omgeving gevoerd. De temperatuur zal dan ook vanaf morgen op uitgebreide schaal kunnen oplopen naar waarden omstreeks 20°. We staan dus aan het begin van (vrij) warme Paasdagen!

Toch moet het hoogtelaag boven Bretagne zondag nog in de gaten worden gehouden. De aan het lagedrukgebied verbonden frontale zone komt namelijk later op Eerste Paasdag vanuit het zuiden langzaam dichterbij. Het betekent dat de kans op een bui in het zuiden en zuidwesten groter zal worden, elders blijft het dan nog droog. Op Tweede Paasdag kan er in in het hele land een regen- of onweersbui tot ontwikkeling komen.

In de algehele drukverdeling zal ook na Pasen nog maar weinig verandering komen. Het betekent het aanhouden van de oostelijke stroming en de aanvoer van (vrij) warme lucht. In de middag blijft de kans op een regen- of onweersbui bestaan.

Voor meer weer voor vandaag en morgen klikt u op Weerpraatje!

Waar ligt de straalstroom? Bekijk het op de pagina Straalstroom.

De zonnigste en warmste Pasen beleefden we in 1949. Pasen viel toen op 17 en 18 April. Een krachtig hogedrukgebied boven het oosten van Europa zorgde voor een zuidoostelijke stroming waarmee droge en warme lucht werd aangevoerd. In De Bilt liep de temperatuur bij veel zonneschijn op naar 24.5°C en op Tweede Paasdag naar 25.3°C. In Maastricht konden zelfs drie zomerse dagen op een rij worden bijgeschreven. Zaterdag 16 april 27.8°C, Eerste Paasdag 28.4°C en Tweede paasdag 27.9°C. Kortom een ronduit zomerse situatie!

weerman Ed Aldus, Barendrecht, 19 april 2014, 07:00 uur

FOTO van de dag:

De tulpen krijgen toch niet genoeg regenwater, dus de beregeningsinstallatie zal ook zijn bijdrage moeten leveren. De foto is gemaakt door Marius Visser uit Diever.

©mariusvisser

tulpen

Comments are closed.

Verkeer

Twitter

Facebook