Vooruitzichten

Vanaf donderdag stijgende neerslagkansen. Voor de zesdaagsetabel klikt u op Vooruitzichten.

Spinvrij Animatie banner

Vandaag

Niet eerder zoveel zomerse dagen in de Franse hoofdstad Parijs. Bij ons t/m woensdag nog vrij warm weer: daarna duidelijk lagere temperaturen en een vrij grote kans op regen- en onweersbuien.

Met een maximumtemperatuur van 28,7º vestigde de Franse hoofdstad Parijs gisteren een record voor wat betreft het aantal zomerse dagen. Sinds het begin van de meteorologische lente liep het kwik op het meetpunt Paris-Montsouris voor de 76ste keer op tot boven 25 graden. Het record stond op 75 dagen in 2003. De kans dat Parijs-Montsouris, waar vanaf 1873 metingen worden verricht, nog deze maand op 80 zomerse dagen gaat uitkomen is vrij groot.
In ons land staat De Bilt sinds 12 augustus op 51 zomerse dagen, zijnde een evenaring van het record uit 2006. Wellicht wordt as woensdag de 52ste zomerse dag gerealiseerd. Lukt dat niet, dan is het wachten op de nazomer (september) want gedurende de rest van de maand is de kans op zomerwarmte klein. Vanaf vrijdag 24 augustus wordt het zowaar ‘eindelijk’ enkele graden te koel met maxima beneden 20 graden. De langjarige gemiddelde maximumtemperatuur voor de 3de decade van augustus is in De Bilt 21,3º.

Ganzen in de lucht boven Ridderkerk gistermiddag (bron: Gert de Bruijn).

Ganzen in de lucht boven Ridderkerk gistermiddag (bron: Gert de Bruijn).

In vooral het westen en noorden kwam de zon er gisteren niet of nauwelijks aan te pas. Vandaag blijven de gordijnen in het grootste deel van het land, op een spaarzame opklaring na, gesloten en met name vanmiddag kan er plaatselijk wat lichte (mot)regen vallen. Bewolking en regen hangen samen met zwakke ‘frontale structuren’ en niet in de laatste plaats de aanvoer van vochtig warme lucht. Het polaire front, dat de overgang markeert naar drogere lucht, kan later vandaag kortstondig het noorden van het land bereiken.
De maxima komen uit op waarden tussen 20 en 23 graden en de naar west tot noordwest ruimende wind is zwak tot matig.

Dinsdag laat binnen het raamwerk van een zone van hoge barometerstanden (aparte hogedrukcel boven de Duitse Bocht) de zon zich nu en dan zien. Wolken houden echter de overhand en er kan tevens een buitje vallen. De maxima lopen uiteen van 21 graden aan zee tot plaatselijk 25 graden in het zuidoosten. De wind is zwak en veranderlijk.

Woensdag verloopt warm met in het binnenland maxima iets boven 25 graden. In de loop van donderdag passeert het (polaire) koufront van een depressie ten noorden van Schotland. Het wordt dan minder warm (maar nog wel boven 20 graden) en er kunnen enkele buien vallen.
Op vrijdag en zaterdag zakt een omvangrijke, met koude lucht gevulde atmosferische hoogtetrog (500 hPa -26º) het Noordzeegebied binnen. Dat betekent een overgang naar koel weer. Op veel plaatsen wordt het niet warmer dan circa 18 graden en er staan regen- en onweersbuien op het menu. Met name op zaterdag valt er zo’n 10 mm en dat kan regionaal best veel meer zijn vanwege de combinatie kou op hoogte en warm zeewater.

Voor updates inzake het weer voor vandaag en morgen verwijs ik u naar het Weerpraatje.

Weerman Jan Visser, Purmerend, 20 augustus 2018, 08:15 uur

Weer en natuurfoto’s kunt u mailen naar info@janvissersweer.nl

Dagelijks spreek ik ook een weerbericht in op de weerlijn van Klaas Karssen. Het nummer van de weerlijn is 0900-1234502.

FOTO van de dag:

Rijpende druiven trekken uiteraard ook wespen aan. Er bestaan overigens veel misverstanden over wespen. Ik verwijs u wat dat betreft naar: https://frieschdagblad.nl/2018/8/17/de-wespenvriend-trekt-ten-strijde-tegen-de-wespenhetze
De foto werd gemaakt door Ton Wesselius uit Roelofarendsveen.

DSC00171

Twitter