Vooruitzichten

Later volgende week afnemende warmte. Voor de zesdaagsetabel klikt u op Vooruitzichten.

Spinvrij Animatie banner

Vandaag

Cycloon ‘Mekunu’ veroorzaakt uitzonderlijk veel regen in Oman. Bij ons staat het laatste weekeinde van een historisch warme mei in het teken van hoogzomerwarmte. Vanmiddag kan het lokaal 29 of 30 graden worden.

Een opmerkelijk fenomeen boven het Arabisch schiereiland. De staat Oman wordt momenteel geconfronteerd met een orkaan van de derde categorie. Het betreft hier ‘Tropical Cyclone Mekunu’. Slechts twee keer eerder heeft Oman te maken gehad met een cycloon van nagenoeg dezelfde sterkte. In de stad Salalah viel in 24 uur (tot vanochtend 4 uur lokale tijd) 249 mm. Dat is twee keer de normale jaarhoeveelheid! De regens gaan trouwens nog even door: in de nabij gelegen bergen valt naar alle waarschijnlijkheid aanzienlijk meer hemelwater.
Eerder deze maand werden onder meer Somalië en Djibouti getroffen door de tropische cycloon Sagar. Boven zee werden gemiddelde windsnelheden gemeten omstreeks 100 km/uur en landinwaarts kwamen het tot ernstige overstromingen door zware regenval.

Flinke stapelwolken gistermiddag rond 14 uur boven Breda (bron: Nico Koevoets).

Flinke stapelwolken gistermiddag rond 14 uur boven Breda (bron: Nico Koevoets).

Bij ons staat het laatste weekeinde van een historisch warme bloeimaand in het teken van hoogzomerwarmte. In een oostelijke stroming aan de zuidflank van een buitengewoon sterk Scandinavisch luchtdrukmaximum (1036 hPa), vloeit het kwik uit naar circa 28 graden. Lokaal kan het vanmiddag 29 tot 30 graden worden: zondagmiddag is dat in het oosten wederom het geval. In het noordelijk kustgebied is het vandaag en morgen met 23 graden minder warm.
Het weerbeeld kenmerkt zich vandaag door flink wat zonneschijn al drijft er soms ook wel wat sluierbewolking over. Restanten van een zwak front, waarop gistermiddag en gisteravond nog onweersbuien ontstonden (Marknesse 8 mm), lossen op en trekken weg. Morgen in de noordelijke helft van het land opnieuw droog en zonnig. In het zuiden neemt de bewolking toe (instromende vochtige lucht) en op een convergentielijn kunnen in de middag plaatselijk pittige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen.
De wind waait vandaag meest matig uit het oosten tot noordoosten. Morgen eveneens een oostenwind, maar in het zuiden wordt het windveld later verstoord door de buien. Verder aan de westkust in de middag verkoeling door wind van zee.

Volgende week blijft het nog enkele dagen warm tot zeer warm, maar binnen het raamwerk van een (thermisch) lagedrukgebied (en een atmosferische hoogtetrog) komen in onstabiele lucht dikwijls fikse donderbuien tot ontwikkeling. Vanaf woensdag neemt de warmte geleidelijk wat af.

Updates plaats ik op de pagina Weerpraatje.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 26 mei 2018, 07:05 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO van de dag:

‘Tropical Cyclone Mekunu’, met windsnelheden boven zee tot circa 185 km/uur, is op weg naar Oman, vrijdag 25 mei (bron: via Gaétan Heymes).

Mekunu_250518

Twitter